Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Bibliával megmagyarázni...

Bibliával megmagyarázni valamit mennyire érvényes?

Figyelt kérdés

Szerintem a Biblia, úgy ahogy a legtöbb vallási história csupán unalom szülte mese. Nem Isten létét tagadom, hanem a történetek megtörténtének valószínűségét.

Úgy gondolom, hogy ha akkoriban is ilyen fejlett lett volna a kommunikació, mint korunkban, nem jöttek volna létre a vallások.

Akkoriban az emberek könnyebben elhihették a dolgokat, hiszen nem volt akkora mértékű bizonyítás kényszer a mesélőn mint manapság (videófelvételek stb. hiányában).

Illetve az egyénnél megfigyelhető, hogy szándékán kívül, a hazugság igénye nélkül, nem úgy idéz vissza dolgokat, ahogy azok valójában megtörténtek. Nem tudom, hogy nevezik ezt a pszichológiában, de én elképzelhetőnek tartom, hogy ez az effektus kollektíven is működhet.

Mellesleg mióta a történet megszületett, nagyon sok idő telt el úgy, hogy az emberek kézzel másolták a könyveket. Akkoriban eléggé furcsa betűstílusokkal írtak az emberek (gondolom a kezdetleges tollaknak köszönhetően). A több ezerszeres átmásolás útján szinte lehetetlen, hogy ne deformálódott volna időközben a szöveg tartalma.

Lehetséges, hogy az eredeti történet közel sincsen ahhoz a Bibliához amit ma annak hívunk?

Ennek fényében mit gondoltok, adekvát indoklás a Biblia kiragadott részeivel magyarázni valamit?

Illetve az emberek mért tulajdonítanak egy majd kétezer éves könyvnek nagyobb bizonyító erőt a tudomány felfedezéseivel szemben? Kifejezetten az evolúcióra gondolok egyből, hogyan lehet, hogy a 21. században még mindig tagadják bizonyos emberek?

Illetve gyakran hallom, hogy valaki azt mondja, sokkal többet tudtak [bármelyik ókori civilizáció], mint mi, modern emberek. Honnan jön a feltételezés és miképpen indokolná meg írásos feljegyzések hiányában?

Kiváncsi vagyok, van-e itt gyk-n olyan aki a fenti gondolkodásmódok valamelyikét képviseli. Ha igen, hálás lennék, ha magyarázatot adna akár pár mondatban mire alapozza a hiedelmeit.

2023. ápr. 7. 19:59
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
92%

A Biblia szövegei jó eséllyel elég hitelesek. Értsd : Kb az van bennük ma is, ami a keletkezésük idején.

[link]

[link]

Ráadásul a tanításai nagy része szimplán a több ezer éves működő modelleken alapult, nem azon, hogy valaki kitalált és leírt valamit.

2023. ápr. 7. 20:03
 2/26 A kérdező kommentje:

Működő modell alatt úgy érted, hogy a többség elfogadta, könnyen emészthető volt?

Mert ez csak azt az elképzelést erősíti, hogy az egész mesterséges, és az egyszerű ember agymosására szolgál, hogy az könnyen kontrollálható legyen a hatalom által.

2023. ápr. 7. 20:08
 3/26 anonim ***** válasza:
22%
Ja szép kis mesekönyv az ami majdnem már 3000 éves, és csak a hasamra csapva vagy 1000 háború kitört miatta, meg kb mindenre hatással van…én nem vagyok hívő, nem érdekel az egész…de isten létezését nem a te dolgod és nem is a te hatásköröd bemérni…én tisztelem a hívőket is és azt is aki nem hisz ebben az egészben…de a buta emberek mint te…na az a legnagyobb baj.
2023. ápr. 7. 20:10
 4/26 A kérdező kommentje:

Mellesleg a hitelességét mi bizonyítja? A kommentednek az első része csak arra ad magyarázatot, hogy idő közben nem változott lényegesen a sztori, de ha valaki ma előjönne egy ilyen történettel, talán még kamerafelvételekkel sem nyerné el az emberek hitét.

