Ingatlanarak fognak csokkenni, vagy inkabb emelkednek ?
Már hét éve tart az ingatlanpiaci boom, fellendülés, lassan a ciklus vége felé közeledhetünk.
De ebből nem következik, hogy most már jön majd a csökkenés, összeomlás - szerintem erre nem érdemes spekulálni.
Az ingatlanárakat a kereslet-kínálat határozza meg. A CSOK, falusi csok, babaváró hitel, alacsony MNB alapkamat, kedvező konstrukciójú jelzáloghitelek, növekvő fizetések az emelkedő ingatlanárak felé hatottak, növelték a keresletet, egyre többen, egyre többet fordítottak ingatlanvásárlásra. De lehet, hogy ezek a folyamatok még tovább folytatódnak, bőven növekedhet még a hitelezés, ha például a holland mintát követnénk.
Ha hirtelen bezuhanna a kereslet, senki nem akarna ingatlant vásárolni, sok ingatlant kellene kényszerértékesíteni (mint a 2008-as pénzügyi válság hatásaként), akkor zuhannának be az árak.
Szerintem köztes, alap forgatókönyvként azt érdemes feltételezni, hogy növekedni fognak az árak az eddig is népszerű városokban, de lassul az áremelkedés évi 3-5%-ra.
Van még potenciál az emelkedésben, de az ingatlanárak Budapesten, Nyíregyházán akkor fogják megközelíteni a müncheni, drezdai szintet, amikor a fizetéseik is közel járnak ahhoz. Én nem várok ilyen gyors emelkedést 5 év alatt, mint amit te elképzeltél.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!