Miért tabu téma M.o.-on, hogy ki mennyit keres, miért nem lehet felválalni nyíltan, gondolom így jobban meglehet osztani az embereket?
Az USA-ban, Németo.-ban nyílt dolog felvállalja mindenki a jövedelmét, de nálunk csak a vezetőkről tudjuk állítólag mennyit keresnek.
Ez jó alap lehet, hogy valakit támadni lehessen
Én sem értem.
Ha tölem megkérdik megmondom, mennyi a fizezésem.
A berögződést én sem értem, hogy miért tabu.
Az anyagi helyzet magánügy, a nagy eltérések ugyanis kellemetlen érzéseket okozhatnak, az alapvető udvariassági szabály pedig ugye az, hogy nem kellemetlenkedünk másoknak.
Persze ez kultúrafüggő. Nálunk még hozzájöhet esetleg a ma is velünk élő szocializmus hagyatéka, hiszen aki sokat keres, az nem lehet tisztességes, aki keveset, az meg munkakerülő.
Kérdező, hatalmas ostobaságot írtál!
Németországban se hiszem, hogy nagyon közkinccsé tennék, mennyit keresnek, de azt határozottan tudom, hogy USA-ban a legszemélyesebb magánügy! Ott nagyon csúnyán nézne rád mindenki, ha a fizetéséről érdeklődnél.
Nálunk pedig egyáltalán nem a bérek alacsony volt miatt magánügy, meg nem is a feketézés miatt. Ezek teljesen hibás feltételezések.
A szocializmusban nem volt ez tabu. Elég nyíltan beszélgettek róla az emberek. A nagy változást a rendszerváltozás hozta, amikor a jövedelmekben korábban elképzelhetetlen méretű különbségek keletkeztek. Utána vált fokozatosan tabuvá kb. 5-10 év alatt. És ott lett hamarabb tabu, ahol magas fizetések voltak.
Vagyis ennek a jelenségnek az oka egyértelműen az irigység. A jól kereső emberek tartottak tőle (tegyük hozzá: abszolút jogosan), hogy mások irigykednének a fizetésükre, ezért nem akartak beszélni róla. Ehhez hozzájött még a rendszerváltás utáni rossz közbiztonság, amikor senki nem akarta a betörők figyelmét magára vonni azzal, hogy boldog-boldogtalannak elújságolja, milyen sokat keres, milyen jól megy neki.
Goldmund73
te bizonyára jól keresel. Úgy kifejtetted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!