Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Ingatlanarak fognak csokkenni,...

Ingatlanarak fognak csokkenni, vagy inkabb emelkednek ?

Figyelt kérdés
2021. márc. 20. 19:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
25%
Csökkenni fognak. Vagy inkább összeomlani.
2021. márc. 20. 19:10
 2/11 anonim ***** válasza:
42%
Továbbra is emelkedni fognak, és ha véget ér egyszer a vírushiszti (nem biztos, hogy véget ér valaha), akkor a korábbi gyors ütemű emelkedés fog visszaállni.
2021. márc. 20. 19:17
 3/11 anonim ***** válasza:
48%
Dehogy fog emelkedni. Ennél már hova feljebb? Még a színészek, zenészek is sírnak hogy nincs pénzük. Az átlag ember a falat fogja kaparni, nem házakat venni.
2021. márc. 20. 19:25
 4/11 anonim ***** válasza:
77%

Már hét éve tart az ingatlanpiaci boom, fellendülés, lassan a ciklus vége felé közeledhetünk.

De ebből nem következik, hogy most már jön majd a csökkenés, összeomlás - szerintem erre nem érdemes spekulálni.

Az ingatlanárakat a kereslet-kínálat határozza meg. A CSOK, falusi csok, babaváró hitel, alacsony MNB alapkamat, kedvező konstrukciójú jelzáloghitelek, növekvő fizetések az emelkedő ingatlanárak felé hatottak, növelték a keresletet, egyre többen, egyre többet fordítottak ingatlanvásárlásra. De lehet, hogy ezek a folyamatok még tovább folytatódnak, bőven növekedhet még a hitelezés, ha például a holland mintát követnénk.

Ha hirtelen bezuhanna a kereslet, senki nem akarna ingatlant vásárolni, sok ingatlant kellene kényszerértékesíteni (mint a 2008-as pénzügyi válság hatásaként), akkor zuhannának be az árak.

Szerintem köztes, alap forgatókönyvként azt érdemes feltételezni, hogy növekedni fognak az árak az eddig is népszerű városokban, de lassul az áremelkedés évi 3-5%-ra.

2021. márc. 20. 19:25
 5/11 anonim ***** válasza:
84%
Más EU nagyvárosokhoz képest hogy áll például egy átlag bp-i (mondjuk XIII. vagy XIV. ker) kétszobás téglaépítésű lakás ára? 35 millió Ft a budapesti, 200 millió a müncheni, bécsi, stuttgarti stb. Akkor vajon merre tovább? Segítek: mivel még így is szotyiért adják, növekedés lesz. Ilyen világvége elhagyatott lefingott Nyíregyháza, Szombathely, Barcika szintű hugypocsolyában ugyanaz 15 millió, tehát abban is van bőven potenciál mondjuk egy hasonló keletnémet vagy mikráncsok által megszállt nyugatnémet várossal összehasonlítva. Ezek könnyen felmehetnek 5 éven belül mondjuk egy dortmundi vagy zwickaui árszintre.
2021. márc. 21. 19:26
 6/11 anonim ***** válasza:

Van még potenciál az emelkedésben, de az ingatlanárak Budapesten, Nyíregyházán akkor fogják megközelíteni a müncheni, drezdai szintet, amikor a fizetéseik is közel járnak ahhoz. Én nem várok ilyen gyors emelkedést 5 év alatt, mint amit te elképzeltél.

2021. márc. 21. 19:38
 7/11 anonim ***** válasza:
A magyarországi ingatlanok tekintélyes részét most is külföldiek veszik meg, így nem feltétlenül a hazai fizetések szabnak határt az ingatlanáraknak.
2021. márc. 21. 19:44
 8/11 anonim ***** válasza:
75%
Töredékét veszik külföldiek, még Budapesten is csak max pár százalékát, vidéken ennél is kisebb az arányuk.
2021. márc. 21. 19:53
 9/11 anonim ***** válasza:
Alábecsültem, Budapesten a vásárlások kb. 20%-a köthető külföldiekhez, sokan valószínűleg befektetési célból vásárolnak. De vidéken nem igazán keresnek, vásárolnak, vagy inkább csak saját célra. A Balaton környéke népszerű, ott is sok a külföldi vásárló.
2021. márc. 21. 20:22
 10/11 anonim ***** válasza:
nagyon szerencsés voltam hogy 2016 ban vettem 5 házat. Most kb triplán tudom eladni
2022. szept. 8. 19:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!