❤️ Márki-Zay Péter ❤️ nevében lévő Y-t (j-vel ejtjük, nem pedig i -ként) - Tudtátok ezt ?
✅ Sok régi magyar tulajdonnévben archaikus (régies) írásmód őrződött meg, melyek a magyar írásmód valamely korábbi állapotára utalnak.
#️⃣ [link]
Nemrég láttam egy videót ahol megkérdezik, hogy kell ejteni a nevét. (addig én sem tudtam hogy kell jól ejteni)
És ő mondta, hogy úgy kell kiejteni (a Márki Zay Péter-t), hogy:
Márki Zaji Péter.
Tehát nem csak j-vel mondta hanem j-vel + i-vel.
Bocsánat, ha rosszul értem, de a kérdésben az az oktatás van, hogy a végét j-nek kell ejteni (mint pl. a Fahéj nevet), és nem i-nek (mint. pl. az Ági nevet).
Ennek ellentmond a kérdéshez megadott elérhetőség: aszerint az y-ra végződő nevek végén az y-t i-nek kell ejteni, még Vay esetén is: [link]
Ezen kívül, Márki-Zay munkatársa azt a választ adta, hogy [márkizaji]nak kell ejteni, ami i-végződés, de azt is hozzáétette, hogy a j nem hangsúlyos, tehát semmiképp nem j a vége: [link]
#5.) Kedves #5-ös !
A te "képfeltöltésed" a magánhangzós (Y)-ra mutat példát!De létezik mássalhangzós (Y) is!
Két fajta (Y) létezik, egy magánhangzós (Y) és egy mássalhangzós (Y).
- mássalhangzós Y (kiejtése j ): Zay (Zaj)
- magánhangzós_ Y (kiejtése i ): Vay (Vaj)
❤️ Kedves #5.-ös ❤️
Én mondjuk nem adnék (Márki-Zay munkatársai) helyesírási szavára.
Lásd : [link]
- (LY)-vel írják a fojtani szót "Folytani" :D
(#8.) "pl. a wikipédián is úgy van írva, mint a kiejtés magyarázata, tehát hogy i van a végén."
1️⃣.) A Wikipédia is [j] betűvel írja a kiejtést. Ott a link a kérdésem alatt ❗️ :)
2️⃣.) Márki-Zay és a (sajtónak nyilatkozott) munkatársa is megerősítette, hogy (j)-vel használja a nevét a TULAJDONOSA (Márki-Zay Péter:)
Túl bonyolult...
Egyszerűbben csak Mr. Ego!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!