Miért van az, hogy a történelmi M. o. a háborúival gyengült, de pl. Poroszország a folyamatos háborúkkal erősödött?
Az gyengül a háborúkkal, aki veszít. Aki nyer az meg erősödik. Fordítva ritkán fordul elő...
Magyarország háborúkkal szerezte a területét, addig erősödött. Amikor elkezdett veszíteni a háborúkban és mindig a rossz, vesztes oldalhoz csatlakozni, akkor gyengült.
- Poroszország abban a szerencsés helyzetben volt, hogy nyugatról, délről, északról nem kellett tartania a támadásoktól (nyugatról, délről a Német-Római Birodalom tagjai határolták, északról pedig a tenger), egyedül kelettel voltak problémái. Vele ellentétben Magyarországot keletről, délről a törökök, nyugatról és északról a németek támadták.
- Poroszország abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a kisebbségeinek lázadásától nem kellett tartania.
Hasonlóan Nagy Britannia vagy Japán se nagyon kellett tartson külső ellenségtől a szigeti mivoltuk miatt. (Természetesen tudom, hogy nekik is voltak külső ellenfelei, de mellettük boldogan élhettek).
Poroszország ma is biztosan nagyon erős... lenne ha létezne.
Magyarország meg akármilyen gyenge, legalább van, ha csonkán is.
Igen, képzeld ezt én is tudom, de mint "Poroszország" megszűnt létezni. Területre is kisebb lett, és hatalma sincs annyi mint volt. Így a kérdésben szereplő "hát erősödött" dolog nem igazán igaz. Második világháború után olyan "erős" volt "Poroszország", hogy a nagyobb hatalmak lazán tépték ketté egy elég ergya NDK-ra és egy valamivel fényesebb, de nem igazán hatalmi tényező NSZK-ra. Nesze neked "erősödés".
Pannónia is megszűnt létezni. Területe is kisebb lett, és hatalma sincs annyi mint volt.
II.vh után volt Poroszország? Ez nekem új, de mindig tanul az ember. Németo. annak ellenére a világ egyik legmeghatározóbb gazdasági hatalma, hogy területe kisebb, mint volt és elveszített két világháborút. Ezzel szemben Magyarország Európa egyik leggyengébb és legkevésbé fontos országa.
Te kezdted a "Poroszország ma is van Németország néven" rikácsolást, azért írtam oda idézőjelben gúnyosan a világháború utánra. Most akkor döntsd el, hogy "Poroszország, mint Németország" érvényes-e vagy sem, mert még ezt sem tudod eldönteni.
Magyarország pedig nem volt Pannónia, amikor ezt a területet ami a dunántúli területeken helyezkedik el Pannóniának nevezték a magyarok még nem voltak itt.
Rikácsolást? :D
Látom nagyon felhúztad magad amiért kijavítottak, hogy hülyeséget írtál :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!