Aki fűtött már fenyő tűzifával, tényleg nagyon rosszat tesz a kéménynek?
A fenyőben sok a gyanta .Ennek elégetése sok kormot is tartalmaz .DE megfelelő tüzelés technikával ezt jól lehet égetni.Legyen jó húzatú kémény,és felül adni a levegőt,hogy a korom is szinte el égjen .A kiáramló fűst szinén ezt lehet látni.Ha fekete sűrünek látszik ,rossz az égés .
Ha világos fűst távozik,alig van bent korom már .
Inkább csak cserépkályhánál kell jobban oda figyelni,hisz annak kormolása nem egyszerű dolog .
Csak vegyesen akáccal érdemes,mert csak magában elégetve egy üvegszerű el égetlen gyanta lerakodást okoz a kéménybe,még szárazon is,mert nem kap megfelelő mennyiségű oxigént a tökéleteshez közeli égéshez.
Ha elegendő oxigént adsz neki,akkor meg úgy beindul,hogy dübörög a kazán,vagy a kályha és fűt mint az állat.
Rendes, hagyományos fűtésnél a vegyes sípjait nehéz tisztítani és a kéményt is égetni kell,hogy utána kotorni lehessen.
Ha vegyíted más fával,akkor annak a koromja nem engedi letapadni,egybefüggővé tenni ezt a gyantás képződményt és tisztítórózsával kilehet kotorni a kéményt.
Én csak begyújtáshoz használok tetőlécet és vegyesen fenyőgerendát a tüzeléshez.
Köszönöm a válaszokat!
Gyertyánom van még mellette, és azzal együtt, vegyesen tervezem tüzelni.
Vegyesen tüzeld és nem lesz gond. Valamint a tüzelési időszak után koromtalanítsad a kéményt. Vannak koromtalanító hasábok, por, stb. Ezek redukálják égetéskor a kémény falára rakódott kormot, stb-t, és lepotyog a kémény aljára.
Rakjál rá kevesebbet,és felül a levegőt.Nem fog dübörögni a kazán,vagy a kályha .Én nem vegyiteném,mert akkor nem lehet lassan égetni a fenyőt.
3 as voltam .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!