Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Hol tartották Pesten és Budán...

Hol tartották Pesten és Budán a nyilvános kivégzéseket? Mikor volt az utolsó?

Figyelt kérdés

2023. szept. 24. 08:11
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
76%
56 őszén, elöször az AVO-sokat végig a körúton, Kossuth téren, majd, a megtorlásokkal, azokat, akik az AVO-sokat végezték ki.
2023. szept. 24. 08:17
 2/12 A kérdező kommentje:
Nyilvános kivégzés: Városok nagyobb közterein felállított bitonál elővezetik a bűnöst felolvassák az ítéletét, a nép ujjong vagy szörnyülködik, a hóhér pedig elvégzi.
2023. szept. 24. 08:28
 3/12 anonim ***** válasza:
39%

Martinovics Ignac es a jakobinusok kivegzese volt az utolso olyan esemeny, amire gondolsz. Utana a Szabadsag ter helyen allo Uj Epuletben vegeztek ki az embereket, tobbek kozt gr. Batthyany Lajost.

39F incel

2023. szept. 24. 08:56
 4/12 anonim ***** válasza:
50%

1-es téves dolgokat ír.

Amikor ÁVH-sokat akasztottak, az nem kivégzés volt, hanem lincselés.

Kivégzés az, amit bírósági tárgyalás és halálos ítélet után az államhatalom által alkalmazott ítéletvégrehajtó hajt végre.

A megtorlás kapcsán hozott halálos ítéleteket pedig nem nyilvánosan hajtották végre.

Az utolsó nyilvános kivégzés Szálasi és társainak kivégzése volt 1946-ban. Viszont úgy tudom, előtte már hosszú ideje nem volt ez szokásban, tehát lehet, hogy ezt az esetet leszámítva az volt az utolsó, amit 3-as írt.

2023. szept. 24. 09:51
 5/12 A kérdező kommentje:

Igen a lincselés és népharag más mint a bírósági úton elrendelt halálos ítélet köztéren elrettentés céljából.

De Szálasit sem nyilvánosság előtt végezték ki ha jól tudom.

Hanem talán a Markóban?

Martinovits kivégzése hol volt nyilvános volt?

Batthyány miniszterelnököt pedig a Szabadság tér előtt a helyszínen fennálló habsburg laktanyának az udvarán nyírták ki az osztrákok.

Tehát az sem volt szerintem nyilvános de lehet beengedték a lakosságot-nem tudom.

Szóval a kérdés még áll hol tartották meg ezeket szokás szerint Budapesten még persz külön városként?

2023. szept. 24. 09:59
 6/12 anonim ***** válasza:
Martinovicsékat tudomásom szerint a Vérmezőn végezték ki. Pont ezért kapta ezt a nevet a hely.
2023. szept. 24. 10:04
 7/12 anonim ***** válasza:

Szalasit a Marko utcai borton udvaran vegeztek ki, a jakobinusokat pedig a Vermezon.

39F incel

2023. szept. 24. 10:04
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Szóval a középkori és kora újkori Budán a vérmezőn végeztették ki szokás szerint nyilvánosan a halálraítélteket?

Vérmező nem is tartozott klasszikus értelemben a várfallal védett királyi város területébe. Ha jól tudom kertművelés szőlőgazdálkodás folyt arrafelé egész sokáig a város polgársága részéről, illetve valami Budától különálló falú volt akkoriban.

2023. szept. 24. 10:12
 9/12 anonim ***** válasza:

Nem, csak a jakobinusokat vegeztek ki a Vermezon. Pont amiatt, hogy nagy legyen a tomeg es a csindadratta. A Varfalon belul a szuk utcakban nem tudtak volna odacsoditeni annyi embert.

39F incel

2023. szept. 24. 10:53
 10/12 anonim ***** válasza:

Szálasit egyszerre végezték ki Endre Lászlóval és Baky Lászlóval a Markó utcai börtön udvarán. De ez nyilvános kivégzés volt, kifejezetten tömeg volt. A youtube-on filmfelvétel is van a kivégzésről (látható a tömeg is) és számos fénykép is készült. Sok nyugati újságíró is ott volt.

A II.vh végén ezen kívül is előfordultak nyilvános kivégzések. Én egyről tudok, ez még akkor történt, amikor az országban harcok voltak, sőt még Budát sem foglalták el a szovjetek.

Idézek a Múlt-kor c. történelmi folyóirat egyik számából:

"A Budapesti Nemzeti Bizottság 1945. január 28-án saját hatáskörében, rögtön az Ideiglenes Nemzetgyűlés rendelete után, népbíróságot állított fel. Február 3-án megtartott első tárgyalásán a távol levő Haynal Alajos vezérőrnagy, valamint a jelenlévő Rotyis Péter főtörzsőrmester és Szívós Sándor szakaszvezető ügyét tárgyalta, akiket a 401-es számú különleges munkásszázad 124 tagjának meggyilkolásáért vontak felelősségre. A Néptörvényszék mindhármukat kötél általi halálra ítélte. Kegyelmi kérvényüket a Nemzeti Főtanács jogkörét gyakorló BNB elutasította. Rotyis Pétert és Szívós Sándort február 4-én, az Oktogonon nyilvánosan felakasztották. Ez volt az első népbírósági ítélet Magyarországon."

Tehát ez is nyilvános kivégzés volt, de ekkor még teljes zűrzavar volt az országban, harcok voltak Budapesten is, tehát egészen más légkör volt, mint Szálasiék kivégzésekor.

Viszont az lehetséges, hogy ezen időszak előtt utoljára a jakobinusok kivégzése volt nyilvános.

2023. szept. 25. 01:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!