Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mire kell figyelni a cserépkál...

Mire kell figyelni a cserépkályhánál?

Figyelt kérdés
Új albérletbe költözünk a párommal. Egy kis 50nm-es házikóba ahol csak cserépkályha van (meg egy másik a konyhában). Sosem volt még cserépkályhánk, fogalamam sincs hogy működik, mik a veszélei, mire kell figyelni? Fázni fogunk így télen? Mivel kell fűteni? Szénmonoxid veszély lehet vele?

2017. okt. 10. 11:02
 1/4 anonim ***** válasza:

próbáld a gúglin

[link]

2017. okt. 10. 11:21
 2/4 A kérdező kommentje:
Nézegettem meg olvasgattam róla több honlapon is, de első sorban személyes tapasztalatok és vélemények érdekelnének, meg észrevételek.
2017. okt. 10. 11:53
 3/4 anonim ***** válasza:
85%

Meg kell vizsgálni hogy van-e megfelelő huzatja,

a kéményt is érdemes lenne megnézni,

csempék közti fugák nincsenek-e túlságosan kirepedezve, kipotyogva,

a kályha belseje is rendben legyen, ne legyen bedőlt tégla benne.

Ha jól működik, és a ház nyílászárói is rendben vannak, 50 nm-t simán befűt 2 cserépkályha.

Továbbá, mindenféle szilárd tüzelés mellé (ami a beltér levegőjét használja) erősen ajánlott venni co érzékelőt.

Hidd el, megéri azt a kb. 10 ezer ft-os beruházást!

A hálószobába mindenképpen érdemes tenni egyet.

De nézd meg pl. a honeywell honlapját, szépen le van írva hogy hogyan, hol kell elhelyezni.

Első átvizsgálásra is érdemes lenne kihívni egy kályhás szakembert, ő mindent tud, mit kell átnézni, ha kell be is üzemeli. Kb. 10-15ezerből az is kijön szerintem.

(Nekem tavaly 10-ért nézte át a kályhámat, kéményemet egy szakember).

Fűteni fával érdemes, de most nem fogsz tudni olyat szerezni ami kellően száraz.

Annyit tudsz talán hogy veszel 1-2 kaloda hasogatott akácot. Az akác nedvesen is ég (persze a leadott hő jóval kisebb mintha szárított lenne). Veszel mellé fabrikettet, ami ugyan drágább, de száraz, jó hőt ad.

A fát beteszed száraz helyre, tél végére szárad annyit hogy át tudsz állni rá, esetleg vegyesen használhatod a brikettel.

Cserépkályhát naponta 2szer, maximum 3x szabad begyújtani, nem szabad folyamatosan rakni rá a tüzelőt.

De youtube-on keress rá, "Cserépkályha begyújtás és fűtés"

2017. okt. 10. 12:56
 4/4 anonim ***** válasza:
Ha most akarsz tüzelőt vásárolni, jobban jársz a fabrikettel. Abból kettőt-hármat tegyél rá. Szellősen, mert nő a térfogata. Amikor begyújtottál, hagyd nyitva az ajtót, amíg le nem ég majdnem az egész, és csak amikor parázs van, akkor csukd be. Ha így jársz el, 8-10 órán keresztül adja le a hőt, amit egy begyújtással termeltél. A cserépkályha egyébként az egyik leggazdaságosabb tüzelési mód.
2017. okt. 11. 19:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!