Valaki elmagyarázná ezt nekem? (adórendszer)
Sziasztok!
Elmagyaráznátok nekem, hogy mi az az egykulcsos és kétkulcsos adórendszer? Melyik hogy működik? Melyik kinek(társadalmi réteg/osztály) jó? és miért? Ha valaki unatkozik, nyugodtan leírhatja amit tud, mindenkinek megy a zöld pacsi :D
14/F
1kulcs amikor mindenki 1 bizonyos %ot fizet keresettől függetlenül pl 16%ot fizet az is aki 80e Ft-tot keres meg 16%ot fizet aki 2mill Ft-tot fizet ez van most
2 kulcs mikor 1 bizonyos összegig mondjuk pl 1millió 16ot fizetsz felette meg 35-töt pl hasonló volt eddig....talán igazságosabb is volt...
ma 12:45
Ugye nem lehet szoci propaganda nélkül válaszolni egy teljesen tárgyszerű kérdésre?
"talán igazságosabb is volt..."
AZért én ebben nem vagyok biztos. Mert ha valaki többet keres akkor többet is adózik. 100E-nél 16E, 500E-nél 80E-t. Miért büntessünk azzal, hogy magasabb adót fizessen azt aki jól fizető állást kap. Így is többet fizet. Egyenlő közteherviselés.
"Miért büntessünk azzal, hogy magasabb adót fizessen azt aki jól fizető állást kap. Így is többet fizet. Egyenlő közteherviselés."
Nem büntetés az ha többet fizet. Örüljön, hogy jól kereső álláshoz jutott. Főleg olyan helyeken ahol a jól fizető állásokat protekcióval osztogatják.
Két kategória van. Azok akik kockáztatnak azért, hogy többet keressenek és azok akik ismeretség révén jól fizető, semmi kockázatot nem igénylő álláshoz jutnak. Az utóbbiakat sokan negyed annyiért is ugyanolyan, sok esetben magasabb színvonalon ellátnák. Az első kategóriába tartozóknál jogosnak tartom én is az egykulcsos adórendszert, de a másodiknál már nem.
Elmagyarázom.
Ha egykulcsos, akkor mindenki pl. 15%-ot fizet be adóba, a lényeg, hogy ugyanannyit. Aki 100 ezret keres, az 15 ezret, aki 300-at, az 45 ezret.
Ha kétkulcsos, akkor például 100 ezer forintig 15%-ot, az fölött pedig mondjuk 30%-ot.
Ez úgy néz ki, hogy aki pl. 300 ezret keres, az a 100 ezer forintig fizet be 15%-ot, vagyis 15 ezret, a 100 ezer forintos határ és a 300 ezres fizetése között megtalálható 200 ezer forintra pedig 30%-ot vagyis 60 ezret. Így összesen fizet 15+60 ezret, vagyis 75 ezret, aki 300 ezer forintot keres.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!