Vágás közeli tüzifával való (3-6 hó kitermelésű) fűtés mennyivel másabb, költségesebb mint az 1-2 éves fa? Tapasztalatokat várok és nem link, stb-t.
Ha azonos árban van a kétféle tüzelő, akkor nem költségesebb, hiszen a nedvesebb fa lassabban ég, ugyanannyi idő alatt kevesebb fát tüzelsz el.
Viszont a fűtés hatásfoka kisebb, akár 8-10 fokkal kevésbé melegíti fel a radiátorokban cirkuláló vizet, ami azért érezhető különbség.
Továbbá a nedves fától kátrányosodik a kémény, amire szintén figyelni kell. Egyszer-egyszer el lehet tüzelni a frissebb fát is, de folyamatos jelleggel nem ajánlom.
Első vagyok. Ha beszerzési problémáid vannak, akkor inkább a fabrikettet ajánlanám, nem a nyers fát. Amennyivel drágább, fűtőértékben bőven megtérül.
De mint írtam korábban, néha-néha el lehet tüzelni a nyers fát is, és is telente eltüzelem azt a mennyiséget, ami év közben hulladékként összejön a telken. De folyamatos fűtésre inkább ne használd.
Ha az ára kedvezményes, akkor vedd meg, tedd el jövőre, idén meg fűtsél brikettel.
Ha ki tudod szárítani megfelelően, akkor ugyanolyan jó lehet. Az a baj, sokan fukarkodnak megépíteni egy jó fás kamrát, max. egymás hegyére-hátára hányják a fát a sarokba vagy jobb esetben berakják egy kalodába oszt' csókolom.
Vályogból vagy fából is lehet - lényeg, hogy tetején be tudjon sütni a nap (lehet külön fűteni is, de a napenergia ingyen van), ideális üveg vagy valami átlátszó műanyag meredek tető. Célszerű teljesen zártra, ellátni legalább két szellőztető ventillátorral, ami kiviszi a távozó nedvességet, így nem tud bepárosodni - meg ezek alkalmazása egyébként tűzvédelmileg is indokolt, ha nyáron nagyon felmelegedne bent a fa. 2-3 hónap alatt olyanra lehet benne szárítani a friss fát, mintha 1-2 éves lenne.
Miért gondolod, hogy egy ellenőrizetlen körülmények közötti "hát szerintem" tapasztalat megbízhatóbb, mint a pontos, laboratóriumi mérés?
Ha tényleg érdekel a dolog, akkor linket kérj.
Pl. ahol ilyen táblázat van:
"Jól látható, hogy a nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10%-os fa."
A különbség abból adódik, hogy a fában lévő víz elpárologtatása rengeteg energiát elemészt. (A párolgás hőt von el.)
Személyes tapasztalat, talán a tavaly előtti szezonból, amikor elfogyott a száraz tüzifám és friss vágást voltam kénytelen használni. Kb fél óra bohóckodás, mire begyullad, aztán kb ugyanannyi imádkozás, hogy ne is aludjon el. Füst, korom és kátrány mindenfelé. Feleségem szerint "hentesszagom" volt, minta húst füstöltem volna állandóan.
Megoldás (mert az is volt): Kicsi, 3 tagos kazánom van annál működött, de mivel nincs két egyforma élethelyzet, ki kell tapasztalni.
Vettem fabrikettet, beszereztem sok karton papírt. Alulra, kb a kazán feléig keresztbe rakva, hogy a levegő átjárja bestokiztam a vizes fát. Rátettem egy db kisméretű RUF brikettet, amiből 12 db 10 kg. Annak a tetejére kb tenyérnyire tépett, összegöngyölt kartondarabokat tettem sokat és ennek a tetejére tettem még 4-5 db brikettet egymás mellé, úgy, hogy kb fél centi rés legyen közöttük, majd a tetejére száraz gyújtóst (ami nálam a szőlőmetszésből adódó rőzse). Begyújtottam a kartont, ami elég hevesen ég és a felette levő brikettek között lett egy hirtelen húzás, ami a rőzsét is beindította. Ezzel a módszerrel nagyjából 5-10 perc alatt lett egy "tűzfészek" ami már magas hőmérsékleten égett kevés füsstel, majd ahogy terjedt lefelé a tűz, beindult a vizes fa is, és nem is volt túl sok füstje. Kb 70 fokos előremenőt tudtam így kiküszködni, ez volt a max, de az már nem kátrányosodott. Utána arra kell figyelni, hogy ne hagyd leégni teljesen és amikor raksz a tűzre, akkor ne sokat egyszerre, hanem inkább csak 3-4 darabot, megy 1 brikettet.
Nem volt leányálom, sok a macera vele, de nem volt más választásom. Nagyjából negyed annyi brikett fogyott, mint fa és persze sok volt a hamu a karton miatt, de működött és a szomszédok sem kaptak idegbajt a túl sok füst miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!