Miért gondolják sokan, hogy aki nem dolgozik az egyből léhűtő semmirekellő?
Én például dolgoznék de nincs mit egyszerűen! régen ez nem így volt, amikor volt egy nagy család, adtak egy kapát az embernek, azt jóvan, tényleg csak az nem dolgozott aki nem akart. Aztán jöttek a szüleim (szüleink) azzal, hogy szerezzek diplomát mert akkor húdejólesz nekem. Szereztem, most mindenki belém rúg, hogy mér nem dolgozok, ha pedig elmagyarázom, hogy mi a helyzet (mint pl itt is) akkor meg ne ugassak mert hülye okoskodó egyetemista vagyok. Elcsesztem 5 évet az életemből, és nem vagyok sehol. Ha külföldre akarok menni "szerencsét próbálni" akkor meg az a baj. Ha szakmát akarok tanulni akkor meg az a baj, mert minek tanultam 5 évig, csak lopom az állam pénzét meg bulizok. Még mindig leginkább szakmát tanulnék, de még egy szakácsnak is kapcsolatok kellenek, hogy elhelyezkedjen valahol.
(Segélyt még sosem kértem, pedig szétlophattam volna már az államot.)
Szerintem az emberek döntő része (kivéve a cigányokat) akar dolgozni, csak nem tud hol. A munkaügyi központok smemit nem érnek, mivel tényleg nicns munka. De ezt csak az látja akinek nicns munkája, akinek van az meg leszólja a másikat, persze ő rohan egyből segélyért ha megszűnik a munkahelye.
Nem lenne jobb tényleg segíteni már a mási kembert, vagy legalább kicsit megértőek lehetnénk egymással, nem?
A kilátástalanság, a reménytelenség, az önbecsülés összeomlása, mert nem elég, hogy magunkkal szemben támasztott igényeknek nem tudunk megfelelni, de még a társadalom, az emberek is azt érzékeltetik, hogy semmik, senkik vagyunk. Pedig lehet, hogy holnap ö is pont ilyen munkanélkülivé válik.
Aki még nem járt egy munkaügyi központban, és nem látta azt, hogy mennyi családos ember küzd hasonló problémákkal, már 1 – 2éve, és egyaránt van közöttük diplomás, szakmunkás. Az nem tudja mennyire pocsék egy helyzet ez. Sokaknak erre rá megy a családi élete, összeomlanak emberileg.
Mert hülye csőlátással rendelkező emberek!
Nekem is vannak a közeli rokonságban ilyen emberek sajna:S
Főleg nagyfaterom olyan, hogy még a 70-es években él, ahol csak az nem dolgozott aki nem akart, és az akkori világot átvetíti erre.
Igazából nem is tudom, hogy mivel lehetne leállítani, mert nagyon idegesítő.
Nekem a 65éves apám nem hiszi, hogy nem találok munkát másfél éve. (mondjuk nyáron volt fekete és nem az építő iparban) Szóval apám is a régi világban él, hogy ő ha fiatalabb lenne, majd megmutatná, hogy mennyi munka van.
Engem bánt a legjobban, hogy még magamat sem vagyok képes eltartani.
Közismerten nincs annyi munkahely, mint ahányan dolgozni akarnak.
Ezt a jelenséget munkanélküliségnek hívják. A létezésében nem mindenki hisz, de ebben nincs semmi különös, mert sokan pl. azt hiszik, hogy lapos a Föld.
Egyébként meg mindig úgy lesz ez, hogy aki pillanatnyilag sikeres, az azon a véleményen van, hogy "aki szegény, az lusta" és "pusztuljon a sok életképtelen éhenkórász". Aki szegény vagy legalábbis bizonytalan helyzetben van, az szokott megértő lenni. Aztán ha a helyzete javul, ő is azt fogja szajkózni, hogy "aki akar dolgozni, az talál munkát". A munkanélküliség létezésében mindig csak a munkanélküliek hisznek. Aki talál munkát, az rögtön elfelejti, hogy ő is volt munkanélküli.
