Örményország is kirúgja az orosz katonákat és az orosz katonai támaszpontokat az országából? - Oroszország meggyengült, veszíti a befolyási területeit a poszt-szovjet térségben?
Az örmény kormányfő már nem látja értelmét az orosz katonai bázisoknak az országában - Oroszország meggyengült, veszíti a befolyási területeit Keleten is? Oroszország két támaszpontot és egy légibázist tart fenn Örményországban.
Nem tudta megvédeni az örményeket még az azeriaktól sem Hegyi-Karabah térségénél sem?
Hát ez nagyon tág kukucs :))
Amiről nem beszélt egyik biztonságpolitikai szakértő sem.
Tehát hogy a sok mondvacsinált casus belli mögött egy valós ok áll: hatalmi erőfölény csökkenés.
"Ebből arra következtetek, hogy az Unió akarná átvenni az örmény katonai biztonsági segítséget a térségben - mondjuk a jelentkező Kínával szemben is?"
Szerintem ez túl direkt megközelítés. A lényeg annyi, hogy a kisebb országok mindig valamelyik nagyhatalommal állnak kapcsolatban, mint a holdak és a bolygók viszonya kb. Mivel Oroszország tömegvonzása gyengül, így szabadulnak távolodnak a holdak.
És igen: ezekért a felszabaduló holdakért bizonyos szempontból versengenek a nagyhatalmak, mert minél több holdad van, annál jobbak a lehetőségeid. Ha Örményország az EU szövetségese, az nekünk sokkal jobb, mint ha Kína szövetségese lenne, így magától adódik, hogy a nyugati hatalmak is igyekeznek élni a lehetőséggel.
"Hát ez nagyon tág kukucs :)) Amiről nem beszélt egyik biztonságpolitikai szakértő sem."
Igazából beszéltek - én sem magamtól okoskodtam ki, hanem több helyen olvastam -, csak inkább a háború elején volt ez téma, mostanra lerágott csont lett.
Amúgy szerintem az igazán tág kukucs az a Szovjet birodalom leromlása. A 2. vh végén elérte a csúcsot, aztán a 70-es évektől lassú hanyatlásnak indult. Gorbacsov megpróbálta megreformálni, de a reformját elkaszálták, a SZU összeomlott. Aztán most jött Putyin, és szép lassan megpróbálta ugyanazt újra felépíteni, és most egy lépcsővel lejjebre készül éppen visszazuhanni.
" arra következtetek, hogy az Unió akarná átvenni az örmény katonai biztonsági segítséget a térségben -"
Miért nem arra, hogy a franciák ahogy a cikkben is szerepel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!