Bibliával megmagyarázni valamit mennyire érvényes?
Szerintem a Biblia, úgy ahogy a legtöbb vallási história csupán unalom szülte mese. Nem Isten létét tagadom, hanem a történetek megtörténtének valószínűségét.
Úgy gondolom, hogy ha akkoriban is ilyen fejlett lett volna a kommunikació, mint korunkban, nem jöttek volna létre a vallások.
Akkoriban az emberek könnyebben elhihették a dolgokat, hiszen nem volt akkora mértékű bizonyítás kényszer a mesélőn mint manapság (videófelvételek stb. hiányában).
Illetve az egyénnél megfigyelhető, hogy szándékán kívül, a hazugság igénye nélkül, nem úgy idéz vissza dolgokat, ahogy azok valójában megtörténtek. Nem tudom, hogy nevezik ezt a pszichológiában, de én elképzelhetőnek tartom, hogy ez az effektus kollektíven is működhet.
Mellesleg mióta a történet megszületett, nagyon sok idő telt el úgy, hogy az emberek kézzel másolták a könyveket. Akkoriban eléggé furcsa betűstílusokkal írtak az emberek (gondolom a kezdetleges tollaknak köszönhetően). A több ezerszeres átmásolás útján szinte lehetetlen, hogy ne deformálódott volna időközben a szöveg tartalma.
Lehetséges, hogy az eredeti történet közel sincsen ahhoz a Bibliához amit ma annak hívunk?
Ennek fényében mit gondoltok, adekvát indoklás a Biblia kiragadott részeivel magyarázni valamit?
Illetve az emberek mért tulajdonítanak egy majd kétezer éves könyvnek nagyobb bizonyító erőt a tudomány felfedezéseivel szemben? Kifejezetten az evolúcióra gondolok egyből, hogyan lehet, hogy a 21. században még mindig tagadják bizonyos emberek?
Illetve gyakran hallom, hogy valaki azt mondja, sokkal többet tudtak [bármelyik ókori civilizáció], mint mi, modern emberek. Honnan jön a feltételezés és miképpen indokolná meg írásos feljegyzések hiányában?
Kiváncsi vagyok, van-e itt gyk-n olyan aki a fenti gondolkodásmódok valamelyikét képviseli. Ha igen, hálás lennék, ha magyarázatot adna akár pár mondatban mire alapozza a hiedelmeit.
21.
Ezt úgy tudod csak meg, ha mindkét oldalt átnézed. Milyen lenne, ha a biróság csak a vádlottat hallgatná meg? Tudható lenne kinek adnának igazat!
Az emberek mindig elfelejtik, hogy a tömeg egyénekből áll. A tömeges befolyásolás nem úgy működik, hogy mi az érvényes, mire hogyan lehet hivatkozni. Főleg nem a vallás kérdésében. Ha nekem a Biblia az Isten kinyilatkoztatása és ebben hiszek akkor nagyon is érvényes ha valaki evvel érvel valami mellett, vagy ellene. Ha nekem azt mondod, hogy a Bibliában leírtakra nem lehet alapozni az a te gondolatok én meg nem úgy működöm.
Fordítva is így van, ha nekem a Biblia egy mesekönyv, és a Bibliára hivatkozik, egyik fülemen be a másikon ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!