A nyugati világ tényleg szétesőben van?
Az utóbbi évek felerősítették ezt az érzést. A migrációs válság, a folyamatos itt-ott felbukkanó terrortámadások, a válsághelyzet kudarcos kezelése.
A koronavírus járványnál is ez figyelhető meg. Míg az 1,3 milliárd lakosú Kína 2-3 hónap alatt legyűrte az egészet, és most úgy élnek, mint eddig, vagy akár Dél-Korea, Új-Zéland (ráadásul utóbbi kettő demokratikus ország), addig az EU és az USA már egy éve szerencsétlenkedik vele. Az USA-ban többen haltak meg eddig Covidban, mint a két világháború és a vietnámi háború alatt összesen elesett amerikai katona. Az EU hónapok óta szerencsétlenkedik a vakcina beszerzéssel is, meg folyanatos kudarc az összes védekező intézkedésük.
A járványtól eltekintve más területen is. Migrációpolitika, LMBTQ, BLM mozgalom stb. Mostanában ez teszi ki szinte az egész politikai tevékenységüket. Nemzeti identitást keresni már egy országban sem nagyon érdemes, ahol még van jobboldali kormány, ott igyekszik a balliberális elit elnyomni, ez van itt is, és én nem vagyok fideszes, de való igaz, hogy az EU a jobboldali kormányokat látványosan nem szereti, mindenkire szivárványmozgalmat, elfogadást stb akar ráerőltetni, de miközben valójában a jobboldal se nyomja el a kisebbséget, addig a magukat elfogadónak tartó, meg elfogadást hirsető balliberális elit mindenkire ráerőltetné a saját politikáját. Facebookon is csak jobboldali oldalakat törölnek, miközben baloldali kommunista mozgalmaknak meg helyet hagynak. Ez tényleg nem fidesz propaganda, én se szeretem a fideszt, de ezt látom én is.
Akkor ott volt az USA elnökválasztás. Nagyon jó volt az a cikk, nemtom már hol jelent meg, de a címe mindent elárult, és teljesen igaz volt. Az volt a cím, hogy az amerikai elnökválasztás legnagyobb győztese Kína. És tényleg... valahol a világ tulsó oldalán tuti röhögve nézték azt a cirkuszt, ami ott megy, hogy két teljesen alkalmatlan jelölt közül választanak az emberek a nagy demokratikus országban, a szabadság földjén...
Szerintetek mi lesz ennek a vége? Kelet lassan túlszárnyalja Nyugatot technológiában is, aztán az arab olajországok is ott vannak, óriási mértékben gazdagodnak és fejlödnek, miközben Nyugat épp hanyatlani làtszik. Persze majd biztos lesz, aki azt mondja, teljesen jó a migráció, kell a munkaerő stb. Csak valahogy annak ellenére, hogy ma még Nyugat csábítónak látszik, én, és úgy látom egyre többen, kezdjük látni, hogy ennek nem lesz jó vége.
"Kína mikor kopogtat be a világpolitikában, hogy hello, akkor mostantól én vagyok a legerősebb nagyhatalom."
Kína a 80-as években kopogtatott be és viszonylag észrevétlenül szőhette a terveit a dominanciára. Az olcsó és nagyszámú munkaerő segítségével a nyugati kapitalizmust maguktól tették függővé, befurakodtak a nyugati felsőoktatásba a nézeteikkel, kitanították a social justice warrior-okat, a Portland-ből induló anarchokommunistákat és maoistákat akik most bomlasztják Amerikát belülről, irányítják a Wall Street-et amely pedig az amerikai elittel van kapcsolatban, sok egyetemi dolgozóról derült ki hogy Kínának kémkedett, az Egy Övezet Egy Út kezdeményezéssel adósrabszolgaságba hajtva kolonizálja Kína az elmaradottabb (pl. afrikai és kelet-európai) országokat, Hollywood-tól kezdve mindenhova bevásárolták magukat, számtalan fake közösségi média account-tal terjesztik a propagandájukat és nem véletlen hogy Biden elbagatellizálta a minap az ujgur koncentrációs táborokat hiszen ő maga is Kína zsebében van, ahogy azt egy sanghai-i professzor beszéde bizonyítja:
https://www.youtube.com/watch?v=1aeNmzq3Lm8
https://www.youtube.com/watch?v=QwbqiMktZfM
https://www.youtube.com/watch?v=acZXridt7wM (teljes beszéd)
És a kétbitesek kedvéért megjegyzem hogy nem vagyok fideszes mert az se véletlen hogy Orbánék annyira tolják a leggyatrább vakcinát mind közül (a kínait). És hogy az origón mélyen hallgatnak Kína viselt dolgairól.
Rá kéne már döbbenni hogy itt nem a jobb- és baloldal van igazi ellentétben hanem a nyugat és a kelet. De lehet hogy már most is késő.
