Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért tabu téma M.o.-on, hogy...

Miért tabu téma M.o.-on, hogy ki mennyit keres, miért nem lehet felválalni nyíltan, gondolom így jobban meglehet osztani az embereket?

Figyelt kérdés

Az USA-ban, Németo.-ban nyílt dolog felvállalja mindenki a jövedelmét, de nálunk csak a vezetőkről tudjuk állítólag mennyit keresnek.

Ez jó alap lehet, hogy valakit támadni lehessen

2021. aug. 17. 06:45
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
84%
Mert szégyenteljesek a bérek
2021. aug. 17. 06:50
 2/15 anonim ***** válasza:
75%

Én sem értem.

Ha tölem megkérdik megmondom, mennyi a fizezésem.

A berögződést én sem értem, hogy miért tabu.

2021. aug. 17. 06:56
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez pont jó így, mindenki eldönti, hogy elmondja vagy sem.
2021. aug. 17. 07:17
 4/15 molnarmarcell21 ***** válasza:
100%

Az anyagi helyzet magánügy, a nagy eltérések ugyanis kellemetlen érzéseket okozhatnak, az alapvető udvariassági szabály pedig ugye az, hogy nem kellemetlenkedünk másoknak.

Persze ez kultúrafüggő. Nálunk még hozzájöhet esetleg a ma is velünk élő szocializmus hagyatéka, hiszen aki sokat keres, az nem lehet tisztességes, aki keveset, az meg munkakerülő.

2021. aug. 17. 07:20
 5/15 molnarmarcell21 ***** válasza:
100%
És amúgy te mennyit keresel, kérdező? :)
2021. aug. 17. 07:20
 6/15 anonim ***** válasza:
59%
Mert mas a fizetesi boritek tartalma, mint ami a harosagok fele el van konyvelve ... ezert inkabb pszt! :)
2021. aug. 17. 07:29
 7/15 anonim ***** válasza:
81%
Regi szoci berögződés + az elterjedt feketezes miatt.
2021. aug. 17. 08:31
 8/15 anonim ***** válasza:
56%
Mert magánügy. Nyugton neveletlenség rákérdezni is. Még a munkatársak sem tudják, kinek mennyi a fizetése.
2021. aug. 17. 08:34
 9/15 anonim ***** válasza:
73%

Kérdező, hatalmas ostobaságot írtál!

Németországban se hiszem, hogy nagyon közkinccsé tennék, mennyit keresnek, de azt határozottan tudom, hogy USA-ban a legszemélyesebb magánügy! Ott nagyon csúnyán nézne rád mindenki, ha a fizetéséről érdeklődnél.

Nálunk pedig egyáltalán nem a bérek alacsony volt miatt magánügy, meg nem is a feketézés miatt. Ezek teljesen hibás feltételezések.

A szocializmusban nem volt ez tabu. Elég nyíltan beszélgettek róla az emberek. A nagy változást a rendszerváltozás hozta, amikor a jövedelmekben korábban elképzelhetetlen méretű különbségek keletkeztek. Utána vált fokozatosan tabuvá kb. 5-10 év alatt. És ott lett hamarabb tabu, ahol magas fizetések voltak.

Vagyis ennek a jelenségnek az oka egyértelműen az irigység. A jól kereső emberek tartottak tőle (tegyük hozzá: abszolút jogosan), hogy mások irigykednének a fizetésükre, ezért nem akartak beszélni róla. Ehhez hozzájött még a rendszerváltás utáni rossz közbiztonság, amikor senki nem akarta a betörők figyelmét magára vonni azzal, hogy boldog-boldogtalannak elújságolja, milyen sokat keres, milyen jól megy neki.

2021. aug. 17. 08:46
 10/15 anonim ***** válasza:

Goldmund73

te bizonyára jól keresel. Úgy kifejtetted.

2021. aug. 17. 09:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!