Mi bajuk van az embereknek Che Guevaraval?
Attól, hogy zárójelben van, még ott van, hogy több könyv elolvasása után. Szerinted ez mit jelent?
Megnyugtatlak hogy leszarom a kommunistákat meg a többieket is, mert nem értek egyet egyik elvvel sem. Csak Che érdekel, és főleg az, hogy miért ilyen ellentmondásos dolog ez. Vagy nagyon pozitívnak állítják be, vagy le büdös kommunistázzák. Szóval tud valaki negatív információforrást mutatni?
Bocsánat, ha agresszív hangvételűre sikeredett a hozzászólásom, nem állt szándékomban és nem is úgy gondoltam.
oké, én amit olvastam Che-ről az kb mind negatív volt, egyetlen pozitívumként azt tudnám felhozni munkásságára, hogy szeretett volna változást, na de nem mindegy, hogy hogyan. nekem Che egy kommunista jelkép, és a komcsikból már nagyon elegem van. lehet h személyes okokból, de nekem negatív véleményem van róla.
ha több könyvet elolvastál róla, akkor már valamilyen kép kialakult róla, nem? de amúgy csak úgy megjegyzem, Hitlerről is írhatnak úgy, hogy ő volt a megváltó, meg úgy, hogy ő volt a leggonoszabb ember a földön. tulajdonképpen egy könyv, bármennyire is tényekkel, dokumentumokkal dolgozik, valaki személyes véleménye által íródik, szerkesztődik meg. minden nézőpont kérdése.
ha te úgy gondolod, h az olvasottak alapján Che szimpatikus volt, akkor az a te dolgod, csak nem értem akkor miért kell kérdést fel tenni róla, ha már van véleményed.
Hüm... Ha valaki csak rosszat olvasott Guevaráról, akkor csak jobboldali írásokat olvasott. Aki csak jót, az meg csak baloldalit. Valahol a kettő között van az igazság. Tény, hogy csinált kemény dolgokat, de pl az 56osok se voltak szentek. Viszont van egy dolog, amit ő látott, és mi nem, az pedig a Dél-Amerikában lévő iszonyatos nyomor, olyan nyomor, amit el sem tudunk képzelni. Ezek után kicsit megértőbbeknek kell lennünk...
"Isten trónjánál kapott helyet, az Úr joga ítélkezni érdemeiről. Meg vagyok győződve arról, hogy a szegényeket akarta szolgálni." - Ez után az idézet után, pedig szerintem senkinek nem lehet róla egy szava sem.
A harmadik válaszoló
Jó ember volt.
-Orvos volt, leprásokat gyógyított, ezzel saját életét kockáztatta másokért.
-Írásai, könyvei mind az emberségről és a szeretetről szólnak, még azok is, amelyek harci taktikákat elemeznek.
-A harcban foglyul ejtett katonákat mind szabadon engedte, az ellenséges sebesülteket ugyanúgy gyógyította.
Mivel Che az imperializmus elleni harc abszolút hőse és példaképe volt, természetes, hogy a dollármilliárdos ellenfelei rágalmakat terjesztenek róla:
-kivégzések: a megdöntött fasiszta diktatúra hóhérait, háborús bűnöseit és korrupt politikusait kivégezték (120 fő). A perek a havannai stadionban folytak, teljes nyilvánossággal és nyugati elemzők szerint is minden ítélet megalapozott volt.
-hamis naplórészletek és idézetek (ennek ellentmond, hogy a magyar nyelven is kiadott műveiben egész fejezeteket szán a emberies viselkedésnek és a szeretet fontosságának)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!