Mennyi a minimum összeg, amiből Németországban megél egy család?
Mondjuk színvonalasabban, nem a létminimumon.
Valóban havi 1000€-t kell szánni kajára, mint itt írta valaki?
Ha egyelőre csak két felnőtt van, baba nincs, mennyi kell per fő?
Nektek pedig a lakásotok nagyon olcsó Berlinhez képest :)
Én is általában a Lidl-ben vásárolok, ha valami különlegesebb kell az Edekába szoktam menni. Azért a havi 1000 eurót soknak tartom. A férjem a cégénél ebédel általában, az havi 50-100 euró. A menü elég olcsó ugyanis. Ezt nem számoltam bele a kajaköltségekbe. De 1000 euró, ha csak bevásároltok szerintem iszonyat sok. Az 200 ft hetente...
Most őszintén, én 400 euróból kókusztejet, mandulatejet, drága sajtokat, "egzotikusabb" gyümölcsöket pl. gránátalma, mangó, stb.-t szoktam venni télen is, drágább gombákat (pl. a héten friss shiitake-t vettem)... simán kijön. Én szinte csak bio-és fairtrade termékeket vásárolok ebből az összegből, ami ugye nem olcsó.
Mondjuk lehet, hogy az étvágyunk más, mi mindketten elég vékonyak és kisétkűek vagyunk :)
14. éve élünk Frankfurtban, és igazolhatom, hogy 2 felnőtt 2 gyerekkel minden lemondás nélkül elvan havi 4-500 euro konyhapénzből. Nem rendelünk pizzát, nem a kocsmába járok sört inni, magunknak főzünk és sütünk, de pl. hajlandó vagyok kiadni 2-3 eurót a jobbfajta pékségi kenyérért. Amúgy diszkontüzletekbe járunk vásárolni, mert az Edeka, Tegut stb. szerintem túl drágák. Lidl, Aldi, Penny, Real, ezeket favorizáljuk.
A lakás bérleti díját illetően:
nagyvárosban (főleg nyugati országrészben) szinte felejtős, hogy 2 szobás lakást 600+rezsi alatt találj. Ha gyerekkel együtt jönnétek, nem is biztos, hogy kiadnak nektek 2 szobás lakást, mert van ilyen törvényi szabályozás, ami előírja, hogy minimum hány m2/fő kell legyen a lakás mérete. 2 szobást általában csak szingliknek, vagy párnak szoktak kiadni. 3 szoba esetén pedig már sokkal életszerűbb a 8-900 eu+rezsi díj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!