Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Salman Rushdie megtámadása...

Salman Rushdie megtámadása valóban a szólásszabadság elleni tett volt?

Figyelt kérdés

Mit gondoltok az alábbi véleményemről?

Nem ismerem Rushdie művét, de az alapvető problémát a nihilistákban látom. A nihilisták olyan liberálisok, akik nem csak hogy nem hisznek semmiben, hanem még azt se tartják fontosnak, hogy ne bántsanak meg más csoportokat. Mivel ők gyűlölnek minden értéket, és ettől intelligensebbnek tartják magukat másoknál, szívesen törlik ki a feneküket a Bibliával a színpadon vagy köpnek le egy Jézus-szobrot. Ők nem tisztelnek, ismernek el semmilyen szentséget, értéket, pozitív emberi cselekedetet. Csak azt szeretnék, ha bármit bárhol bármikor meg lehetne alázni, mert ez számukra a szólásszabadság. A nagy művészek sosem voltak nihilisták, és ha voltak is köztük - igazságtalanul - vallásgyalázónak kikiáltottak, akkor sem a vallás értékeit gúnyolták, hanem felfedtek hibákat, összefüggéseket. A Brian élete például nagy művészek műve. Ott Jézus csak pár pillanatra jelenik meg, és nem az ő személyét támadják, hanem - sok más dolog mellett - a csordaszellemet, a vakhitet, az emberi gyarlóságot. De még ezeket sem úgy, hogy az megalázó legyen, akikre a legjobban igaz, hiszen az alkotók maguk is emberek, és tisztában vannak vele, hogy ők sem tökéletesek. Vagyis az igazi, nagy művészek képesek tiszteletre, megértésre. A nihilistáknak pedig maradnak az olyan művek, amik csak köpködni tudnak, ezt kiáltva ki szólásszabadságnak, mint pl. az Y generáció "szellemi tápláléka", a South Park.

2022. aug. 18. 14:39
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
84%
Egyébként szomorú, hogy a mandiner ilyen mélyre süllyedt. Az meg még szomorúbb, hogy ez az USÁ-ból szalajtott ún. "konzervatív" szerző iszlamista elmebetegeket védelmez.
2022. aug. 18. 15:14
 12/36 A kérdező kommentje:
Írtam, hogy nem ismerem Rushdie művét, csak az általam linkelt cikkből informálódtam. Nem igazán róla szólt ez a bekezdés. Nem hiszem, hogy a nagy művészek kritizálnák az iszlámot. Nem az a feladata egy művésznek, hogy kritizáljon, hanem az, hogy rámutasson összefüggésekre.
2022. aug. 18. 15:16
 13/36 anonim ***** válasza:
84%

15:16: aztán te hol végeztél vagy kinek képzeled magad, hogy meghatározod, mi a feladata egy művésznek?

Egyébként ott a lényeg: "nem ismerem Rushdie művét". Tehát nincs jogod hőbörögni miatta. Majd ha megismerted (bár ilyen kognitív képességekkel kételkedem benne, hogy végig tudnád olvasni), akkor jöhetsz osztani az észt.

2022. aug. 18. 15:19
 14/36 A kérdező kommentje:
#11: Szerintem nem értetted te meg a cikket. Arról van szó, hogy egyes emberek nem képesek mások értékrendjét tisztelni, ezért annak kigúnyolásában lelik örömüket, ami szerintem nincs rendben. De példának felhoztam a Brian életét, ami nagyon is sokat gúnyolódik, de nem megalázóan, és nem a kereszténységen. Tehát nem igaz, hogy mások sértegetése nélkül ne lenne szólásszabadság.
2022. aug. 18. 15:21
 15/36 A kérdező kommentje:
#13: Autodidaktaként sokat foglalkozom művészettel, és azt látom, hogy a sekélyes, nem mély gondolati tartalommal rendelkező művek szoktak gúnyolódni.
2022. aug. 18. 15:22
 16/36 anonim ***** válasza:
84%

15:22: és tudod, hogy Rushdie kigúnyolta az iszlámot, vagy csak egy nyilvánvaló provokátor által jegyzett "publicisztika" félmondata alapján szűrted le ezt a következtetést? Mert úgy látom, itt az utóbbiról van szó.

(Egyébként halkan megjegyzem, hogy én nem vagyok autodidakta, és egy pöttyet jobban vágom a témát nálad.)

2022. aug. 18. 15:30
 17/36 A kérdező kommentje:
#16: Lehetséges, nem ismerem Rushdie művét, nem tudom megítélni, hogy mennyire tiszteletlenül állt hozzá az iszlámhoz.
2022. aug. 18. 15:34
 18/36 anonim ***** válasza:
83%

Én ugy tudom... Hogy eza Rasdi nem "gúnyolodott" az iszlám valláson, hanem azt ecsetelte müvészi modon leírva hogy az Iszlám vallásnak van egy olyan ága ami gonosz, bűnös, és elvetendő (PL: a terrorizmus)

Szerintem ebben semmi gúnyolódás nincs, leírta a véleményét és ez nem tetszett a bírka terroristáknak.

Amugy szerintem ő is muzulmán, miért gúnyólódna?

Ő pont hogy az iszlám védelmében írta azt a könyvet hogy megvédje az igaz iszlám hívőket a fundamentalista torzult ideológiáktól!

2022. aug. 18. 15:43
 19/36 A kérdező kommentje:
Rushdie-ról olvasgatva, sokan középszerű írónak tartják, aki túlértékelt, mivel "csak gyűlöletet és kritizálást fröcsögtet a világra, hogy hírnevet szerezzen, és eladhassa a történetét". Szóval, alighanem az általam idézett cikkíró jól látja a dolgot.
2022. aug. 18. 15:55
 20/36 anonim ***** válasza:
83%
19: ezt aztán az irodalmi kritika! Mi a forrása ennek? Kik azok a "sokan"?
2022. aug. 18. 15:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!