Mi a véleményed a női emancipációról?
Ha ésszerűen csinálnánk, jó dolog lenne. Vannak dolgok, amiben a nemek között nem lehet és nem szabad különbséget tenni, például a politikai jogaik gyakorlásában. Vannak azonban olyan területek, amin határozottan jobbak a nők, vagy a férfiak. Például tipikusan a férfiak nagyobb fizikai erővel rendelkeznek, viszont gyereket szülni csak a nők tudnak.
Azt tartanám ideálisnak, ha a különféle feladatokat és jogokat ezek szerint osztaná meg a társadalom, bár ezek általában pont működnek. Ami fontosabb lenne, az az, hogy a többi feladatot egyenlően osszák meg. Sajnos ma tipikus családmodell az, ahol apuka és az egyenlőség jegyében anyuka is, leteszi a nyolcórás műszakot - aztán otthon apuka pihen, mert ő fáradt, anyuka pedig nekiáll a házimunkának, gyereknevelésnek, stb. Ami egy kisebb családnál is napi 3-4 órás elfoglaltság. Ergo a nőkre az emancipáció jegyében sokkal nagyobb teher nehezedik.
A másik dolog, ami probléma, hogy statisztikák szerint azonos pozícióban dolgozó nők kevesebbet keresnek a férfiaknál. Ezt egyértelműen igazságtalan megkülönböztetésnek tartom.
Gyakorlatilag egy átlagos családban apuka 8 órát dolgozik és ezért x forintot kap, anyuka 12 órát dolgozik és ezért 0.8x forintot kap. Ez sehol nem igazságos.
Fontos viszont megemlíteni, hogy ennek is természetesen vannak vadhajtásai. Régebben olvastam, hogy egy szervezet a női egyenjogúságra hivatkozva azt akarta elérni, hogy a női tűzoltóknak alacsonyabb fizikai követelményeik legyenek, mint a férfiaknak. Ez nyilvánvalóan túlzás. De nem ezek alapján kell a kérdést megítélni, ahogy az ellenzők teszik.
fontosnak tartom. ha már a politikai témakörben vagyunk: úgy tudom, a svéd parlamentben van kikötve, hogy a képviselők min. 30%-a nő legyen. ez nem lenne rossz ötlet itthon sem, mivel a kormányunk és az ellenzéki pártok szinte csak férfiakból állnak.
[megjegyzés: ha ilyen nőket hoznának, mint Hoffman Rózsa meg Selmeczi Gabriella, akkor inkább hagyjuk az egészet...]
Én egészen másképpen látom ezt a kérdést, mint az eddig hozzászólók. A következő "átlagos családmodell" például szerintem ma már nem igaz:
"Sajnos ma tipikus családmodell az, ahol apuka és az egyenlőség jegyében anyuka is, leteszi a nyolcórás műszakot - aztán otthon apuka pihen, mert ő fáradt, anyuka pedig nekiáll a házimunkának, gyereknevelésnek, stb. Ami egy kisebb családnál is napi 3-4 órás elfoglaltság. Ergo a nőkre az emancipáció jegyében sokkal nagyobb teher nehezedik."
Szerintem sokkal inkább tipikus, hogy az apuka dolgozik, az anyuka 4 műszakot vállal gyermeknevelés és házimunka indokán, ugyanakkor a házimunkához nem ért, a gyerekekhez pedig türelme nincsen. A legtöbb, akit ismerek azon panaszkodik, hogy a gyerektől nem lehet semmi mást csinálni (utazni, diszkó..etc), viszont ha közlöd, hogy akkor dolgozzon, visszahivatkozik a gyerekre.
Higgyétek el, a feljebb idézett családmodell nagyon nem tipikus, és nem gondolom, hogy manapság a nőknek olyan rossz lenne. Sőt!
Tehát ha jól értem, utolsó, akkor az anyukák többsége háztartásbeli? Mert az maximum a felső középosztálytól felfelé igaz, ahol viszont nem kérdés, hogy megengedhetnek egy házvezetőnőt, ha anyuka nem tud vagy nem akar főznimosnitakarítani.
A legtöbb családnál muszáj az anyukának is dolgozni, és nem félállásban, ami még tolerálható is lenne, hanem teljes munkaidőben.
Nem lehet a világot kétfelé osztani. Az olyan szabályok, amelyek konkrét tevékenységeket akarnak szabályozni, eleve kudarcra vannak ítélve, és a cél ellen hatnak.
Nem árt figyelembe venni, hogy vannak férfi és női biológiai jegyek. De nem kizárólagosan. Vannak testi felépítésben is, gondolkodásban is férfias nők és nőies férfiak.
Nekem az emancipáció azt jelenti, hogy bármely tevékenységre vonatkozóan vannak szakmai feltételek. Aki azt teljesíti, nemre való tekintet nélkül alkalmas. Azt jelenti, hogy az elvégzett munka fajsúlya, mennyisége és minősége határozza meg az érte járó fizetséget, és nem az alany neme. Azt jelenti, hogy bármilyen tevékenység alól való mentesítés pusztán nemi alapon nem lehetséges.
Röviden, a jogok és kötelezettségek megkülönböztetésen nem lehetséges nemi alapon. Aki tűzoltó akar lenni, és katona, és nő, tegye. De utána kizárólag biológiai és nem nemi különbség lehet csak.
Aki utál takarítani, vagy mosogatni, ne tegye - ha az összmunkából arányosan kiveszi részét. Külön pech, ha egy családban férfi és nő utál mosogatni. Akkor az egyenlő jog alapján jön az egyezkedés.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!