Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Bibliával megmagyarázni...

Bibliával megmagyarázni valamit mennyire érvényes?

Figyelt kérdés

Szerintem a Biblia, úgy ahogy a legtöbb vallási história csupán unalom szülte mese. Nem Isten létét tagadom, hanem a történetek megtörténtének valószínűségét.

Úgy gondolom, hogy ha akkoriban is ilyen fejlett lett volna a kommunikació, mint korunkban, nem jöttek volna létre a vallások.

Akkoriban az emberek könnyebben elhihették a dolgokat, hiszen nem volt akkora mértékű bizonyítás kényszer a mesélőn mint manapság (videófelvételek stb. hiányában).

Illetve az egyénnél megfigyelhető, hogy szándékán kívül, a hazugság igénye nélkül, nem úgy idéz vissza dolgokat, ahogy azok valójában megtörténtek. Nem tudom, hogy nevezik ezt a pszichológiában, de én elképzelhetőnek tartom, hogy ez az effektus kollektíven is működhet.

Mellesleg mióta a történet megszületett, nagyon sok idő telt el úgy, hogy az emberek kézzel másolták a könyveket. Akkoriban eléggé furcsa betűstílusokkal írtak az emberek (gondolom a kezdetleges tollaknak köszönhetően). A több ezerszeres átmásolás útján szinte lehetetlen, hogy ne deformálódott volna időközben a szöveg tartalma.

Lehetséges, hogy az eredeti történet közel sincsen ahhoz a Bibliához amit ma annak hívunk?

Ennek fényében mit gondoltok, adekvát indoklás a Biblia kiragadott részeivel magyarázni valamit?

Illetve az emberek mért tulajdonítanak egy majd kétezer éves könyvnek nagyobb bizonyító erőt a tudomány felfedezéseivel szemben? Kifejezetten az evolúcióra gondolok egyből, hogyan lehet, hogy a 21. században még mindig tagadják bizonyos emberek?

Illetve gyakran hallom, hogy valaki azt mondja, sokkal többet tudtak [bármelyik ókori civilizáció], mint mi, modern emberek. Honnan jön a feltételezés és miképpen indokolná meg írásos feljegyzések hiányában?

Kiváncsi vagyok, van-e itt gyk-n olyan aki a fenti gondolkodásmódok valamelyikét képviseli. Ha igen, hálás lennék, ha magyarázatot adna akár pár mondatban mire alapozza a hiedelmeit.

2023. ápr. 7. 19:59
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
9-es kommentelővel egyetértek, viszont nem az önreflexióra keptelenek szerintem, hanem félnek a földön túli retorziótól. Ha igazam van, akkor viszont az egész életük, amit ők jó értékrendnek neveznek, valójaban képmutatás, és csak önös érdekektől vezérelve cselekszenek a megírtak szerint.
2023. ápr. 7. 20:54
 12/26 anonim ***** válasza:
Nincs másik véglet, egy valóság létezik, nincs több.
2023. ápr. 7. 21:15
 13/26 A kérdező kommentje:
Ez igaz, de amíg nem tudunk mindent addig vannak vélemények.
2023. ápr. 7. 21:19
 14/26 anonim ***** válasza:
Ok. Vegyük a mostani helyzetet már a jelenben sem tudod, hogy mi az igazság vagy a hazugság, pld az háboró végett vagy a gázvezeték, akkor mit vársz a múlttól?
2023. ápr. 7. 21:24
 15/26 A kérdező kommentje:
Pont erről beszéltem. Miért nem hisszük el ma azt amit több bizonyíték támaszt alá, mint azt amit kevesebb?
2023. ápr. 7. 21:29
 16/26 anonim ***** válasza:

Nem támaszt alá több bizonyiték!

Rendben mondok egy dolgot a történelemhamisitások közül, de úgysem fogod elhinni, pedigh egy könynyi bizonyiték van ( csak lusta leszel elolvasni!) és ez a jéghegy csúcsa!

Napóleon nem létezett

David Ewing Jr

[link]

2023. ápr. 7. 21:38
 17/26 A kérdező kommentje:

Szóval azért mert valaki könyvbe foglalta az elmebetegségét az igaz lett.

Gondolom ebből az jön, hogy minél több oldal van a könyvben, annál igazabb lesz.

2023. ápr. 7. 21:44
 18/26 anonim ***** válasza:
Szerintem veled van a gond ! Mondtam, bizopnyiték elolvasása néálkül fogysz sipákolni, mert összeomlana a kicsike világod!
2023. ápr. 7. 21:46
 19/26 A kérdező kommentje:

Ha nem haragszol nem fogom 4800Ft-ért megvásárolni a könyvet.

Ha én azt mondom neked, hogy olvass el egy könyvet ami arról szól, hogy lapos a föld, elolvasod?

Nem hiszem.

A legnagyobb primitívség valakit azzal elhitelteleníteni, hogy nem olvasott el egy könyvet. Főleg, ha az ilyen valóságtól elrugaszkodott.

2023. ápr. 7. 21:54
 20/26 anonim ***** válasza:
40%
19. Mi a valóság? Amit elhitettek? Sajnálom, pedig az iskola tankönyveket is megvetted pénzért,amiben a kamu történelem van.
2023. ápr. 7. 22:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!