Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mivel kezdjek, hogy kevesebb...

Mivel kezdjek, hogy kevesebb legyen a rezsi?

Figyelt kérdés

Vettünk egy családi házat, és a nyáron költöztünk be. A ház 110m2-es. 30 éve épült téglából, régi fajta fa ablakok vannak, igaz dupla. Az ajtók is fából vannak, és a házon sajna még nincs szigetelés. Jelenleg van 6db konvektor, amiből 4 megy (2 olyan helységbe van amit egyenlőre nem használunk) ezen kívül van 2db cserépkályha amikbe estére gyújtunk be, így éjszaka csak takarékon mennek a konvektorok, így is 25 fok van. Nappal a párom, és a kislányom van otthon ők pedig azt a konvektor húzzák feljebb ahol éppen vannak. Így a gáz 35000ft-ba kerül plusz ugye a fa 2500-3000 mázsája. A közeljövőben szeretnénk nyílászárókat és ajtókat cserélni, de külső szigetelést is. Egyszerre sajnos nem megy minden, így egyik évbe csináljuk az egyiket rá 1-2 évre a másikat. Kérdéseim:

Melyikkel kezdjek? Melyik lesz szemmel láthatóan hatással a gáz fogyasztásra? Illetve használ e valaki villany fűtést? Sokat olvasgattam, hogy olcsóbban lehet fűteni a mai modern villanyos panelekkel. Ez azért jutott eszembe, mert a villanyunk nem sok havi 6-7000ft. Bocsi a sok kérdésért, de első saját lakásunk, így tapasztalatlan vagyok ilyen téren.

Tudom egy szakembert kellene erről megkérdezni, és ez meg is fog történni, de tavasz előtt már úgyse fogunk bele, így ráérek kérdezősködni, hátha kapok jó tanácsot olyantól akinek volt hasonló helyzete. Előre is köszi mindenkinek.

2016. dec. 12. 07:52
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:

Egy jól szigetelt új háznak kb. 12-15 ezer körül van a fűtése. Vagyis az általatok most fizetett összeg kb. 40 %-a. Kb. évi 120-150 ezret tudsz megspórolni a mostanihoz képest (6 hónapos szezon).

A korszerűsítés javasolt sorrendje és kb. árak:

padlásszigetelés (20 cm) 250 000,-

nyílászáró csere 1,5-2 millió

fűtéskorszerűsítés 1-1,5 millió

homlokzat szigetekés 1,2-1,8 millió

Igazából a homlokzat+ablak együtt jó, és utána fűtéskorszerűsítés a szigetelt házra méretezve. Ahogy látod, a megtérülés elég nehézkes, ezért javasolt csak akkor belevágni, ha egyébként is megérett az épület a felújításra.

2016. dec. 12. 15:00
 22/36 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek! az utolsónak külön a részletes árakért. A mai nap elintéztem a Főgázzal, hogy jövő hónaptól álltalányosak legyünk, így beraktak minket a havi 180 m3-es fogyasztókhoz. Ennek a havi díja 20800ft. A vége így is úgy is annyi amennyi, de kicsit jobb érzés lesz ez az összeg minden hónapba, mint például a múlt havi amit most várunk 320 m3-es fogyasztás után. Hazaérek a munkából, és megtárgyaljuk a párommal a ma tanultakat. Nagy valószínűséggel két ünnep között megcsinálom a padlás szigetelését, ebbe a témába már beleástam magam, így veszek majd pára záró fóliát, és arra rá üveggyapotot. Ez ha meglesz akkor nyár elején kezdjük a nyílászárókkal, majd ha sikerül akkor szeptember körül a homlokzattal. A fűtés egyenlőre marad így ahogy, és ha jövőre élünk még :) akkor lecseréljük vagy egy gázkazánra radiátorokkal, vagy hátha addig feltalálnak egy új fajta fűtési eljárást ami ingyen van :) Bár erre kicsi az esély.
2016. dec. 12. 16:37
 23/36 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, nem olvastam végig válaszokat, csak a 2-esig, aki nagyon helyesen a födémszigetelést javasolta első lépésként.

