Miért erőltetik még ezt az ócska elavult gázfűtést?
Felébredtek a lepontozók? Pedig azt még meg sem említettem a #7-ben, hogy a lakossági fűtéskorszerűsítésre szánt EU-s forrásokat elverték másra 2018-ban:
"telerakattuk az egész tetőt napelemmel+hőszivattyút telepítettünk hozzá. Mindezt saját zsebből. Azóta nincs se villany, se gázszámla, a gázt ki is köttettük végleg. Több áramot termelünk meg egy évben, mint amennyit el tudunk használni. Ha minden házban ki lenne építve ez a rendszer, akkor cseszhetné oroszország a gázát."
Ha mindenki így tenne egy kialakulna egy olyan rendszer ahol nappal brutális fotovoltaikus túltermelés van, éjjel meg áramhiány. Mivel nincsenek nagy esésű folyóink így nem tudunk éjjel így áramot termelni. Nincsenek magas hegyeink, így nem tudunk létesíteni tározós erőműveket amivel az éjszakai termelési kiesést kompenzálnánk.
Miből lesz éjjel áram? Szénből és gázból.
14-es, ez ennél bonyolultabb.
Én most akarok napelemet telepíteni, ezért alaposan körbejártam a témát.
Lehetne akkumulátorokat is telepíteni hozzá, amelyek hónapokig is eltárolnák az áramot, csak rettenetes költség lenne, a kert tele lenne velük, az elektromos és mágneses mezőjükről nem is szólva. Tehát nekem, magánfogyasztóként nem éri meg. De technikailag lehetséges. Országos méretekben talán még jobb technikai megoldások is lennének az energia átmeneti (néhány órás) tárolására.
Annyit még jegyezzünk meg, hogy egyre több a klímaberendezés, amiknek a csúcsfogyasztása pont nyáron napközben van, tipikusan akkor, amikor hét ágra süt a Nap és egy bárányfelhő sincs az égen. Ezeknél pedig a napelem tökéletesen kihasználható (most megint nem egyetlen magánfogyasztó szempontjából mondom, hanem országos méretekben).
Ha valakiben fölmerülne, miért most és miért nem korábban telepítettem napelemet?
Természetesen ez összefügg a gáz- és áramdíj emelkedésével. A dotált árakkal olyan hosszú megtérülési idők voltak, hogy egyszerűen nem érte volna meg. Most néhány év alatt meg fog térülni, sőt, ha még tovább emelkednek az árak (mert most sem egészen a világpiaci árat fizetjük), akkor még hamarabb. Az természetesen fölmerül bennem ilyenkor, hogy ha a paksi atomerőmű 12 Ft/kWh áron termel áramot, és bőven többet, mint a lakossági felhasználás, akkor miért kell egyáltalán egy fillérrel is többet fizetnünk? Talán ismerősömnek van igaza, aki szerint azért, hogy Mészáros Lőrinc jól járjon vele? ;-)
De ez már politika...
"14-es, ez ennél bonyolultabb."
Aztán leírod ugyanazt :D
"Lehetne akkumulátorokat is telepíteni hozzá, amelyek hónapokig is eltárolnák az áramot"
Nem tudom, hogy a Teslan kívül van e már más kínálatában lakossági "power pack", de ennek a használata mellett részben megszűnik a hálózatra terhelés. Meg ahogy írtad, qrvadrága.
"Országos méretekben talán még jobb technikai megoldások is lennének az energia átmeneti (néhány órás) tárolására."
Tározós erőműnek hívják és Magyarországon legfeljebb 2-3 hely alkalmas ilyennek a létesítésére, amiknek a kapacitása együttesen is kevés.
" amiknek a csúcsfogyasztása pont nyáron napközben van, tipikusan akkor, amikor hét ágra süt a Nap"
Érdemes szétnézned a rendszerirányítónál, a téli éjszakai csúcsok ilyen 1000MW-okkal magasabbak, mint a nyári klímázós csúcsok.
A megközelítés amúgy jó, Kaliforniában pl pont erre alapozva telepítettek sok napelemet a sivatagba, csak ehhez ugye kell egy olyan gazdaság amit igazodik ehhez.
" A dotált árakkal olyan hosszú megtérülési idők voltak, hogy egyszerűen nem érte volna meg."
kíváncsi lennék, hogy most mennyiért veszik át a szolgáltatók a megtermelt energiát. A piaci áramár az többszöröse, de ők gondolom most is a törvényben rögzített 19Ft körüli áron fizetnek érte ( valami hasonló rémlik, lehet nem ennyi ). :D
"Az természetesen fölmerül bennem ilyenkor, hogy ha a paksi atomerőmű 12 Ft/kWh áron termel áramot, és bőven többet, mint a lakossági felhasználás, akkor miért kell egyáltalán egy fillérrel is többet fizetnünk? Talán ismerősömnek van igaza, aki szerint azért, hogy Mészáros Lőrinc jól járjon vele? ;-)"
Nem jártad alaposan körbe a témát. A lakosági fogyasztás eloszlása nagyon nem esik egybe a paksi termelési volumennel, ezért nem lehet mindenki ellátni a 12 Forintos paksi árammal.
"Most módosítottak az áron ezzel a rezsiemeléssel együtt, 5 ft valamennyiért veszik át tőlem/kwh,"
Az szép, nem vitték túlzásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!