Mi a véleményetek a tanároknak a belügyminisztert alpári módon megszólító énekéről? (link a leírásban)
Most próbáljunk a pártpolitikai vonatkozásoktól eltekinteni, tehát attól függetlenül nézzük meg ezt a dolgot, hogy ki mit gondol a belügyminiszterről. Attól is próbáljunk elvonatkoztatni, hogy igazuk van-e a tanároknak vagy sem.
Nyilván azt nem vitatom, hogy a kormány oktatáspolitikája egy katasztrófa, és azt sem vitatom, hogy a tanárok felháborodása jogos, nem arról szól a kérdésem, hogy ezt megvitassuk (én magam is tanár voltam, de pályát váltottam, és ennek okai voltak...)! A kérdés most az, hogy az efféle performanszok mit üzennek magukról a tanárokról?
Jó, akkor lassan írom, hogy minddenki megértse.
A vadhajtásos és bayer zsoltos párhuzammal arra próbáltam felhívni a figyelmed, hogy Magyarországon teljesen normálissá vált a legalja megfogalmazás, már kb. senki se kapja fel rá a fejét. Erre te felháborodsz a "rohadjon meg" kifejezésen, mert ez szerinted hitelteleníti a tanárokat. Mintha leukémiásként azon idegeskednél, hogy lúdtalpad van. Érted? Éppen darabjaira hullik az ország, te meg erkölcsi válságot vélsz felfedezni egy olyan kifejezés miatt, ami legrosszabb esetben is csak vicces.
Tudod, mire tanítják éppen a gyerekeket? Arra, hogy nem kell meghunyászkodni, nem kell alázatosan meghajolni a hatalomnak, és ha az a hatalom rossz, akkor ki kell állniuk magukért akkor is, ha fenyegetik őket. Szerintem ez most a legfontosabb, és jól csinálják a tanárok. Az egyetlen kritika az lehet, hogy kissé erőtlenek, de ha a kormány nem tudja elfojtani ezt az egészet, akkor vissza fogod még sírni a "rohadjon meg" fordulatot. Nem azért, mert a tanárok alpáriak, hanem mert van egy szint, amikor azt mondják az emberek, hogy elég volt. Azt kell megtanítani a gyerekeknek, hogy ezen a szinten ne elvándoroljanak, hanem helyezzenek nyomást a hatalomra. Ez az ország hosszú távú érdeke, nem az, hogy a tanárok a megélheti válság küszöbén klasszikusokat idézzenek.
"Erre te felháborodsz a "rohadjon meg" kifejezésen"
Nem a kifejezésen háborodtam fel. De nem akarom magam ismételni, ha nem értetted meg, amiket korábban írtam, akkor ez van.
"Tudod, mire tanítják éppen a gyerekeket? Arra, hogy nem kell meghunyászkodni, nem kell alázatosan meghajolni a hatalomnak"
Pont hogy nem erre tanítják őket. Ez az akció, amit a videóban látsz, nem ellenállás, nem szembeszegülés a hatalommal szemben, hanem a magatehetetlen vergődők trágárkodása, mert kínjukban már nem tudnak mit csinálni. :D Érdekes, más ágazatokban, pl. a vasutasok tudnak sztrájkokat szervezni, mások ki tudják maguknak kaparni a gesztenyét, tudják az érdekeiket érvényesíteni, de a tanárok nem. Attól, hogy kígyót-békát kiabálnak a politikai vezetésre a gyerekek előtt, szerinted jobb lesz nekik? Vagy mégis, mit lehet ezzel szerinted elérni? Évek óta azt látjuk, hogy a tanárok nem képesek összefogni, nem képesek egységesen fellépni, és igenis, érthető, hogy a kormány felmossa velük a padlót. :D Őszintén szólva, annak, hogy én otthagytam ezt a szakmát, ez is volt az oka, hogy láttam, hogy önszántából a kormány (egyébként politikai oldaltól függetlenül, mert a baloldali érára is vonatkozik ez, amit írok), szóval a politikai vezetés magától soha nem fogja ezt a kérdést megnyugtatóan rendezni! Ha a tanárok a saját helyzetükön akarnak javítani, akkor azt maguknak kell elérni! És tanárként láttam a kollégáimon, hogy ebből soha nem lesz semmi, ebben a szakmában nincs semmiféle jövőkép, ez egy fiatal számára semmit nem tud nyújtani, és azóta többszörös fizetésért máshol dolgozom. Ez van. És ezért nem (csak) a politikát kell hibáztatni, nem a minisztert, vagy ilyen-olyan politikust, hanem igenis, a tanárok is tehetnek róla! Csak rájuk kell nézni... Az, hogy most kiállnak a gyerekek elé és trágárkodnak kínjukban, az én szememben nem jelent semmiféle ellenállást, csak a szokásos, szánalmas vergődést, de most számomra is meglepően alpári és alantas módon.
Azért ha már itt edukált, diplomás emberekről beszélünk, akik a munkájukért kívánnak több bért kapni, elég visszatetsző lezülleni, és ilyen alpári módon követelni a jussukat.
Ez a többségi társadalomból is undort fog kiváltani.
"a Fideszt soha semmiben nem lehet kritizálni?"
Ez most milyen kérdés? Ezerrel kritizálják mindenfelől, ha nem tűnt volna még fel.
"Ha a tanárok a saját helyzetükön akarnak javítani, akkor azt maguknak kell elérni!"
Bojkottálják az érettségit? Vagy hogyan?
Tanár vagyok, és elhatárolódom ettől.
De a Zsolti nem München, tehát Bayer és nem Bayern. 🙂
Hiba volt ez a megszólítás.
Mert Pintéren túl Orbánt is megilleti, hiszen ő is éppúgy felelős az összes agyamenttel, aki a belügyminisztérium alá helyezi az oktatást és az egészségügyet.
"A kérdés most az, hogy az efféle performanszok mit üzennek magukról a tanárokról?"
Azt, hogy végtelenül dühösek, és elkeseredettek. Emberek, akiknek vannak érzéseik.
Azt hiszed, hogy ezek a szavak bármit befolyásolnak, hogy ha szépen mosolyogva csendben tüntetnének tanítás után mindenki a saját íróasztalánál, akkor Orbán, Pintér és a többi a homlokára csapna, és azt mondaná, hogy változtassunk?! Fenét. Ezek csak az erőből értenek!
Pintér is és Orbán is sok mással együtt egy szociopata, se együttérzés, se bűnbánat, se semmi. Csakis az agresszió, ill. a hatalomféltés. Most jó ideig nem lesz országgyűlési választás, reménykednek abban, hogy 2024-re már lecseng a dolog.
Nyilván le is fog: megosztják az érdekelt feleket, legalábbis ez lesz a terv, ahogy mindig is lenni szokott, kérdés, hogy ezúttal mennyire jön be.
Erre már volt is példa: a hit- és erkölcstanárok kaptak fizuemelést. Nehogy már a hittanosok tüntessenek, az nagyon durva lenne!
Nyilván megy majd még a szalámizás. De ezer dolog van, amiért tüntetnek, és nem pénz kérdés, mégsem lépik meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!