Szerintetek jelenleg az emberiség fejlődik vagy már inkább a hanyatlás korszakában élünk?
Ezek a technologiák már nem azok, amiket lehetne otthon bütykölgetni. Sajnos eleve olyan ma már a gyártástervezés, hogy záros időn belül biztosan minden tönkremenjen.
Egyébként nyilván akkor marad fenn a város, ha az új rendszerben tud valamilyen "versenyképes" szolgáltatás nyújtani. Ellenkező esetben a városok kiürülnek.
Szerintem mivel városok már az emberiség egészen korai történelmében is voltak, nyilván lesznek ezután is.
Legfeljebb majd mint azelőtt, a kereskedelmi utak találkozásánál alakulnak ki.
Illetve a fő kereskedelmi utak mellett fekvők maradnak meg.
Viszont mondjuk oegy olyan város, mint Las Vegas, (ha jól emlékszem), amelynek az energia ellátását, és vizét a Hoover gát biztosítja, és messzoről vezetik a sivatagban fekvő városba a vizet, áramot (mindent)nehezen lenne életképes.
Nyilván egyes városok megmaradnak, mások elnéptelenednek majd.
"Sajnos eleve olyan ma már a gyártástervezés, hogy záros időn belül biztosan minden tönkremenjen. "
ez éktelen baromság
Az embereket leginkább a háborúk motiválták PL: atom,tengeralattjárók,űrhajók, radar, stb
Ha nincs radar nincs mikrohullámú sütő, az űr programot is a hideg háború gyorsított fel.
Atom erőművek, és még egy csomó más dolgot a háborúnak köszönhetünk .
"és még egy csomó más dolgot a háborúnak köszönhetünk ."
ja azt a töméntelen sok emberi élet kioltását is...
taps, taps
Mondjuk elvileg hosszú kísérleti üzem után majd 2050 körül kezd majd hasznosítható energiát termelni az első fúziós reaktor, az ITER.
Addig kellene valahogyan kihúzni. (Ezt nem úgy tervezik, hogy tönkremenjen hamar, de olyan ütemben is épül)
"Ezek a technologiák már nem azok, amiket lehetne otthon bütykölgetni. Sajnos eleve olyan ma már a gyártástervezés, hogy záros időn belül biztosan minden tönkremenjen."
Ez szerintem félig igaz. Azt gondolod, hogy a gyárak eltűnnek mind? Egy gyár garanciában meg sem csinálhatja? Nyilván kénytelen lesz, ha akar bevételhez jutni újabb piacok nélkül. Aztán szerintem az újrahasznosítás is jobban előtérbe kerülhet, akár házilag is kacatokból.
Ja és hozzátenném, hogy az eddigi Samsung cuccaim nagyon sokáig bírják.
Szerintem az a baj a gondolatmeneteddel és általában a peakesek érvelésével, hogy ciklusokban gondolkoznak. Azt hiszik itt lesz a középkor 2.0. Egy frászt. Nyílván a net megmarad bár kevesebb embernek lesz rá előfizetése. Így lesz információáramlás is. Szerintem egy eddig ismeretlen dologgal fog szembenézni az emeriség és nem szerencsés más korokkal párhuzamosítani. Szerintem.
"Nyilván egyes városok megmaradnak, mások elnéptelenednek majd."
Ebben egyetértünk.
Talán.
Viszont a nagy, és bonyolult rendszerek, mint a net, vagy akár egy gyár és a szervízhálózata, vagy akár az egész infrastruktura akkor omlik össze, amikor a fenmaradása már nem gazdaságos.
Ahogyan egy panelházban például már akkor elzárják a gázt, amikor a lakók egy rész még képes fizetni a számlát. A lényeg az, hogy a többség már képtelen a fenttartását fedezni.
Ezek a nagy rendszerek olyanok lesznek, hogy mind nehezebb lesz őket fenttartani.
De például a tömegközlekedés lyan, hogy az autózással szemben gazdaságosabb lesz, tehát fennmarad.
Egyes rendszereknek tehát kedvez ez a változás, másoknak (elsősorban az összetetteknek, energiaigényeseknek nem)
Arra is kíváncsi lennék ha a felmelegedés miatt például a nyári átlaghőmérséklet például a búza termőidőszakában meghaladja majd a növény számára optimálisat, a csapadékmannyiség pedig a minimlisnál is kevesebb lesz, akkor honnan lesz kenyér.
Persze a géntechnologia egy ideig talán áthidalja a változást, de ez csak időleges lehet.
Ezt arra értem, hogyha például szerencsénkre nem fogy el a kőolaj, és például még ötven évig az eddigi ütemben növekedne a széndioxid kibocsájtás...
Bocs a garanciális szót nem kellett volna odaírnom.
Azért nincs - szerintem - igazad, mert nagy rendszerek ide, nagy rendszerek oda, gazdagok még egy összeomlás után is lesznek - hacsak nem térünk a kommunizmusra át - és ezek az igények akármilyen kis szinten is, de jelentkezni fognak, technológia meg megvan hozzá. Annyi a különbség, hogy majd nem 25 cég 125 ezer TV-je közül választhatsz, hanem egy-két gyártó közül.
A net pedig meg fog maradni, erre akár mérget is vehetsz. Áram lesz, még összeomlás után is, csak majd nem mindenkinek.
De mondom, hogy egy háború utáni újraelosztás mindent meg fog oldani.
Lehetséges.
Internet szerintem is lesz, csak talán töredék akkora, mint ma. Nyilván az, amire a fennmaradáshoz elemi szükség lesz, az megmarad.
Szerintem lehet, hogy egy véka búza, vagy vetőmag fontosabb lesz mint egy laptop, vagy egy fűrészlap többet fog érni (egyes helyeken) mint egy telefon.
Másutt talán megmarad a távközlés, de lehet, hogy könnyebb lesz szerezni egy lovas futárt, mint egy új alaplapot a régi lefüstölt helyett.
Biztos hogy maradnak technologiai központok, de talán ez lesz a kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!