Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A cigányokat miért kell...

A cigányokat miért kell romázni? Ja és ha azt mondom, hogy cigány az miért sérti őket, hiszen azok, vagy már nem?

Figyelt kérdés
2009. febr. 28. 09:05
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
62%

Nekem egyszer azt mondta egy roma fiatal, hogy a roma, az olyan, mint a magyar.

A cigány olyan, mint a paraszt.

Tehát:

Roma- Cigány

Magyar- Paraszt

2009. febr. 28. 13:21
 12/27 anonim válasza:
75%

Én úgy tudom (remélem jól), hogy a "roma" megnevezés magára a népcsoportra utal, a "cigány" pedig azt a vándorló életmódot jelenti, amit ők folytattak régebben. Voltak ugye pl. a cigánykaravánok. A két megnevezés az idők során teljesen összefonódott.

Na most ezen az alapon tényleg érdekes, hogy a médiában, és a köztudtaban "cigány"-nak nevezzük az említett csoportot, hiszen tulajdonképpen már nem élnek vándorló életmódot. Ez pont az összefonódás miatt van.

2009. febr. 28. 13:22
 13/27 anonim ***** válasza:
82%
A roma szó maga a népet jelenti. A szó maga embert jelent. A cigány pedig pejoratív szó egyfajta életmódot jelent, amit javarészt valóban romák művelnek. De nem csak ők van nem roma ember is, aki cigányként él ő is cigány ( fehér cigánynak szokták hívni az ilyet).
2009. febr. 28. 15:34
 14/27 anonim ***** válasza:
52%
Mert a magyarokat se mongolozzák,pedig...
2009. febr. 28. 16:50
 15/27 anonim ***** válasza:
99%
Csak hogy megkavarjam a társaságot: Erdélyben a gáborok magukat cigánynak hívják, nem találnak benne semmi kivetnivalót, és nem szeretik a roma megnevezést. :) Én először Magyarországon hallottam, hogy a 'cigány' szót pejoratív értelemben használták. Egyébként pedig a "roma" szót is lehet úgy használni, hogy sértő legyen.
2009. febr. 28. 17:54
 16/27 anonim ***** válasza:
94%
Hát igen ez a nagy baj sajnos, hogy már nem élnek vándorló életmódot.. szépen idevándoroltak aztán csak bomlasztanak. Egyébként meg pont hogy ők cigányok mint népcsoport, mint a magyarok magyarok, tehát csak a nagy liberális média agymenése ez a romázás.. A cigányok=réti négerek..
2009. febr. 28. 18:12
 17/27 anonim ***** válasza:
86%

Vállalkozó vagyok és cigány srácokkal dolgoztatok 7 éve(magyar melóst nem tudok megfizetni).A munkából adódóan be járom velük az egész országot.Van úgy,hogy hetekig velük vagyok éjjel nappal,szóval jobban ismerem a cigányságot mint Kolompár Orbán.Én simán lecigányozom őket,sőt mielőtt megyünk dolgozni valahová,kigyűjtöm a legdurvább cigány vicceket és azzal "szórakoztatom"a cigány urakat.Tőlem elfogadják,de csak próbálná meg valaki más...

Egyébként meg kikérem magamnak,hogy olyanok osszák az eszet(leginkább a parlamenti liberálisok)akik cigányt csak pecsenye formájában láttak.

2009. febr. 28. 18:39
 18/27 anonim ***** válasza:
100%

Az ontopic népcsoport magyarul cigány, cigányul roma.Amúgy minden más nyelven máshogy hívják a cigányt, mint pl a magyar is amerikában hungarian( szépen néznénk ki ha kikérnénk magunknak hogy "magyar"-nak hívjanak ne pedig "hungarian"-nak.)

És hogy a cigány pejoratív szó? Arról nem a magyarok tehetnek.

2009. febr. 28. 21:44
 19/27 anonim ***** válasza:
77%

Én aztmondom amig, Országos Cigány Önkormányzat létezik ezen a néven nyugodtan használhatja mindenki ezt az elnevezést.Ez a hivatalos!

Mégvalami. Vannak cigányok és romák, és nem minden cigány roma, de minden roma cigány.Csakhogy értsétek.Elég sok fehér embert látni akik cigány módjára viselkednek, beszélnek öltözködnek, velük barátkoznak, átveszik a szokásaikat mert fehérek közt nemtalálták helyüket.Cigányra én azt a tipikus, "köcsög" zseléshajú kötözködős fuxos diszkópatkányokat értem.Romákra pedig azokat akik cigányok, bár rendesen viselkednek(van olyan is)

Én még csak cigánnyal találkoztam de bízom benne hogy vannak romák is.:)

2009. febr. 28. 22:53
 20/27 anonim ***** válasza:
68%
Úgy tudom, hogy ez a paradoxon azért állt elő, mert egyesek romáknak tartják magukat, mások meg cigánynak és ha nem a megfelelő csoporttal használod a kifejezést, megsértődnek. Még ha ez a példa sarkított is, nekik ez olyan, mint mikor egy skótra valaki azt mondja, hogy angol. Persze azt nem lehet úgy tudni ránézésre, hogy ki tartja magát romának meg ki cigánynak, szóval ki van zárva, hogy senki se sértődjön meg. Pl. Győzike felesége mondta valahol, hogy őt senki se romázza, mert ő cigány. Tehát a cigány számára nem degradáló jelző, ez nem politikai korrektség ilyen helyzetben. Nem olyan ez, mint mikor egy afro-amerikait négernek hívsz. Az ő népcsoportjuk elhatárolja magát a romáktól, mert azt mondják, hogy ők tőlük különöznek.
2009. márc. 1. 08:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!