Miért nem kapnak a nők fizetést a házimunkáért?
Így működik a kapitalizmus:
A tőkés birtokolja a termelés eszközeit, és a termékeket
->
A tőkés fizetést ad a munkásnak, hogy munkát végezzen a fent említett eszközökön
->
A tőkés megtartja a munka termékét, és eladja a munkás osztálynak, magasabb áron. A kettő különbsége lesz az ő profitja.
-> Azért kapunk fizetést, hogy a tőkés osztály profitját kitermeljük. A házimunka nem termeli ki a tőkés osztály profitját. Ergó nem jár érte fizetés.
Az állam feladata a tőkés osztály védelme. Olyanoknak fizet az állam, akik ebben szerepet játszanak. A házimunka nem ilyen szerep, ezért nem fizet érte az állam.
"Így működik a kapitalizmus"
Én pont ezt kritizálom. A munka az munka.
"Tényleges hasznot, eredményt, értéket nem teremtő munkát nem szokás megfizetni."
Miért fizetik meg a szakácsot, de a háziasszonyt nem?
A házimunka kedvezményezettje a család, így talán hülyeség azt elvárni, hogy ezért az állam fizessen.
Pl. csinál a feleségem egy isteni pörköltet, az nekem jó, neki is jó, még a kölykeinknek is jó de ha te egyedül élsz és eszed a zsíros kenyered akkor mégis miért akarnád jutalmazni a feleségem azért, mert főzött?
Te mit nyertél az ügyleten?
Eleve ki nézné, hogy milyen minőségű házimunkát végez az otthon maradó fél?
# 8
A házimunka sokszor 8 órás meló, fizetés nélkül ez szolgamunka.
#9 a házimunkát magadért vagy a családodért csinálod. Tőlük reális elvárni azt, hogy ezért cserébe kompenzálnak.
Most ha én hülye vagyok és töröm a követ a telkemen napi 12 órában akkor az állam kell nekem fizetést adjon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!