Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » A fával való fűtés kb milyen...

A fával való fűtés kb milyen arányban olcsóbb a gázfűtéstől?

Figyelt kérdés
2016. márc. 12. 18:16
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
100%

Értem. Tehát az egyik legerősebb érved az, hogy buta vagyok :D

Egy kaloda fa 1x1x1,75 méretű, ez kb. 10q fát tartalmaz (picivel kevesebbet, kb. 950 kg).

[link]

Ez jó minőségű, száraz tölgy, bükk és/vagy akácfát jelent harmadolva (vagyis kb. 33 cm hosszúra kuglizva, hasgatva).

Nekem egy kaloda kb. 3 hétre volt elég, tehát a kb. 5 hónapos fűtési szezonban nagyjából 7-8 kalodányi is elment ha csak fával fűtöttem, de nekem egy régi típusú (kb. 60 éves) orosz öntöttvas kazánom volt ráadásul még gravitációs rendszerrel, G besorolású hőszigeteléssel a házon. Aztán átálltam részben a lignitre, így kb. a fa árának 60%-ából megúsztam a téli fűtést. (A gravitációs mondjuk olyan szempontból jó volt, hogy este 10-kor megpakoltam lignittel, és reggel 8-kor még langyosak voltak a csövek, radiátorok.)

Apámék egy viszonylag korszerű kandallóval fűtenek, korszerű fűtési rendszerrel, így nekik kb. napi 30-40 kg fa fogy ha hideg van (-10). Amikor már csak 0 fok környékéig süllyed a hőmérséklet, akkor a napi 20 kiló is bőven elég. Tehát nekik egy kaloda kb. pont elég egy hónapra, vagy még annyi se kell. Ezzel kb. 20-22 fok közötti hőmérsékletet tudnak biztosítani a 100 m2 körüli házban.

Egy kaloda ma olyan 30.000 Ft körül van, tehát nekem olyan 220K-250K körülre jött ki a téli fűtésem, ha csak fával fűtöttem. Amikor lignittel, akkor ezt olyan 160K-180K környékére tudtam lenyomni (a lignit mellé kell kevés fa is, hogy normálisan lehessen vele tüzelni).

Apáméknak cirka 150-160K körülre jön ki a teljes téli fűtés, ők kizárólag fával tüzelnek. (Apámnak vannak erdész ismerősei, így ő még olcsóbban tudja beszerezni a fát, vagy annak egy részét, tehát ez az összeg még lejjebb megy nekik, de ez nem általánosítható, ezért számoltam a lakossági kalodás árral).

2016. márc. 13. 09:35
 12/44 anonim ***** válasza:
0%

Mit jelent a száraz fa? 50%-40%-30%-20% ?

Mennyit mértél?

Lignit a legkörnyezetszennyezőbb módja a fűtésnek. Gratulálok a sok eszedhez...

2016. márc. 13. 10:27
 13/44 anonim ***** válasza:
0%

Ha álomszerű 25%os nedvesség tartalmú fáról beszélünk (2 év szárítás megfelelő helyen), akkor itt a fa fűtésed kiszámolva:

[link]

Tehát 1 kaloda Bükk 30 000 Ft ugyan ennyi hőenergia gázban 36 000Ft

1 kaloda tölgy 30 000 Ft ugyan ennyi hőenergia gázban 26 000 Ft

És akkor te elfűtöd egy 60% hatásfokú kazánban.

Nem akkor keletkezik, amikor begyújtasz és légfelesleggel égetsz, hanem amikor lezárod, és a fagázok csak távoznak a kéményen. Na akkor keletkezik a veszteség.

Addig egy kondenzációs gázkazán 100% fölött üzemel...

4 kaloda fát használsz egy télen 4x 6000 Ft ért, hogy megéri szívni vele.?

24 000 Ft mondjuk 5 hónapra elosztva 5000 Ft havonta.

Ha még haszonból kivonjuk az éjszakai vezérelt villanyszámlát, ami havi 6-8 000 Ft Akkor ott vagyunk, hogy rendesen veszteséges a fával fűtés.

De hajrá, fűtsél fával! :D

2016. márc. 13. 10:46
 14/44 anonim ***** válasza:
92%
Én 130M2-ert ki fûtõk 150 ezer firint értékû nyárfával.
2016. márc. 13. 13:48
 15/44 anonim ***** válasza:
92%
Ja ês szigetelés nincs. Kizárt hogy ezt gázból ki hozzam.
2016. márc. 13. 13:49
 16/44 anonim ***** válasza:
0%

Hány mázsa fáról beszélsz?

Milyen állapotban veszed?

Mennyit dolgozol vele?

Feketén veszed, vagy számlás?

2016. márc. 13. 16:38
 17/44 anonim ***** válasza:
Aki igazán spórolni akar nem mázsára veszi. Én 15 erdei köböt veszek nyárfából az erdészettől számlát is kapnék ha kérnék. És mielőtt még bárki leszólná a nyárfát nem érdekel én nálam évek óta be vált. 25 Fokra felfűtök simán ha csicsit jobban megdobom. 6 Napot dolgozunk vele ketten. 2 nap vágás két nap hasítás (géppel) két nap behordás a helyére. Tavasszal meg veszem őszre ki szárad mivel puha fa.
2016. márc. 14. 04:15
 18/44 anonim ***** válasza:
78%
És persze rönkbe veszem. 150 be benne a fuvar és a le pakolás is.
2016. márc. 14. 04:16
 19/44 anonim ***** válasza:
27%

# 17:

Tehát akkor a magyar átlagbér nettóját számítva még kb. 78 ezer forintot kell hozzászámolni évente a munkátokért a 150 ezer forinthoz, illetve a szükséges berendezések árát, mert hát a bakot, a fűrészt, a rönkhasítót meg kell venni egyszer, illetve karbantartani.

2016. márc. 14. 09:31
 20/44 anonim ***** válasza:
92%

"Tehát akkor a magyar átlagbér nettóját számítva még kb. 78 ezer forintot kell hozzászámolni évente a munkátokért a 150 ezer forinthoz, "

Miért kéne hozzászámolni? Szabadidejében csinálja valószínűleg, a szabadidejét meg hadd ne számlázd már ki :D Ez már azért kicsit erőltetett. Ennyi erővel hozzászámolhatnád azt is, hogy addig nem szerel autót, nem fest, nem nyír füvet, nem pucol ablakot és nem metszi a gyümölcsöst, így a nettó órabérekkel számolva a hat napra kijön vagy félmillió forint :D

" illetve a szükséges berendezések árát, mert hát a bakot, a fűrészt, a rönkhasítót meg kell venni egyszer, illetve karbantartani."

Hát ja. Mondjuk vigyen el minden évben egy fűrészlapot, ami kb. 300 Ft, bakot bármiből lehet összeütni, a rönkhasító meg egy nagy darab ék alakú tömör vas, úgy kábé 30 évente kell venni belőle egyet egy ezresért. Igaz ezekkel az őskori szerszámokkal baromi munka lenne, valószínűleg láncfűrésszel vágja. A a két napnyi fűrészelés egyen meg 5 liter benzint (1700), öt évente vegyen rá láncot meg láncvezetőt (5000), meg 15 évente vegyen egy új láncfűrészt. Tehát hozzávetőlegesen 15x1700+2x5000+70.000 ~ 100.000 Ft-ot kell leosztani 15 évre, cirka 7000 Ft évente.

2016. márc. 14. 10:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!