Akkor most meg akarják hosszabbítani a nyelvvizsga amnesztiát?
"14. Felsőoktatással összefüggő átmeneti szabályok
17. §
Az a hallgató, aki 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 51. § (1) bekezdésében, valamint a képzési és kimeneti követelményben előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól."
A cikkek azt írják, hogy továbbra is ki akarják adni. De a kiadott rendeletben már elmúlt dátum szerepel erre, és akik akkor végeztek, azok meg is kapták, mert azt már korábban megszavazták. Úgyhogy nem értem. Vagy ez elírás és 2022 nyara akart lenni.
Meg fogják hosszabbítani 2022 júniusig a nyelvvizsga amnesztiát.
Akiknek eddig volt amnesztia azok is volt működő nyelviskola, online nyelviskola, magántanárok. Az egész COVID alatt csak pár hónap volt, amíg nem volt ilyen.
Pl. jogász aki nem is dolgozhat a diplomájával külföldön, egy gyógypedagógus, egy szociális munkás stb ezeknek aztán nagyon kell a nyelvvizsga.
Aki megcsinálta azért acsarkodik, akinek köze nincs a diplomához azért. Kár itt kérdezni.
Jövő héten pénteken vagy utána héten 13-14-15 lehet a szavazás a hosszabbításról. Benne van a javaslatban a nyelvvizsga amnesztia is.
Ezzel kb. 25-30ezer diáknak biztosan megkönnyítik a dolgát, pénzt spórolnak nekik a nyelvtanáron több 100 ezret és könnyebben és több pénzért tudnak elhelyezkedni.
Ahová meg kell a komolyabb nyelvtudás oda alapból nem veszik fel úgyse.
Én ez miatt fogok a fideszre szavazni amúgy. Nem kell állandóan feszíteni a népet az elvárásokkal. Ráadásul olyan diplomám lesz amivel külföldön nem tudok elhelyezkedni amúgy se.
"Egyébként én is eddig úgy voltam, ha nem adják meg nekünk, amikor a legdurvább a helyzet, akkor nem fogok rájuk szavazni, de így biztosan igen, ha nekünk is elengedik."
Az iskolák működnek. A nyelvtanfolyamok is. A nyelvvizsga központok is. Minden másból le tudsz vizsgázni, csak ezt lehetetleníti el a Covid? Tényleg úgy adod ezért a szavazatodat, mint a nálad szerencsétlenebbek a krumpliért?
Nemcsak ezt lehetetleníti el, minden más sokkal nehezebb volt. Többször voltam önkénteskedni, volt amikor önként, volt amikor kirendelve. Egy hónapig voltam otthon betegen, közeli családtag kórházban volt hosszabb ideig, borzalmas volt teljesíteni minden mást is. Az oktatás minősége meg sem közelíti jelenleg a covid előttit.
Az elmúlt egy évem életem legrosszabb időszaka volt, sokszor abban is kételkedtem, hogy az egyetemet el fogom tudni így végezni. De végül sikerült, bár diplomát nem tudok még átvenni. Nem a kötelezettség alól szeretnék menekülni, csak örülnék annak, ha el tudnék helyezkedni, és például haladékot kapnék a nyelvvizsga bemutatására.
Illetve felháborítónak tartom, hogy akik 10 éve végeztek és nem tettek le nyelvvizsgát azok most megkapták, de aki a járvány alatt próbál teljesíteni annak már nem jár. Ha nem lett volna kiadva, csak azoknak akik pont a lezárás alatt végeztek, akkor egyáltalán nem lennék felháborodva.
Én az egyetem utolsó két évére terveztem a nyelvtanulást, addig nem fért bele. Az utolsó előtti évben bejelentkeztem egy nyelvvizsgára, majd visszautalták az árát, mondván, hogy nem vagyok még végzős, a covid miatt csak azok vehetnek részt a nyelvvizsgan akiknek plusz pont vagy diploma miatt fontos. Hiába kértem őket, hogy az utolsó évembe már nem biztos, hogy bele fog férni, nem tehettek kivételt. Van akinek szerencséje volt és akadály nélkül tudott teljesíteni, se őt, se a családját nem érintette a covid, nem egészségügyis hallgató, hogy ki lett volna rendelve. Viszont ott a másik oldal is, vannak olyanok, akiknek minden ilyen nehezítő tényező ott volt.
És nem vagyok amellett, hogy ne lenne fontos a nyelvvizsga. De milyen dolog, hogy valakiknek csak a semmiért elengedik a másiktól meg kérik?
Szerintem el kellene törölni mindaddig, amíg a nyelvoktatás nincs megfelelően biztosítva. Például nálunk egyetemen ingyenes nyelvoktatás már egyáltalán nem volt, előtte pedig nem azt a nyelvet tanultam, ami kell a diplomához.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!