Mi a véleményetek? Szerintetek az infláció (árnövekedés) követte a béreket vagy a bérek követték az inflációt az elmúlt jó néhány évben?
#1 Na erre kíváncsi vagyok hogy ezt honnan szedted.
Mutass már rá számokat kérlek!
Hát, lehet, hogy összességében a bérek jobban nőttek, mint az árak, de ezt legtöbbször csak úgy lehetett egyén szintjén elérni, ha munkahelyet vált az ember.
Mert az eddigi munkahelyemen, és ismerősök tapasztalatai alapján a bér szó szerint "inflációkövető" (!!!) volt. Mindig csak követte az inflációt, de soha nem érte el! És még akkor is csak az átlag, cég szintű átlagról beszélünk.
Viszont számtalan eset volt, amikor a tapasztalt munkaerőt inkább hagyták elmenni, miközben a helyére sokkal sokkal tapasztalatlanabb embert vettek fel, vagy kezdőt, magasabb bérrel.
#4 Igen, sok cég ezt csinálja. Azonban ettől még országosan nem ez a helyzet. Mivel pont hogy az új alkalmazottak bére meg már magasabb sokkal.
Megszoktuk, hogy a munkahely hosszú időre szolgál és nagyon ragaszkodunk hozzá. Én sem váltottam amíg rá nem kényszerített valami még ha nem is éreztem ott jól magam és a bérem sem volt a legjobb. Ez visszamaradt a múltunkból, a piacgazdaság nem így működik, a 2-3 évente való állásváltás az amit próbálnak a fiatalabbakba is belenevelni. Ami amúgy baromság, de ettől még ez van.
Nagyon sok cégnél a bérnövekedés az infláció 2-3-szorosa volt az elmúlt években. Nem is lehet másképpen ha összességében jobban élnek az emberek, csak ha több a REÁLjövedelmük, vagyis amit venni tudnak a pénzükön. Márpedig az emberek jobban élnek.
#9 vagy egyszerűen csak megszűnt a munkahelyük a covid lezárások miatt, és a brexit miatt sem olyan egyszerű kint maradni.
De nyilván fideszes "ésszel" te ilyenre nem gondolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!