Szerintem nem jól fűtesz, kérdező. Az alváshoz a legegészségesebb a max 18 fok. Tehát ne este durrants be, hanem reggel. Este bekészíted a kályhába a fát, reggel, mielőtt elmész, begyújtasz. Így napközben lesz meleg, nem éjszaka.

2016. dec. 12. 16:50
 24/36 anonim ***** válasza:
Üveggyapot alá nem kell párazáró. Ha fafödém van, akkor egyenesen tilos.
2016. dec. 12. 17:05
 25/36 A kérdező kommentje:
Utolsó, buta vagyok ehez, így lehet hülyeséget írok de nekünk a padlás padlója beton. Ahoz kell fólia?
2016. dec. 12. 18:23
 26/36 anonim ***** válasza:
Ahhoz kell. A szigetelés tetejére pedig páraáteresztő fólia kerül.
2016. dec. 12. 18:46
 27/36 anonim ***** válasza:

"30 éve épült téglából"

Akkor a falak, tető és az aljzat szigetelése szinte kötelező, ha egy kicsit is a mai standardhez akarsz közelíteni.

"régi fajta fa ablakok vannak, igaz dupla. Az ajtók is fából vannak, és a házon sajna még nincs szigetelés."

Új nyílászárók, ablakokból 3 rétegű.

"Jelenleg van 6db konvektor, amiből 4 megy (2 olyan helységbe van amit egyenlőre nem használunk) ezen kívül van 2db cserépkályha amikbe estére gyújtunk be, így éjszaka csak takarékon mennek a konvektorok, így is 25 fok van."

A fűtésrendszer kinek mi, de ha az aljzatot így is, úgy is szigetelni kell akkor ezt egybekötném egy padlófűtés-beépítéssel és kib**sznám a fenébe a konvektorokat. Haszontalan, régi cucc.

A cserépkályhát megtartanám már csak a hangulata miatt is, és hogy a hőt jobban el tudjam vele oszlatni hővisszanyerős szellőzési rendszert szereltetnék be - ez manapság egy energetikailag elfogadható házban elengedhetetlen. Esetleg kiegészítheted napelemmel.

Igaz, ez így elsőre sok kiadásnak tűnik de hosszútávon megéri mert a fűtési költségek minimálisra csökkennek.

2016. dec. 12. 19:13
 28/36 A kérdező kommentje:
Sziasztok. Na a napokban csupa jó hír történt. Apósom aki rendőr, csak úgy finoman elárulta, így 10 év után, hogy neki az eredeti szakmája festő volt, és az ő házukat is ő szigetelte le anno. :) Ha én ezt előbb tudom. Szóval a házunk szigetelése csak anyagköltségbe fog kerülni. Itt jön a kérdésem, szerintetek hány cm-es nikelcell szükséges a 30cm vastagságú tégla falra? Apósom azt mondta 8-10cm, fateromék háza 6cm-esel van szigetelve, de nagyon jó a szigetelése a háznak. Nyílászárót tudtok esetleg ajánlani ahol tudok rendelni jó árban? Nézegettem a neten is, illetve volt nálunk egy szakember is tegnap, de őt inkább nem is kommentelem. 180x150cm-is ablak kell 2 db. A tegnapi ,,szakember,, ránézve foghegyről odaköpve mondott egy gyenge 89000ft-os árat beszerelve, per darab. Én ezt kicsit sokallom mivel már 45000-ért láttam a neten, létezik, hogy anyagárban dolgoznak az ilyen mesterek?
2016. dec. 14. 11:12
 29/36 anonim ***** válasza:
Minőségi anyagból készült, 180x150 centis, hőhídmentes, 3 rétegű üveggel, tisztességes vasalattal, beszerelve kizárt dolog, hogy 45 ezerből megvan, még a 89 ezer is baráti árnak mondható.
2016. dec. 14. 11:22
 30/36 A kérdező kommentje:

[link]

ez gagyi ablak? nem értek hozzá.

2016. dec. 14. 11:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!