Egyedül 20 évesen fent tudnám tartani magam egy átlag magyarországi fizetésből, ha a lakás adott?
Bocsi, ha rossz kategóriába írom a kérdésem.
20 éves lány vagyok érettségim és okj-s pénz-számviteli ügyintéző(most végeztem el) szakmám van. Észak-Nyugat Magyarországon lakom szüleimmel.
Nemsokára (pár hónap múlva) szeretnék elköltözni, nem azért mert rosszba vagyok anyuékkal hanem mert vágyom az önállóságra.
Maradnék a jelenlegi városban, csak annyi, hogy egy 55 nm-s panellakásba költöznék el egyedül. A lakás tehermentes tehát törlesztő részletet nem kellene fizetnem, csak rezsit, közösköltséget, internet, kaja és egyéb háztartási cuccokat.
Általánosságban a városunkban 120.000ft + cafeteria jár egy gyári operátornak. Tehát amíg nem találok a szakmámhoz való irodista állást, addig a legrosszabb esetben ezt kellene dolgoznom.
Szerintetek kényelmesen megtudnék élni egyedül így, hogy adva van egy lakás amin nincs teher illetve félig bútorozott is?
Azért kérek tanácsot tőletek, mert a párom(23) akivel 2 éve vagyunk együtt még vacilál azon, hogy fel költözzön hozzám 70km-ről városba, de nem akarom, hogy ez vissza tartson engem.
Válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm!
20/L

7: Nettó 200-ról és nettó 250-ről beszélünk?
hol lehet annyit keresni?
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Hát, ezt a lakást vették a szüleim, ez van. Voltak albérlők is, egy fiatal pár. A téli hónapokban kb 40.000 ft volt a rezsijük (közösköltséggel,internettel,tv-vel stb.) nyáron meg 25.000ft körül. És ezért gondoltam arra hogy talán én is eltudnám magam tartani. :)

12: Igen, de talán érdemesebb volna eladni és venni az árából egy másikat, mert kva magas ez a rezsi!
Nekünk 100 nm-es lakásban nem volt ennyi, pedig a belmagasság szinte a duplája!
Esetleg ha a szüleid nem hajlanak rá, az egyik szobát kiadhatod egy diáklánynak, aki hétvégén úgysincs ott, és akkor meg feljön a párod hozzád.

Ez a rezsi teljesen jó!
Egyáltalán nem drága. Utolsó te nem számoltál bele mindent. A leglassabb Internet simán lehet 6-8ezer egy Telekom monopol környéken, a baromi gyors Digi meg 2500 Ft. A kéményseprőt, a kazán+radiátor, vagy konvektor karbantartás, ami a távfűtés árában pl benne van.
Távfűtéses szigetelt panelnél egyébként nen nagyon van olcsóbb rezsiben..

14: Igen, tudom, ezért mondtam, hogy a panelt cserélje le téglaépítésűre.:)
Amikor 50 nm-es panelből 90 nm-es téglalakásba költöztünk, a rezsink felére csökkent, nem vicc.
Ez egy olyan különbség, amiért nagyon is érdemes egy lakáscserét levezényelni. 10 év alatt ez 3-4 milliós megtakarítás, ha 90 nm-es téglalakásba megy helyette. 5-6 milliós, ha 50 nm-esbe.

Csak hogy számszerűsítsük, elmondom egy téglaépítésű, jó konstrukciójú, cirkós, gáztűzhelyes 50 nm körüli téglalakás rezsijét:
Közös ktg. 6-9 000 Ft, víz 2000 Ft, villany 2500, gáz 2000. Fűtésidényben gáz 10 000 (ez évi 5 hónap, 2 másik hónapban ennél kevesebb).
Éves lakásbiztosítás 7-10 000 Ft.
Ez ugye eddig havi 14-22 000 Ft téltől nyártól függően.
Ezen felül van a TV-internet-telefon előfizetés.

Ok, számszerűsítsünk,
Csatornadíjat kihagytad!
És ellenőrizd az összeadásodat, komolyan hibádzik :D
Nálunk 75 nm panel.
10e - közös költség (lift, szemétszállítás, takarítás, biztosítás)
6e - távfűtés alapíj + vízmelegítés (ez nyáron is)
2-5e havonta télen a +hődíj az alapdíjon felül.
5e víz+csatorna
3e villany
1500 gázátalány
Tehát nyáron 26, télen max 31e
És nem kell megvennem és karbantartanom a cirkót, meg a fűtésrendszert, mert az a házé, és a távhőszolgáltatóé. Benne van a díjakban.
Szerintem számold újra. Mert ugye nem albérletről beszélünk most, hanem a család lakásáról.

17: Víz alatt a teljes összeget, amit a vízszolgáltatónak kell fizetni, értettem.
Mit hagytam ki?
Ezeknek a szolgáltatóknak fizetünk:
- gázszolgáltató
- villanyszolgáltató
- vízszolgáltató
- közös képviselet
- biztosító
- távközlési szolgáltató
Ezen felül semmilyen költség nincsen, és ezt mind leírtam.

17:
Szerintem Te hagytál ki összegeket.
Ez összesen mennyi?
"6e - távfűtés alapíj + vízmelegítés (ez nyáron is)
2-5e havonta télen a +hődíj az alapdíjon felül. "

"Voltak albérlők is, egy fiatal pár. A téli hónapokban kb 40.000 ft volt a rezsijük (közösköltséggel,internettel,tv-vel stb.) nyáron meg 25.000ft körül."
Ez most frankó?? Tehát van egy lakásod, csak a rezsijét kellene fizetned amit tudsz is ráadásul még két személyre is, és akkor nem tudod saját magad egyedül kiszámolni és eldönteni, hogy elég lesz-e??? Ez most tényleg komoly így 20 évesen????
Atttttyaisten.......
Na ilyenkor látszódik, hogy ahol pénz van és a segge alá teszik ott többnyire mennyire ostobák vannak..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!