Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Az bunkóság ha valaki továbbra...

Az bunkóság ha valaki továbbra is következetesen Grúziának nevezi azt a bizonyos posztszovjet államot?

Figyelt kérdés
Illetve ha a roma helyett a cigány kifejezést preferálja.

2024. jún. 22. 14:30
 1/4 Alex Fly ***** válasza:
81%
Miért lenne az? Az említett országnak/népnek ez a hagyományos, elfogadott magyar megnevezése. A magyarokat is mi den nép a saját nyelvén emlegeti, amely általában nem egyezik meg azzal, ahogyan mi nevezzük magunkat -ez teljesen természetes dolog és nincs benne semmi bunkóság.
2024. jún. 22. 14:42
 2/4 anonim ***** válasza:
92%
Nekem is Grúzia marad, ha nem fogyelek oda, hiába tudom, hogy ők ezt nem szeretik. Nekem már a Széll Kálmán tér is Moszkva tér marad, és a megye sem lesz már vármegye, sok évtizednyi berögzüléseket egy kormányrendelet nem fog csettintésre átírni. Majd apránként kihalunk, és maradnak azok, akik már a Georgia és a vármegye elnevezésekbe születtek bele. A világ mindig így működött.
2024. jún. 22. 14:46
 3/4 anonim ***** válasza:
0%
Georgia egy usa tagállam.
2024. jún. 22. 18:49
 4/4 anonim ***** válasza:
89%

@3

Georgia - Ejtsd: Georgia - Posztszovjet állam

Georgia - Ejtsd Dzsordzsia - USA tagállam

Lehet, hogy ugyanúgy írják, de másként ejtik.

"A grúzok önmagukat kartvelinek, országukat Szakartvelónak nevezik. A középperzsa nyelvben Varkana néven ismerték, ebből lett az újperzsa Gurgán. Az utóbbi a görögben lett Georgia, a szír nyelvben pedig Gurzán, majd Gurziya."

[link]

A Grúzia név a muszlimokon, míg a Georgia név a keresztény görögökön át került a magyar nyelvbe. Valószínűleg a török hódoltság ideje alatt terjedt el a Grúzia név, aztán ez maradt meg inkább.

2024. jún. 22. 19:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!