Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Románia gazdasága tényleg...

Románia gazdasága tényleg hitelekből működik, és befektetés helyett felélik a pénzt?

Figyelt kérdés
Ezt hallottam. Nyilván vannak jó húzásaik is, de most nem a román imádatra lennék kíváncsi, hogy ők mindig mindenben jobbak nálunk, hanem a tényleges helyzetre.
nov. 21. 22:05
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
33%
Tényleg.
nov. 21. 22:09
 2/14 A kérdező kommentje:
1.: Indoklás?
nov. 21. 22:12
 3/14 anonim ***** válasza:
65%
#2. Meg kell nézni az államadósságuk alakulását 2020-ig (konjunktúra időszakában). Míg nálunk például úgy volt EU-dobogós a GDP-növekedés, hogy közben a GDP-arányos államadósságunk egyre apadt (azaz mi nem hitelből növekedtünk), míg a román GDP-növekedésre a növekedés mértékét meghaladó GDP-arányos államadósságnövekedés jutott (ez a hitelből növekedés). Ezen túl egyébként is nagyon jellemző a románokra magánszemélyek szintjén is az extrém eladósodás, a bankszektorban ismert jelenség, hogy háztartások tömege vesz fel nákuk személyi kölcsönöket pl. karácsonyi vagy húsvéti családi vacsorákra. A kormányzat sűrűn próbál azzal kompenzálni és a tömeges elégetelenkedéseket mérsékelni, hogy időnként jó nagyot emel a közszektor bérein (ami mögött nincs gazdasági teljesítmény), a másik ilyen a minimálbér emelgetése, amiből ott a lakosság közel fele él...
nov. 21. 22:19
 4/14 A kérdező kommentje:
3.: Hiába teljesített jól a magyar gazdaság 2020-ig, onnantól kezdve olyan idiótaságokat csináltak, hogy nehéz elhinni, nem direkt volt.
nov. 21. 22:23
 5/14 anonim ***** válasza:

Attól függ milyen időtávban kérdezed. Aktuálisan most a román kormány a magyaréhoz hasonló költségvetési hiánnyal küzd, ami ellen most adóemeléseket hajtanak végre. De ez a hiány abból is fakad, hogy 20-40%-kal növelték idén az átlagnyugdíjat, kétszer is megemelték a minimálbért és hasonlók, mert választások voltak és osztogatott a kormánypárt.

Romániára azért szokás pikkelni, mert folyamatosan növelték az államadósságot, azaz hitelekből fedezték a beruházásaikat és egyéb fejlesztéseiket. Jelenleg 48% lehet a GDP arányos államadósságuk, míg Magyarországé kb. 75%. De őszintén szólva az államadósság egy majdnem semmire se jó mutatószám. Amit érdemesebb nézni, hogy mekkora a kitettséged és adósságot összetétele (a saját állampolgáraid felé vagy eladósodva a saját pénznemedben, vagy intézményi, befektetői köröknek devizában?), illetve hogy mekkora az adósságszolgálatot. Ha nekem 10-szer annyi adósságom van, mint neked, de kisebb kamatteherrel, ami miatt ugyanannyit törlesztek havonta, mint te a tízszer kisebb adósságod után, akkor a gyakorlatban egyáltalán nem állok rosszabbul. Itt meglehet nézni összehasonlításban, hogy nekünk mekkora a kamatterhünk: [link]

Olyat viszont még nem hallottam, hogy a románok "felélnék" a pénzt. Az államháztartási visszaosztás kisebb Romániában, mint Magyarországon, szóval a magyaroknál biztos nem "élik fel" jobban a pénzt. Ez egyrészt, másrészt pedig Románia nagyrésze továbbra is szegénységben és alacsony életszínvonalon él. A GDP alapú makroadatokban lehet, hogy beértek minket, de mikor belemész olyan statisztikákba, hogy milyen az autók átlagéletkora, meg mennyi WC papírt használnak az emberek átlagosan, egyáltalán van-e angol wc a házban és nem-e pottyantóst használnak, akkor láthatod, hogy Románia ezekben le van maradva (mondjuk az internetsebességük és kiépítettségük pedig élmezőnyben, szóval azért vannak furcsaságok is). De ezek számomra azt is jelentik, hogy Romániában még mindig nagy a beruházási és piaci potenciál, mert még van hova fejlődniük és meglehet tovább fogják kapni az EU-s támogatásokat, mint Magyarország.

nov. 21. 22:25
 6/14 anonim ***** válasza:
#4. Ennyi? És akkor nem is hitelből nőtt Románia, vagy mit szeretnél ezzel mondani?
nov. 21. 22:32
 7/14 A kérdező kommentje:

"mondjuk az internetsebességük és kiépítettségük pedig élmezőnyben, szóval azért vannak furcsaságok is"

Ebben mi a furcsaság? Minél fiatalabb valahol az internet infrastruktúra, annál gyorsabb. Szóval pl. a németeknél kiépítették jó régen, az jóval lassabb, mint a nemrég kiépített román, vagy magyar.

A telex-et nem tudom olvasni, összefoglalnád 1-2 mondatban a lényeget? Tehát mi rengeteg kamatot fizetünk, palimadarak vagyunk, jól sejtem?

nov. 21. 22:32
 8/14 anonim ***** válasza:

"A telex-et nem tudom olvasni, összefoglalnád 1-2 mondatban a lényeget? "

Hogy-hogy nem tudod olvasni?

"Tehát mi rengeteg kamatot fizetünk, palimadarak vagyunk, jól sejtem?"

Palimadarak vagy sem, magas kamatozású hiteleket vesz fel az állam, ideértve az állampapírokat is. Nyilván segítség, ha a saját lakosaid felé vagy eladósodva, mert el tudod inflálni a saját adósságodat, de jelenleg Magyarországon nagyon magas a jegybanki alapkamat (2022-ben nálunk volt a legmagasabb 13%-kal, míg a második legmagasabb a cseheknél volt ~7%-kal). Azóta volt kamatvisszavágás, de még mindig 6,5%-nál tartunk. Mondjuk ebben pont hasonlítunk Romániával, de a Telex-es cikkből kiolvasható, hogy 2022-2023-ban míg Mo.-on 2,8-4,3%-át áldoztuk a GDP-nek a kamatterhekre, addig Románia 1,5-1,6%-ot.

nov. 22. 07:41
 9/14 A kérdező kommentje:

8.: Magyargyűlölő zsidó lap, nincs hozzá gyomrom. Akármennyire is megvetem a politikai elitet, nem fogok a saját hazámba sz@rni, nem vagyok áruló!

Tehát akkor annyi az egész lényege, hogy a kormánypropaganda próbálja úgy beállítani a románok fejlődését, mintha kizárólag az hitelekből lenne, elherdálják befektetés helyett, szóval így nem kell beismerni, hogy még egy románia is megelőzött minket...

nov. 22. 15:34
 10/14 anonim ***** válasza:

#9. "Tehát akkor annyi az egész lényege"

Mármint a cikknek?

nov. 22. 16:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!