Miért kezeljük őket másképpen? Miért kell elhinni jobban azt ami kétezer éve történt meg?

2023. ápr. 7. 20:12
 5/26 A kérdező kommentje:
3-as hozzászóló, látom nem erősséged az olvasott szöveg értelmezese. Külön hangsúlyoztam, hogy nem Isten létét szándékoztam vitatni. Elvégre én is hívőként tekintek magamra, de egyetlen vallás mellett sem tudom elkötelezni magamat, mert hiszem, hogy a körités csak az emberek unaloműzésre szolgáló agyszüleményei.
2023. ápr. 7. 20:15
 6/26 anonim ***** válasza:
60%
De amúgy olvasd el kicsit a könyvet..valaki az életet rá áldozza hogy megértse (egy picit) ma ha le kameráznák hogy Jézus ketté választja a tengert.,.akkor is valami idióta youtuber k..vát is többen néznének meg…ez nem így megy sajnos. Még az okkultizmus is a Bibliára épít…soha nem fogod megérteni
2023. ápr. 7. 20:18
 7/26 anonim ***** válasza:
63%
Hamisitott az egész történelem, a bibliaval az élen úgy ahogy van, semmisem igaz!
2023. ápr. 7. 20:28
 8/26 A kérdező kommentje:
Nincsen semmi relevanciája annak, hogy hányan néznék meg, itt az a kérdés, hogy elhinnék az emberek vagy sem, és ha igen mi lenne a feltétele?
2023. ápr. 7. 20:28
 9/26 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a 21. században vallással megmagyarázni valamit óriási baromság, mivel a jelenlegi ismereteink szerint a világ úgy működik, hogy amit megfigyelünk és bizonyítani tudjuk a tulajdonságait vizsgálatokkal, az írja le a lehető legjobban a valóságot. Igazából mindig fennáll az esélye annak, hogy találunk egy mégpontosabb magyarázatot, de jelenleg az általunk ismert világegyetemben azok a reális dolgok amiket megfigyelünk és bizonyítani tudunk. Na most aki ennek az ellenkezőjében hisz, az egész egyszerűen nem tud, hiszen mint írtam ő hisz dolgokban, nem pedig eredményekkel tudja őket bizonyítani, szimplán a saját meggyőződése sokkal erősebb mint bármi más amit tudományosan tudnak bizonyítani, és nem képes önreflexióra ebben a témában, mert akkor belátná, hogy jelenleg a földön lévő vallások csupán különféle tanmeséknek, bölcseleteknek illetve emberi megnyugvásnak jók. Ettől függetlenül én sem és a tudomány sem zárja ki valami nagyobb erő létezését, amit nevezhetünk akár Istennek is, csak míg a tudomány próbál magyarázatot, és valódi bizonyítékokat találni akár az ő létezésére is, addig a hívő emberek bizonyíték nélkül annyit állítanak hogy ez van és kész. És ez számomra baromi nonszensz dolog, hogy kijelentek egy dolgot amire semmiféle bizonyítékom sincsen, majd ehhez igazítom az értékrendemet. Számomra ez teljesen szembe megy a józan ésszel. Ettől függetlenül nincsen bajom a hívő emberekkel, és nem is próbálom meggyőzni őket, csak szimplán a véleményemet és meglátásomat közöltem
2023. ápr. 7. 20:33
 10/26 A kérdező kommentje:

7-es te vagy a másik véglet képviselője úgy látom.

Mit értesz azon, hogy az egész történelem hamisított? Hoznál pár példát, mert ez így elég értelmetlen.

Gondolom a magyarság őstörténetére gondolsz. Néztem már pár előadást a témaval kapcsolatosan, de a legtöbben a semmit bontogatják.

Az az alapvető probléma, hogy az emberek képesek sok mindent bizonyítékként kezelni, amik nem azok, csak belelátunk bizonyos dolgokat a képzeletünknek köszönhetően.

Ugyan ez megjelenik a vallásban, számtalan természeti képződmény nyert úgy szakralitást, hogy az ember bele látott valami mást amit már ismer (pl.:elefánt szikla).

2023. ápr. 7. 20:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!