Ez lenne a jóléti társadalmak sorsa?
A minél nagyobb jóléthez az emberek igyekeznek sokáig tanulni, későn házasodni (ha egyáltalán házasodnak) és lehetőleg minél kevesebb gyereket vállalni, mivel minél kevesebb a gyermek, annál kevesebb pénzt kell elosztani a gyerekek között és így többet meg tudnak adni a kevés gyereknek.
Az is nagyon divatos mostanában, hogy az emberek nem vállalnak gyermeket azon megfontolásból, hogy ezzel nekik legyen kényelmesebb életük.
Ha csak logikusak akarunk maradni, akkor ez a "4 nagyszülő 2 unoka" modell egyszer oda fog vezetni, hogy öszeomlik a nyugdíjrendszerünk, mivel egyre kevesebb embernek kell eltartania egyre több embert.
Egyszer bekövetkezik az összeomlás?
Persze hogy bekövetkezik, egyébként nem kellett volna visszamenni az állami pénztárba, (illetve maradni a magánnyugdíjba, bár azt nem igazán erőltették), hiszen valamiből a mostani nyugdíjasokat is ki kell fizetni, illetve akik visszamentek az államiba, se sok jóra számíthatnak (persze, elkülönített, számla:-). Tehát az egyetlen megoldás, az öngondoskodás, mert már nem lehet az államra várni, hogy eltartson, annak a világnak vége.
És ez nem jólét, az élet nem a vásárlásról szól és tárgyi javak felhalmozásáról, hanem az önmegvalósításról, amit egy kapitalista világ soha nem fog megadni.
Nem igaz a nyugdíjak reálértékéről szóló véleményetek!
A 70-es években a nyugdíjasok tudtak félre tenni a nyugdíjukból. E rendszerváltás óta pedig egyre kevesebb jut az alapvető dolgokra.(Rezsi,élelem,némi ruha).
Azt pedig,hogy 20-30 év múlva nem lesz elég pénz a nyugdíjakra,nem csak nálunk mondják,hanem a gazdagabb országokban is. Éppen ezért akarják mindenütt megemelni a nyugdíjkorhatárt. Az nem mérvadó,hogy a Fidesz szerint lesz rá pénz! Legfeljebb az ő "tudósaik" állítanak ilyesmit.
Valószínűbb,hogy 30 év múlva összeomlik az egész rendszer.
"Amúgy meg 7 milliárd ember él a Földön, az optimális kb. 1-2 mrd lenne, semmi értelme a szaporodást erőltetni."
Differencálni kell, nálunk magyaroknál és a kaukázusi fehér embereknél ösztönözni kell a szaporodást, a feketéknél, kinaiaknál, araboknál, indiaiaknál és ezek rokonainál viszont erőteljesen csökkenteni. Kérdés hogyan lehet ezt megcsinálni.
Ráadásul mi még a jóléti társadalomba való belekóstolásról is lecsúsztunk. Mert ami itt van az minden csak nem jóléti társadalom.
Üdv Dél-Amerikában!
Itt sem jóléti társadalom, sem utódok nincsenek. Illetve dehogy nincsenek. Hála a jó Istennek azért van egy szapora népcsoport.
Nem fog összeomlani a nyugdíjrendszer mert majd ők szorgos munkájukból eltartanak minket nyugdíjasként.
Megnyugodtatok? ;-)
Szerintem nem leszek nyugdíjas egy percet sem.Anyám sem volt apám sem volt,de fizetni fizették hosszú évtizedekig, mint ahogy én is fizettem elég sokáig.Igaz volt egy nagyanyám akinek volt nyugdíja a 12 ledolgozott éve után kb annyi amennyit egy napszámos másfél nap alatt keresett akkor.Nem vagyok hajlandó fizetni egy vasat sem a továbbiakban csak azért, h a mostani nyugdíjasoknak, jó nyugdíjuk legyen. Akik szüleimmel ellentétben megkímélték magukat és szép kort érnek meg .A saját öregkoromról gondoskodni fogok, nem kívánok rászorulni senki jóindulatára soha.Amikor már olyan öreg leszek és olyan lesz az egészségi állapotom, h nem élhetem ki a kreativitásom és az örömem a munkámban és általában a földi létemben (attól függetlenül h, kapitalizmus lesz vagy sem)el fogok gondolkozni azon , h érdemes -e úgy élnem , h semmi haszon ne legyen bennem és csak másokat terheljek.De annyi pénzem, megtakarításom akkor is lesz, h nyugodtan matassak magamnak egyedül , vagy utódaim körében,vagy egy öregotthonban:)
Nem az idén lebarnult, fiatal honfitársaink legtöbbje nem fog adót fizetni ,sem dolgozni soha.Nem fogják majdan összedobni azt az összeget amit az én korosztályom nyugdíjként átvehetne a postástól havonta.Ahhoz, h ezt tisztán lássuk nem kell sok számolgatás . Elég ha csak szétnézünk kicsit magunk körül.Amikor én büszke első osztályos lettem 1975ben 14 osztályt indítottak, most 4 et és annak is majdnem fele cigány gyerek.
2011 első negyedében 9%al kevesebb gyerek született mint 2010 hasonló időszakában.
'És ez nem jólét, az élet nem a vásárlásról szól és tárgyi javak felhalmozásáról, hanem az önmegvalósításról, amit egy kapitalista világ soha nem fog megadni.'
Akinek az a feltétele , h komcsi világ legyen ahhoz, h megvalósítsa magát valószínűleg a besúgásban vagy a segg-nyalásban kíván elévülhetetlen érdemeket szerezni.Nem tudom kinek milyenek a képességei és mire tartja magát , csak azt tudom , h soha nem voltam egy különleges tehetség semmiben és mégis megtudok élni szépen és szerényen. Igaz , h sokat kell dogozni, de szívesen teszem családomért és magamért, mert a munkám hobbim is egyben.És amikor valami kikerül a kezem alól próbálom úgy elkészíteni , h ne valljak vele szégyent soha.
22:26
"A 70-es években a nyugdíjasok tudtak félre tenni a nyugdíjukból. E rendszerváltás óta pedig egyre kevesebb jut az alapvető dolgokra."
Hamis állítás. A nyugdíjaslét a 70-es években még a szegénység egyik fő rizikófaktora volt. A 90-es és kétezres években a szegénység ellen védő tényező.
Amúgy annyi igaz, hogy a 70-es években még egy csomó gyógyszert nem találtak fel, ami ma kapható. Csak régi, primitív, olcsó gyógyszerek voltak. Ezért az öregek ha akartak se tudtak volna annyi pénzt költeni gyógyszerre, mint ma. Ez egy jelentős különbség.
"Ráadásul mi még a jóléti társadalomba való belekóstolásról is lecsúsztunk. Mert ami itt van az minden csak nem jóléti társadalom."
Ez a mi sorsunk. Mire idejöttünk a Kárpát-medencébe, már nem volt Római Birodalom. A feudalizmust úgy vettük át nyugatról. Mikor ott már polgári társadalom volt, mi még mindig a feudalizmusba kapaszkodtunk. Mikor végre eljött volna a polgári társadalom, jöttek a kommunisták. Mire ők elmentek, nyugaton már jóléti társadalom volt. Mire nálunk is az lehetne, addigra ott az már megdől. Lefogadom, ha egyszer kinyitják a mennyország kapuit, mire a magyarok odaérnek, éppen be is csukják. :)
(De nem kell félni, a gazdagság nem az élet, sőt, sokszor éppen annak ellensége.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!