Miért jó, ha erősödik egy valuta?
Például olcsóbban tudsz külföldről vásárolni, importálni.
Ha valaminek az ára 200€, akkor nem mindegy, hogy 250Ft egy euró és 50.000 forintot fizetsz valamiért, vagy 300Ft és 60.000-et. Mert a fizetésed, költségvetésed számszerűen ugyan annyi marad.
Kiegészítem az előző választ.
Minden ország a saját költségvetésével törődik. Az angoloknak jó,ha erős a valutájuk. Nekünk is jó,ha erősödik a forint. Pl. a devizahiteleseknek erős forint esetén kevesebbet,gyenge forint esetén többet kell a bankba befizetni. A hitelt devizában kapták. Amikor visszafizetik,akkor valutában kellene,de azt átszámolják az aznap aktuális átváltási árfolyam szerinti Ft összegre.
Az elottem szolok azt neztek, hogy miert JO. Azonban ez is ketelu, mint minden a gazdasagban.
Bar folyton sirunk, hogy gyenge az exportunk, azert megiscsak exportalunk, kulonben nem lenne euronk a visszafizetesekre. Es a valuta erosodese karos az exportalo cegeknek. Az elozo paradicsom peldanal maradva, tetelezzuk fel, hogy egy vallalkozo paradicsomot exportal, amit a nemet piacon 1 euroert ad el. A munkasanak a paradicsomot eloallito munkajaert 260 Ft-t fizet. Ha ezert az euroert 270 Ft kap, akkor nyert 10 Ft-t. Ha viszont csak 250-et, akkor vesztett 10 Ft-t.
A vallalkozo egy darabig birja, de aztan vagy le kell csokkentenie a munkas fizeteset, vagy abbahagyja az exportalast. Egyik sem jo.
Akkor szerintetek mi lenne nekünk az ideális?
Ha erősödik az jó, mert mindenki el van adósodva mint az atom, de ezzel az importot serkenthetjük és exportot csökkenthetjük, ami viszont a kül ker mérlegnek tesz rosszat. Érdekes. Az eladósodottság mértékét nézve azonban jobb lenne az erős szerintem, ha behozzuk az eurót akkor erős lesz, de lemondtuk az ilyen irányú politikáról, mahinálásról a jövőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!