Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Szerintetek ez igaz?

Dick Esmen kérdése:

Szerintetek ez igaz?

Figyelt kérdés
„Az én meggyőződésem szerint a hiba magában az emberi természetben van. Mind magasabb régiókba emelkedett előttem Az ember tragédiája, az örök boldogtalanság törvényének felfedezése. Minden időkben, mindig ugyanazt fogja átélni az ember. A próféták véréből mindig új zsarnokság fog kisarjadni, kísértetiesen azonos tünetekkel, és az ember mégis mindenkor reménykedni fog, hogy csak a jelszóban van a hiba: új tanok, új jelszó mindent rendbe fog hozni. Sőt, azt is hinni fogja, hogy a jelen rendszer lényegében más, mint a régi, csak éppen nem az igazi. Az majd a következő lesz”
2011. okt. 10. 17:12
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Ülj le a gép elé, és szimuláld le a saját kis virtuális világodat, biztos vagyok benne hogy boldogan élnek majd benne a pixel-emberkéid."

Ujjé... hajrá személyeskedés! Ügyes vagy! :)

"A valóság viszont teljesen más, mint amit elképzelsz. Az emberi társadalmaknak nem sok köze van a matematikához, inkább a mohósághoz és befolyásolhatósághoz."

Igen. Épp ezért mondom, hogy nem szabad emberekre bízni az irányítását.

És még mindig várom a választ arra, amit az előbb leírtam, mert az bizony a kőkemény valóság - mármint hogy a technikai fejlődés folyamatosan felszámolja a munkahelyeket, egyre gyorsabban és egyre többet, így idővel tarthatatlanná fog válni a jelenlegi gazdasági rendszer; szerinted akkor mégis mi lesz majd a jövő útja, ha nem ez?

Még 20(!) - nem 200, 20 - évvel ezelőtt sem hitték volna el sokan sok olyasmiről, hogy egyáltalán lehetséges, ami ma már a hétköznapok része. Szerinted mennyi minden ma teljesen elképzelhetetlen dolog lesz teljesen hétköznapi 2030-ban... 2050-ben...? Pl. az emberit meghaladó mesterséges intelligenciák...? Hogy csak egyet említsek...? És szerinted a technikai fejlődés csak úgy ellesz magában, és semmi kihatása nem lesz a világra?

Hát akkor bizony te élsz álomvilágban, igencsak messze a valóságtól.

2011. okt. 13. 12:15
 12/14 anonim ***** válasza:

Mi ebben az új?

A fizika (és segédtudományai) törvényeiből mindez kiolvasható, az evolúció is így működik. Mégis mi a különbség? A tudomány száraz és szenvtelen téziseivel szemben az emberi lelket jól ismerő szerző fellengzős szöveget nyom, és biztos benne, hogy igen nagy számú ember símen beveszi. Ez utóbbiban én is biztos vagyok. Szerintem a szerző is, én is tudjuk, hogy viszont nagyon sokan gyorsan túllapozzák.

2011. okt. 13. 15:19
 13/14 anonim ***** válasza:

""Ülj le a gép elé, és szimuláld le a saját kis virtuális világodat, biztos vagyok benne hogy boldogan élnek majd benne a pixel-emberkéid."

Ujjé... hajrá személyeskedés! Ügyes vagy! :) "

Lol? Ebben mi a személyeskedés? Az E/2-t csak a stílus kedvéért használtam, azt is írhattam volna hogy: ha egy tudós leszimulál egy ilyen világot, biztos hogy nagyon szépen működne... a számítógépen.

"Épp ezért mondom, hogy nem szabad emberekre bízni az irányítását."

De miért nem érted meg, hogy ez egy akkora paradox dolog amit mondasz... Nincs más "értelmes" faj a földön, csak az ember. A gépek, fegyverek, robotok pedig az ő kreálmányai. A gép azt csinálja, amit az ember mond neki. A gépek olyanok, mint az ember testének kiegészítései.

A többi dologba nem akartam kifejezetten belekötni, de ha már ennyire nyomatod őket, engedj meg pár gondolatot azokkal kapcsolatban is:

A számítástechnika valóban fejlődik. Ez magával húz még néhány tudományágat, pl biológiát, kémiát, orvostudományt, egy kicsit a matematikát, stb...

Az űrkutatás, és az energia előállításának kérdésében viszont stagnálás van pár évtizede. Emellett éhezés van, új népbetegségek jelennek meg, az emberek értelmi képessége egyre csökken.

A munkahelyek nagy része valóban felesleges, ezzel maximálisan egyet értek, de ezeknek a nagy részét nem lehet kiváltani gépekkel. Még ha ki is lehetne váltani... ahogy változik a világ, úgy változik hozzá a társadalom. Nem mondhatod komolyan, hogy a jövő problémája az lesz, hogy nem fognak tudni mit dolgozni az emberek mert nem lesz munka, és emiatt nem lesz pénzük ételt venni :D

2011. okt. 13. 16:31
 14/14 anonim ***** válasza:

"Az űrkutatás, és az energia előállításának kérdésében viszont stagnálás van pár évtizede."

Tény. De mi ennek az oka? Nem az, hogy nem lehet előrelépni bennük, hanem az, hogy a döntéshozóknak egyelőre kevéssé érdekesek, és ezért csak kevesebb pénzt is adnak rájuk. Ha több pénz menne beléjük, ezek is felpörögnének. Hiába érdekel pl. engem meg másokat az űrkutatás meg az energiaelőállítás, ha az USA azt mondja, hogy az űr ráér, az olajbárók meg azt, hogy köll a kutyának új energia, amíg itt az olaj.

"Emellett éhezés van, új népbetegségek jelennek meg, az emberek értelmi képessége egyre csökken."

Lásd fentebb, mire allokálják a pénzt az illetékesek.

Az éhezést is teljesen fel lehetne számolni reális elosztással, és az értelmi szint is csak a társadalmi berendezkedés, oktatásszervezés függvénye.

"Még ha ki is lehetne váltani... ahogy változik a világ, úgy változik hozzá a társadalom."

Jó esetben. Egy idő után azonban az ember már nem fog tudni lépést tartani a technikával. Hallottad már azt a kifejezést, hogy "technikai szingularitás"?

"Nem mondhatod komolyan, hogy a jövő problémája az lesz, hogy nem fognak tudni mit dolgozni az emberek mert nem lesz munka, és emiatt nem lesz pénzük ételt venni :D"

Ha marad a pénzalapú rendszer, akkor komolyan. Most persze valóban nevetséges ilyet állítani, ezt én is aláírom, de lásd az előbbi hozzászólásomat, néhány évtized múlva már nagyon nem lesz az. Gondolj csak bele: SEMMI MÁS nem kell, csak egyetlen egy plusz technológia a már meglévők mellé: a tényleges, valódi mesterséges intelligencia, ami előbb eléri, majd törvényszerűen meg is haladja az ember szintjét. Onnantól kezdve ugyan mire kellene még az ember, mint olyan? Mit tud az ember, amit nem tud egy ilyen MI ezerszer, milliószor jobban, gyorsabban, pontosabban és hatékonyabban? Mi szükség lesz még emberi munkára?

És hacsak az emberiség ki nem hal, és folytatódik a technikai fejlődés, akkor egyszer bizony el fog jönni ez a nap, amikor égetően és kínzóan aktuálissá válik ez a kérdés, és nagy az esélye, hogy sokkal hamarabb is, mint a legtöbben gondolnák.

2011. okt. 13. 16:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!