Ezek észszerűtlen dolgok, de az ember nem tisztán észszerű lény. Aki nem legalul van, az szeret belerúgni az alatta lévőkbe. A szegény segédmunkás a hajléktalanokat rugdossa, a mérnök a munkásokat mondja el büdös prolinak.
Mindenki belerúg az alatta lévőkbe és irigyli a fölötte lévőket.
"Szerintem az emberek döntő része (kivéve a cigányokat) akar dolgozni, csak nem tud hol."
A cigányok is akarnak dolgozni. 1990 körül még 80%-uk dolgozott, aztán a nehézipar megszűnésekor és az építőipar meg a mezőgazdaság és élelmiszeripar visszaesésével lettek munkanélküliek.
Nyomorultabb vagy majdnem mindenkinél, ezért panaszkodsz, megértést remélsz. De a cigányok még nálad is nyomorultabbak, ezért őket rugdosod, azt állítod, hogy ők bezzeg nem akarnak dolgozni.
Te pontosan ugyanez vagy a szerencsésebb rétegek számára: cigány. Nem akarsz dolgozni. Aki szerencsétlen, abba az emberek belerúgnak. Ahogy te a cigányokba. Te is ember vagy, úgy működsz, mint akármelyik ember. Úgyhogy ne siránkozz, a többi ember is csak pont olyan érzéketlen cinikus disznó, mint te.
02:01
Rám ez a leírás nem igazán stimmel.Tudom,hogy létezik munkanélküliség és a legtöbb álláskereső (köztük a cigányok is)szívesen dolgoznának,ha lenne rá lehetőség.Sosem éreztem késztetést arra,hogy bele rugjak a nálam szerencsétlenebbekbe,akár jobban ment a sorom,akár rosszabbul.De valóban,sajnos az emberek nagyobb része olyan,hogy felfele nyal,lefelé meg rúg.Ez nagyon undorkeltő ,hála Istennek,rám egyik sem jellemző!Bár azt bevallom,a nálam sokkal jobb helyzetben lévőkre sokszor irígy vagyok.
Na,én fejlődőképes vagyok,azt hiszem.
Szóval,nem mindenki hiszi azt,hogy a munkanélküli semmirekellő,én biztos nem.
Kedves Kérdező!
Megértem a problémádat, magam is megtapasztaltam diplomásként a teljes feleslegesség keserű érzését.
Engedd, meg hogy kéretlenül -mint vélhetőleg idősebb, és ezt az "iskolát" kijárt- adjak néhány tanácsot.
Mentális oldal:
-legyél rá qrva büszke, hogy böcsülettel elvégeztél 10
szemesztert, és diplomát szereztél.
-nem könnyű, de ne magad okold a kialakult helyzetért, ha
Te megteszel mindent, tekintsd rajtad kívülálló okok
szerencsétlen egybeesésének
-ne tekintsd magad csődtömegnek, attól, hogy pllanat-
nyilag nincs munkád, Te még ugyanolyan értékes ember
vagy ,mint aki éppen dolgozhat.
Gyakorlati rész:
- minden létező kapcsolatodat mozgass meg, akár a pofát-
lanság határáig, de ne feledd, ez csak segítség,
a gesztenyét magadnak kell kikaparnod.
-ne ragaszkodj mindenképpen a képzettségednek megfelelő
munkához, ésszer határokon belül bármit vállalj el,
nagyban segít helyretenni az egódat, valamint
"lazábban" tudsz jó melót keresni, ha bárhonnan
jövedelmed van.
-amit kerülj: a biztosítós, direktmarketinges, MLM-es
kényszervállalkozásokat, még ha mégoly kecsegtetők
is. Pénzt nemigen hoznak, csak kudarcélményt.
-ne várj a Munkaügyi Központ segítségére, úgysem jön.
Igenis, személyesen Neked kell végigjárni a környező
iskolákat, ribancként árulnod magad. Az első kettő
nehéz lesz, utána megy csuklóból.
-Ne feledd: Szerencséje annak van, aki ott van.
Ha esetleg tudtam segíteni, örülök, ha nem bocs, hogy feltartottalak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!