Na, ki számít magyarnak?
Engem kissé irritálnak egyes "nagy magyarok". Újra felteszem a kérdést, mert a moderátorok leszedték arra hivatkozva, hogy nem tartalmaz kérdést, így csupán provokáció. Pedig szín tisztán ott van a kérdés címében, és egyértelmű, hogy alternatívákat és véleményeket vártam, de úgy néz ki az ember szájába kell rágni a dolgot.
Szóval a példák:
Vitatkoztam már itt gyakorin a magyar népről mással is, hogy végül is ki számít magyarnak. Le is írom miket látni itt általában.
Az magyar aki...
-...papírral igazolni tudja. Ez logikus, és lehet cigány, kínai, néger, zsidó, bárki.
-...szereti Magyarországot, Magyarország kultúráját, és a hagyományait. Ez lehet ugyanúgy cigány, kínai, néger, zsidó, bárki.
-...generációk óta rendelkezik Magyarországon ősökkel. Ez szintúgy lehet cigány, kínai, néger, zsidó, bárki.
-...annak vallja magát. Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. De ez is lehet cigány, kínai, néger, zsidó, bárki.
-...aki rendelkezik az "ősmagyar" vérrel. Volt olyan időszak Magyarországon, hogy csupán relatív többségben voltunk. Voltak itt nagy keveredések, és naív dolog azt állítani, hogy az őseid között tényleg volt igazi magyar. Mellesleg egy cigány, kínai, néger, zsidó, bárki rendelkezhet "ősmagyar" felmenővel.
Na de kik az őseink? Én úgy tudtam, hogy a hunok azok, akik belső Ázsiából vándoroltak ide. Láttam olyat, hogy valaki még ezt is tagadta, annyira ragaszkodott az "ember színe fehér" elmélethez. Persze ezt lehet tagadni, de jobban hiszek a történészeknek mint nektek. Remélem azért megértitek.
Még hozzáfűzném hogy egy ország nem más, mint egy képzeletbeli kerítéssel elhatárolt földterület. Pont mint az összes többi.
Jöjjön az, hogy felteszem a kérdést még szájbarágósabban.
Ki számít magyarnak? Alternatívák?
Tévedek, ha azt mondom, hogy csak az lehet magyar (a hunok ázsiai származása ellenére) aki fehér?
Tévedek, ha azt mondom, hogy ez csak amolyan "az ember színe a fehér" mentalitás?
Ha emiatt a kérdés miatt "anti-magyarnak" tituláltok, az miért van?
03:55
Te meg nem tudsz normális választ adni egy olyan kérdésre, amire másoknak sikerült. Ők értették, te lehet hogy nem, ez már nem az én hibám.
Most nem azért, de akkor én sem vagyok magyar? A nevem alapján az őseim horvát származásúak lehettek, viszont a családom már legalább 5-6 generációra visszavezetve Magyar, itt él/élt az országban! Még meg sem fordult a fejemben, hogy valaki ne tekintsen magyarnak!
Hoznék még egy-két példát! A szomszédomban a férj román, most már magyar állampolgár, a lány Magyarországon született már de a szülei még romániában! Ezt sokáig nem is tudtam róluk, de mikor megtudtam, sem kezdtem azon gondolkozni, jó ég ők nem is magyarok! Telljesen normális életet élnek, dolgoznak, adót fizetnek, van egy gyönyörű gyermekük, aki szintén magyarországon született, akkor ő sem magyar??????
Egy másik jó példa egy volt osztálytársam. Horvátországban született, ott is lakott, de magyar nyelvterületen, magyarok voltak az ősei, szebben beszéli nyelvet, mint néhány ehte magyar! Mivel fegyveres testülethez jelentkezett magyarországon, meg kelett kapnia az állampolgárságot, nyelvizsgát tenni, stb. És az életét arra tette fel, hogy a magyar embereket, az országot az élete árán is megvédi! Akkor?
Számomra magyar az aki itt, vagy külföldön él, szereti az országot, a kultúrát és tesz is a hazájáért és nyilván fűzze valami Magyarországhoz, pl egy-két generáció!
A már fentebb említett Kuki, Pákó és társai az én szememben nem magyarok. Sokkal inkább érzek honfitársnak egy fekete magyart! Aki rajongója Vujity Tvrtkonak biztosan ismeri Feri bácsi, a fekete magyar történetét, aki történetesen saját pénzén képviseli Ghánában a hazájaként szeretett Magyarországot. Anyukája magyar, apukája ghánai volt, magyarországon született, itt is élt sokáig, a bőre korom fekete. Később Ghánába költöztek ahol létrehozták a Budapest nevű kórházat, ÉS Feri bácsi magyarország konzulja lett. Számomra ő is magyar! Mindegy, hogy feket!
Nem mondtam azt, hogy nem vagy magyar. Amúgy az, hogy magyar, csak egy elméleti dolog. Az, hogy mi magyarnak lenni ugyanolyan mint istenben hinni. Az egész fejben dől el. Én azt akartam kihangsúlyozni, hogy elég sokan állnak hozzá rasszista módon a dolgokhoz, így mindig zsákutcába kerülnek, csak általában túl makacsok ezt elfogadni. Arra hívtam fel a figyelmet a kérdésben, hogy milyen felfogáshoz mi tartozhat. Ezeket a felfogásokat olvastam itt az oldalon, és mindig fogtam a fejemet, hogy miért ilyen hülyék az emberek. Ha megnézed, ide nem nagyon jött turbómagyarkodni senki, és nem tudtak semmiféle elméletet bemutatni, mert egyszerűen nem tudják kifogásolni így leírva. A végére mindig oda lehet jutni, hogy "az ember színe a fehér" mentalitás van, amit le is írtam.
Szóval megfogalmaznám neked: nem azét tettem fel a kérdést, hogy kritizáljam mások magyarságtudatát, hanem hogy megkérdezzem, hogy miért ilyen szűk látókörűek az emberek, hogy nyilvánvaló paradoxonokba esnek. Szóval felőlem lehetsz magyar, én nem tiltottam meg. Az, hogy van más nemzetiségű felmenőd csak olyan szinten van jelen a mondandómban hogy olyan, hogy magyar, vagyis tiszta vérű magyar nincs. Ennek értelmében a származást tényleg értelmetlen feszegetni, mert egy cigánynak is lehetnek magyar felmenői, vagyis ugyanúgy magyarnak számít(hatna) mint egy fehér bőrű magyar.
Na, ez az én véleményem. Én inkább mondom azt, hogy egy ember vagyok, aki Magyarországon él. (ez nem zárja ki azt, hogy szeretek itt élni, vagy szeretem a kultúrát, és a többi.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!