Kína olyasmit vitt véghez évtizedekre elnyújtva ami a Háború művészetében (Szun-ce) is benne van: ismerd ki az ellenséget és ha erővel nem győzhetsz zavard össze őt és épp annyi kötelet hagyj neki hogy fel tudja akasztani önmagát.
"Nem a Nyugat hanyatlik, hanem a világ többi része kezd felzárkózni az őket megillető helyre, és egy így van jól"
Csak kérdés, hogy megelégednek-e ennyivel, vagy tovább mennek és esetleg kopogtatninfognak-e, hogy most már ők is szeretnének a világpolitikába beleszólni.
"az se véletlen hogy Orbánék annyira tolják a leggyatrább vakcinát mind közül (a kínait)"
Azért ez összetettebb kérdés, és nem is feltétlen gyatra, elvégre elölt vírus, ősrégi bevált tecnika. A távolkeleti orvoslást meg sokan eleve dicsérik. De te arra célzol, hogy Orbánt is megvették volna kilóra? Azért ezen erősen csodálkoznék. Elég kis országvagyunk ehhez. Inkább arról van szó szerintem, hogy Orbán is látja, hogy Kína komolyabb ország, ezért közelít inkább felé. Onnan több profitot lát szerintem.
21:31 vagyok, van néhány jóslatom arról mi lesz.
Pár éven belül Kína gazdasága beéri Amerikáét és le is hagyja, ekkor jön majd a már egyébként is vérbalos nyugati felsőoktatásba az a (téves) retorika miszerint "a kommunizmus mégis működik! ha nem működne Kína nem lenne első!" (csak azt nem fogja említeni senki hogy Kína a nyugat pénzéből jutott oda ahova).
Először a nyugat fog gazdaságilag térdre kényszerülni, majd emiatt Kína növekedése is meg fog torpanni (hiszen nem lesz kinek eladni a Kínában készült termékeket) ami azért lehet végzetes a KKP számára mert Kína lakossága a nyugatéval egyenlő ütemben öregszik és amíg az egyre növekvő kínai középosztály jól él addig béke van de ha nem akkor sanszos egy forradalom kirobbanása. És vagy a forradalom győz vagy a már eleget szenvedő nyugatnak kell összekapnia magát, újra kitalálnia hogy hány nem is létezik valójában és megvédenie a saját érdekeit.
"Csak kérdés, hogy megelégednek-e ennyivel, vagy tovább mennek és esetleg kopogtatninfognak-e, hogy most már ők is szeretnének a világpolitikába beleszólni."
Persze, hogy beleszólnak, és ez így van jól. Az nem egészséges, hogy a világ egyetlen szelete diktál.
"Pár éven belül Kína gazdasága beéri Amerikáét és le is hagyja, ekkor jön majd a már egyébként is vérbalos nyugati felsőoktatásba az a (téves) retorika miszerint "a kommunizmus mégis működik! ha nem működne Kína nem lenne első!" (csak azt nem fogja említeni senki hogy Kína a nyugat pénzéből jutott oda ahova)."
De ha ez így van, akkor az USA miért nem tesz ez ellen semmit? Mintha tálcán kínálta volna fel évtizedeken át a javakat Kínának, aztán csodálkozik, hogy ez lett. Miért nem vonul ki Kínából minden jelentős cégével, és gyártat más olcsó munkaerejű országokkal inkább, vagy némi profitveszteségért cserébe otthon drágábban? Miért nem próbál meg erőteljesebben beleköpni a kínaiak levesébe a gazdaságpolitikában?
Az elmúlt húsz évben komoly visszafejlődés tapasztalható a toleranciában és az együttműködésben, legfőképpen az USA vonatkozásában. Az EU pedig még életképtelenebbé vált, mint volt.
Inkább lassú züllésnek mondanám, mint szétesésnek.
Erős túlzás az írás nagy része. Igen Kína fejlődik, de pénzen. Rengeteg fiatal kutatót tudnak megfizetni, akik pár év kint létért cserében megalapozzák a családjuk életét 10-20 évre.
Másik kérdés, hogy a cégek miért adjanak fel egy akkora piacot, mint Kína?
" Az EU hónapok óta szerencsétlenkedik a vakcina beszerzéssel is"
Mire gondolsz, hogy letornászták 71%-a Pfizer árát vagy arra, hogy az AstraZeneca-val egy nappal korábban írták alá a szerződést, mint a már nem EU tag Nagy-Britannia?
"Nemzeti identitást keresni már egy országban sem nagyon érdemes, ahol még van jobboldali kormány, ott igyekszik a balliberális elit elnyomni, ez van itt is,"
Definiálnád előbb a nemzeti identitást általánosan nemzetfüggetlenül. Kínában tudsz ilyet keresni?
Amúgy pont a nemzeti eszmék gátolják legjobban az EU szintlépését. Amit az EU-ban most láthatunk az a Nemzetek Európájának közeli szint, ami láthatóan nem működik túl jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!