Nem lenne sokkal jobb, ha néhány évig létminimum lenne, tehát tanárok eü dolgozók tűzoltók rendőrség és ehhez hasonlók fenntartásához szükséges összegre költ csak az állam, ami a GDPnek szerintem nincs 30 százaléka, szóval kb 1 év alatt vissza lehetne fizetni az államadósságot, utána pedig hitelektől mentesen, el lehetne kezdeni újra felépíteni az országot, a belső megtermelt javakból. A forint nyomtatását be lehetne szüntetni, és a nulláról elkezdeni, és annyival gazdálkodni, ami van. Nem túlnyújtózni a takarón. És akkor nem kéne az őrült kamatokat fizetni a nemzetközi bankmaffiának, hanem szuverén államként létezhetnénk.
Egy adósságot sosem lehet kispórolni, ez alapvető közgazdaságtani tény. Kikellett volna gyűjteni olyan módon, hogy növekedjen a belföldi pénzforgalom és import tőke.
nov. 19. 00:43
2/33 anonim válasza:
Nem. Egy jól menő gazdaságnak is kellenek a hitelek.
nov. 19. 00:50
3/33 anonim válasza:
lepontoztok loooooooool mekkora hülyék vagytok xDD jó igazatok van akkor kilehet spórolni hiszen simán kilehet adni egy államból több pénzt mint amennyit beszed, ingyenpénzt mindenkinek xDDDD ennyi eseztek van fidernyákok :DDDDD
nov. 19. 00:51
4/33 A kérdező kommentje:
Én nem pontoztam le senkit.
Miért ne lehetne? A GDP 73 százaléka államadósság. Egy év alatt vissza lehet fizetni, és abban az évben mindent le kell tudni a maradék 27 százalékkal. Következő évben már minden fillér ami bejön, visszaforgatható normális bérekbe oktatásba stb.
Persze ez egy utópisztikus világ, ahol a politikusok nem lopnak, a nemzetközi bankvilág pedig nem uralkodik.
nov. 19. 00:57
5/33 anonim válasza:
De a gdp egy viszonyszám, az nem azt jelenti, hogy annyi pénzed van és kész... Épp ezt mondom, amit a sok nagyon okos fidernyák lepontoz, hogy nem tudsz kifizetni 10 forintot ha csak 5öt szedsz be. Arról nem is beszélve, hogy az állam működésére kell a pénz kifizetni az embereket. És miből van az államnak pénze? Amit az emberek befizetnek. Érted?
Arról nem is beszélve, hogy leállna csomó fejlesztés és annyira vissza vetné a gazdaságot, hogy kb évekkel.. Mert minden évben egyre több pénz kell az éppen aktuális színvonal fenntartásához. Dehát pontozgassatok le, szerintetek majd kispóroljuk hiszen matolcsi szerint a magyar családoknak 26 millió ft megtakarításuk van....
nov. 19. 01:03
6/33 A kérdező kommentje:
Mint írtam én nem pontoztam le senkit.
A beszedett pénzt kéne arra fordítani, hogy az államadósságot kifizessük. Akár pár év alatt ahogy írtam. A maradékból pedig a minimumot fenntartani, tehát kórházakat, rendőrséget és oktatást.
nov. 19. 01:08
7/33 anonim válasza:
De azt nem lehet lol xDDD
nov. 19. 01:10
8/33 anonim válasza:
Nem, a jelenlegi államadósság az éves GDP 75,8%-a, aminek teljes visszafizetése 10 év alatt is jelentős gondot okozna. Megszorításokkal, plussz adók bevezetésével is. Az összes állami beruházás elmaradna, az emberek csak vegetálnának, visszaesne a fogyasztás, cégek mennének tönkre, amik a belső piacra termelnének. A nyugdíjakat, béreket, szociális kiadásokat, egészségügyre, állami intézményekre fordítandó összegeket. Az állam bevétele lezsugorodna, és 10 év helyett 20 év lenne ez az állapot. Majd a teljes gazdasági csőd. 1-2év allatt képtelenség lenne ennyi pénzt visszafizetni, hisz az emberek többségének nincsenek tartalékaik, a magyar cégeknek sem. A visszavásárolt cégeket újra privatizálni kellene, sőt még többet. Az infláció az egekbe szökne. Az egész azt is generálná, hogy az emberek külföldre költözzenek, vagy akár meneküljenek. Szóval semmiképp nem lehet megoldani pár év alatt. De 10 év alatt sem a jelenlegi szinten. Ha évente lenne egy 10-15% körüli gazdasági növekedés akkor talán. De erre jelen esetben semmi esély nincs.
nov. 19. 01:12
9/33 A kérdező kommentje:
Hát, engem érdekel a közgazdaságtan, de sajnos ez egy olyan tudomány, hogy Marx ezt mondta, Smith meg azt. Te ezt mondod, hogy ez visszafehlődést jelentene (rövid távon igen) és nem lehet kifizetni ennyi idő alatt (miközben évente többet termelünk 30 százalékkal, mint amennyi az adósság) én meg azt mondom, hogy szerintem ki lehetne. Aki akar, pedig menjen. Az újjáépítés után aki marad, annak nagyon kifizetődő lesz, hogy a gyerekei nem születnek ekkora adósságokba majd, amit az ő unokája ia fizetni fog, mert te azt mondod, hogy nem lehet visszafizetni.
nov. 19. 01:17
10/33 anonim válasza:
Kérdező látom az alapvető iskolázottság hiányzik ezért megpróbálom szemléltetni:
Tegyük fel az ország beszed 10 Ft-ot és 7 Ft államadósság van. Pillanatnyilag (de gyakorlatilag ez minden évben jelentősen változik). Tegyük fel az állam fenntartásához kell kb 5 ft. Akkor 10-5=5 ftod marad. Ebből kellene kifizetned a 7-t. Ezt vagy úgy lehet, hogy kifizeted a 7-t és akkor 10-7=3ftod marad. De akkor az emberek legközelebb is csak 3-t tudnak vissza szolgáltatni max, tehát megint nem lesz pénzed fenntartani magad, mert az 5-be kerül. Vagy pedig maradsz a 10-5=5 megoldásnál és a fennmaradóból termesztesz 1 uborkát amit eladsz 2 ftért. És akkor már van +2 ftod. Érted hogy miért nehéz ez? A magyar állam úgy működik mint egy cég, ami nagyon sok mindent fenntart. Nem olyan bonyolult. Minden más mérőszám csak kitalált dolog, hogy lehessen kalkulálni, de alapvetően olyan mint mindjuk a tesco, vagy fornetti csak sokkal nagyobb.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!