Az utolsó "Kádár-gyerekek" nyugdíjba vonulásával meg fog változni a magyar társadalom is?
A 60as években született emberekről beszélek, akik még a Kádár rendszerben szocializálódtak munkaügyileg is. Bennük még nagyon erősen megvan az hogy a főnöknek mindig igaza van, hallgatni kell a munkahelyen és mindent tűrni stb.
Ők jelenleg a legfőbb sztrájktörők is.
Meg fog változni a társadalom ha elbúcsúzunk az aktív piacról az utolsó Kádár gyerekektől?
A társadalom folyamatosan változik, napi szinten észrevehetetlen. A most fiatal dolgozóknak is rengeteg hibájuk van.
Szóval változik, de ez nem azt jelenti, hogy bármi jobb lesz.
Szerintem nem lesznek radikális változások.
Én dolgoztam egy cégnél, ahol mindenki fiatalabb volt, mint az általad említett réteg.Ott sem volt szakszervezet.A vezetőség is zsarnokoskodott, igaz nem volt annyira gyakori.
A munkavállalók nem harcoltak az érdekeikért,hanem inkább kerestek másik helyet és felmondtak.
Szerintem, ki is rúgták volna, aki szakszervezetet alapít.
A társadalom folyamatosan változik, de amit mondasz, hogy a főnöknek mindig igaza van, az pont nem kádári dolog. 10 éve németeknél dolgozok, az elején több cégnélnis megfordultam. A nyugat németek még ilyenebbek. Van egy szabály, vagy mond valamit a főnök, akkor az úgy van. Nem kérdőjelezik meg. A keletiek kicsit jobban hasonlítanak ránk, hamarabb kimondják hogy “ez fasság”.
Szerintem inkább az kádári, hogy mindig a kormánytól várják hogy az majd ad. Meg majd segít. Meg ha nekem szar, akkor a kormány az oka.
6#
A 4. vagyok.
A "lábbal" való tiltakozás nem oldja meg a problémákat.
Még messze vagyunk a német, francia szinttől, amikor is, nem lábbal tiltakoznak (felmondanak) az emberek, hanem kiállnak magukért.
Németországban simán előfordul,hogy a szakszervezet megfúr vezetői döntéseket, amik kedvezőtlenek lennének a dolgozókra.Nagyobb horderejű döntés nem is születhet a szakszervezet nélkül.
“ Németországban simán előfordul,hogy a szakszervezet”
Igen, egy siemensnél, egy vwnál, vagy thyssen kruppnál, DB-nél, magyarul a nagy konszerneknél.
Az ezeknek dolgozó kiscégeknek meg munkaerőközvetítőknek nincs szakszervezete. Ami a a dolgozók 60%-át adja ki sokszor.
Ki van zárva. A magyar társadalom mindig is ilyen lesz.
Na meg a morál, hogy csak beszélgetni járunk a munkahelyre, a pénz meg csak úgy hulljon....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!