A cigányokat miért kell romázni? Ja és ha azt mondom, hogy cigány az miért sérti őket, hiszen azok, vagy már nem?
Nekem egyszer azt mondta egy roma fiatal, hogy a roma, az olyan, mint a magyar.
A cigány olyan, mint a paraszt.
Tehát:
Roma- Cigány
Magyar- Paraszt
Én úgy tudom (remélem jól), hogy a "roma" megnevezés magára a népcsoportra utal, a "cigány" pedig azt a vándorló életmódot jelenti, amit ők folytattak régebben. Voltak ugye pl. a cigánykaravánok. A két megnevezés az idők során teljesen összefonódott.
Na most ezen az alapon tényleg érdekes, hogy a médiában, és a köztudtaban "cigány"-nak nevezzük az említett csoportot, hiszen tulajdonképpen már nem élnek vándorló életmódot. Ez pont az összefonódás miatt van.
Vállalkozó vagyok és cigány srácokkal dolgoztatok 7 éve(magyar melóst nem tudok megfizetni).A munkából adódóan be járom velük az egész országot.Van úgy,hogy hetekig velük vagyok éjjel nappal,szóval jobban ismerem a cigányságot mint Kolompár Orbán.Én simán lecigányozom őket,sőt mielőtt megyünk dolgozni valahová,kigyűjtöm a legdurvább cigány vicceket és azzal "szórakoztatom"a cigány urakat.Tőlem elfogadják,de csak próbálná meg valaki más...
Egyébként meg kikérem magamnak,hogy olyanok osszák az eszet(leginkább a parlamenti liberálisok)akik cigányt csak pecsenye formájában láttak.
Az ontopic népcsoport magyarul cigány, cigányul roma.Amúgy minden más nyelven máshogy hívják a cigányt, mint pl a magyar is amerikában hungarian( szépen néznénk ki ha kikérnénk magunknak hogy "magyar"-nak hívjanak ne pedig "hungarian"-nak.)
És hogy a cigány pejoratív szó? Arról nem a magyarok tehetnek.
Én aztmondom amig, Országos Cigány Önkormányzat létezik ezen a néven nyugodtan használhatja mindenki ezt az elnevezést.Ez a hivatalos!
Mégvalami. Vannak cigányok és romák, és nem minden cigány roma, de minden roma cigány.Csakhogy értsétek.Elég sok fehér embert látni akik cigány módjára viselkednek, beszélnek öltözködnek, velük barátkoznak, átveszik a szokásaikat mert fehérek közt nemtalálták helyüket.Cigányra én azt a tipikus, "köcsög" zseléshajú kötözködős fuxos diszkópatkányokat értem.Romákra pedig azokat akik cigányok, bár rendesen viselkednek(van olyan is)
Én még csak cigánnyal találkoztam de bízom benne hogy vannak romák is.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!