Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » "Mindenki a maga szerencséjéne...

"Mindenki a maga szerencséjének kovácsa"- ez mióta liberális duma?

Figyelt kérdés
Már sokszor elküldtek a fenébe, hogy ne mondogassam ezt a "libsi" dumát(egyszer még itt az oldalon is). Nem értem, hogy ez miért lenne liberális. Vagy vmi homoszexualitást népszerűsítő jelentése van, amiről én nem tudok?
2011. aug. 31. 23:01
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
20%
Ezzel a mondattal szokás hárítani a felelősséget azok körében, akik más kárára kovácsolták meg saját szerencséjüket.
2011. szept. 1. 07:23
 12/20 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, de én gyakran szoktam mondogatni. Olyankor azt válaszolják, hogy ez nem Amerika stb...
2011. szept. 1. 12:23
 13/20 anonim ***** válasza:
29%

Gazdasági liberalizmus, tehát szabadpiac, általában kapitalizmus.

Remélem segítettem.

2011. szept. 1. 15:52
 14/20 anonim ***** válasza:
5%
Kérdező, akik ilyeneket mondanak, azoknak lehetne ez Amerika is, vagy a menyország, akkor is ott tartanának ahol.
2011. szept. 1. 15:56
 15/20 anonim ***** válasza:
76%
Mellesleg pont az ilyen "ez nem Amerika" hozzáállás miatt nem "Amerika" ez az ország.
2011. szept. 1. 15:57
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

12:23

"Amerikában" cseppet se nagyobb az esélyegyenlőség, mint Magyarországon, sőt, az egészségügyi és oktatási rendszer sajátosságai miatt valószínűleg még kisebb is. Nem beszélve arról, hogy ott azért négernek is születhetsz (mondjuk itt is cigánynak).

Az "amerikai álom" egy 19. századi elképzelés, amiről több mint 50 éve bebizonyították már, hogy csak legenda, de azért szívósan tartja magát az a hiedelem, hogy "Amerikában" kifutófiúkból rendszeresen vezérigazgató lesz :))))

2011. szept. 2. 00:25
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Mert aki nem kepes magaert tenni az okolhatja az allamot, es arrol nem tehet ugye senki hogy magyarnak szuletett. Mikor te ezt mondod neki, akkor azzal szembesul hogy onmaga hibajabol kerult abba a helyzetbe amiben van. Mivel az ember nem szereti elismerni (foleg masok elott) a hibait ezert inkabb leolt teged, es hitegeti magat hogy a gonosz kormany, a zsidok, stb... miatt van ott ahol.
2011. okt. 1. 13:08
 18/20 anonim ***** válasza:
39%
Az a baj, hogy a környezet sokkal jobban meghatározza az embert, mint maga az egyén. Pláne a mai kapitalizmusban. Az nem olyan rendszer, ahol a tehetséges, okos és szorgalmas emberek megvalósíthatják önmagukat. Azaz, mindenki saját szerencséjének kovácsa. Csak a kegyetlen, erőszakos, önző, álnok sunyi emberek tudnak előre jutni. De a munkás munkás marad, a paraszt pedig paraszt. Nekik esélyük sincs gazdagságra, jólétre. Ezért liberális duma. A megoldás a szocializmus, ahol mindenki a tehetsége, szorgalma szerint részesül a javakból, nem a szerint, hogy milyen családba születik.
2011. okt. 1. 19:03
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

19:03!

Azta! Ilyen mellémagyarázást rég olvastam... a liberális nem egyenlő kizsákmányolóval, akármennyire is szeretik ezt összemosni a liberalizmust ellenzők (pont azért ellenzik, mert nem értik).

A szocializmusban elvileg mindenki annyira egyenlő, hogy tök mindegy, hogy szorgalmas, tehetséges vagy, vagy lusta, béna, akkor is ugyanazt kapod, mint a többiek. (Akkor meg minek szenvedjek, dolgozzak, ha nincs hozadéka?)

A jelenlegi környezetben is lehet érvényesülni, nem kell senkit se elnyomni. A családom keményen dolgozott, senkit nem zsákmányoltak ki, nem csaltak adót, saját maguk jártak utána a munkának, nem vágták hozzájuk, és felépítettek egy tisztességes vállalkozást. És mellette felneveltek 5 gyereket. Itt vagyok én, tanultam, és most pályakezdés után 1 évvel vagyok olyan pozícióban, amiről mások csak álmodnak. Vannak még helyek, ahol az ember tisztességesen dolgozik, igenis előre lehet jutni. Csak ez nem az közigazgatási szektor, vagy a szocializmusból ránkmaradt magyar cégek, hanem pl. nagyon utált külföldi multik.

2011. okt. 1. 19:33
 20/20 anonim ***** válasza:
84%
Ma 19:33 - nak: Pedig nem ez az egyetlen olyan komment ami a szocializmust dicsőíti. Pont a Kádár korszakban nem tudott az ember kibontakozni ha tehetsége volt, értett sok mindenhez, ellenben a rendszerváltás után ezek az emberek érvényesíthették a tudásukat. Tudod vannak emberek, akik sehova nem jutottak a rendszerváltás után, mert nem tudtak kilépni abból a világból amiben addig jól elvoltak. Ne felejtsd, a szocializmusban nem kellett sokat dolgozni ahhoz hogy normálisan megéljen valaki. Ellébecolva is elvoltak az emberek, vagy mint párttitkárok "dolgozták" halálra magukat. Az én fejem felett is ott volt egy. Most ezek az emberek( persze nem a volt párttitkárok, ők mások eszéből jól megszedték magukat) irigyek mindenkire, akik sokra vitték, a szemükben minden gazdag ember csaló, tolvaj. Nem igazán kell foglalkozni velük. Mondjuk én sem vagyok híve a liberalizmusnak.
2011. okt. 1. 21:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!