Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Kombi kazánnál nem érdemes...

Tamás0002 kérdése:

Kombi kazánnál nem érdemes maximumra (64°C) állítani a HMV hőfokot? Elég 50°C? Ha maximumra rakom az rossz a kazánnak? Pl. :előbb vízkövesedik? Vagy vmi egyéb hátrány?

Figyelt kérdés

2015. máj. 26. 07:22
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
19%
ha hőcserélő van beiktatva, akkor nemfog vízkövesedni. ha nincsen, akkor meg mindegy.
2015. máj. 26. 07:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
60 foknál már minden vízmelegítő vízkövesedik.Butaságot írt az 1 es .Bőven jó az 50 fok .Nem véletlen használnak lágy vízet,ahol csak lehet .Ahol hőcserélő van ,ott a hőcserélő fog vízkövesedni .
2015. máj. 26. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
Nálunk 42 C-ra van állítva. Nem kell hideget keverni hozzá, nem éget meg, stb. Melegebb víz általában semmihez nem kell.
2015. máj. 26. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
38%

Mind kettő butaságot írt :)

Az első azért, mert valahol minden esetben érintkezik a láng a fémmel, a fém a vízzel. Szóval valahol lesz vízkövesedés.


A második azért, mert a HMV rendszerben a 60°C alatt szaporodnak a baktériumok. Nem a baktériumok okoznak elsősorban problémát, hanem a bomlástermékük. Rákkeltő, egészség károsító hatásuk van.

Olyan épületekben ahol keringetik a használati meleg vizet van kötelező heti fertőtlenítés. Ami lehet vegyszeres, vagy pedig felhevítik 90°C környékére.

2015. máj. 26. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:

"a HMV rendszerben a 60°C alatt szaporodnak a baktériumok"


El nem tudom képzelni, hogy az ivóvízbe hogyan kerülnek baktériumok!!! A szabvány azt írja elő, hogy NEM lehet benne embert megbetegítő kórokozó. Sem baktérium, sem vírus, sem gomba! Az ivóvízhálózat amúgy zárt rendszer. A szolgáltató klórozza, hogy fertőtlenítse. És ha meg is sérülne a zárt vezetékrendszer, nem a baktériumok fognak bekerülni, hanem a víz fog 3-10 atmoszféra nyomással kifelé jönni. Szóval gőzöm nincs, hogy az ivóvíz minőségű vízbe, amit a kazánba beeresztek honnan a túróból kerülhetnének baktériumok???


Kedves kérdező, bőven elég 50 fokra. Mennél magasabb hőfokra állítod, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a kazán belső hőcserélője minnél hamarabb elvízkövesedik.

Ez nyilván függ a vízszolgáltatód által szolgáltatott víz keménységétől, pontosabban a változó keménységétől. Ez a hidrokarbonátok által okozott változó keménység képes elbmlani a fűtött felületre érve...

2015. máj. 26. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
nem nekem szól, de a vízrendszerben van bőven baci és vírus meg minden.ezért fertőtlenítik. de hogy tudjad, a csövek falán és a víz pangó részeiben el is szaporodnak. ezért sokszor télen extra fertőtlenítést csinálnak(valamint leengedik a vizet és mosatják, mert a kevés vízfogyasztás miatt a csövekben nem teljes keresztmetszetben áramlik a víz.mindezt te nem feltétlen veszed észre a lakásban.és még lehetne, sorolni ennek a rendszernek a védelmét, technológiáját, hogy a víztisztaságot a szabványban előírt értéken tudják tartani.
2015. máj. 26. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
#5. olvasd el újra. Nem embert megbetegítő baktériumot írtam, hanem baktériumok bomlástermékét.
2015. máj. 26. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:

Az #5. #3. #2. nak.

Egy hivatkozás:

[link]


És egy magyarázat egy fórumról:

"Az 55 fokos hmv elõremenõ a szállodaiparból származó "elegáns" megoldás. Kényelmi, biztonsági szolgáltatás. A szállodákban rendszeresen fertõtlenítik, vegyszeresen tisztítják a csõhálózatot. A központból a felhasználási helyek felé induló vizet eleve UV-vel kezelik. Így csökkentik a baktérium mennyiséget.

És a családi házaknál?


A hidegvizet védik a vasbaktériumok. 65 fok felett pedig már "pasztõrözött" a hmv. Ha hosszú idõn keresztül alacsony (55 fok) hõmérsékletû hmv kerül a házi

csõrendszerbe, akkor a fogyasztás leállása utáni lehûléskor a csõben veszélyesen elszaporodnak (elszaporodhatnak) a toxinokat termelõ bacik.


A szállodákban folyamatosan keringtetik a csõhálózatban a melegvizet, egyrészt, hogy a vendégnek ne kelljen sokat várnia mire megindul a melegvíz. Másrészt, hogy ne romoljon meg a csõben álló víz.

Ezt a megoldást miért nem javasolják a családiház szakértõk? Egyszer már kiszámoltuk, hogy a melegvíz elõtt kiengedett vízmennyiség drágább, mint a keringtetés.

Fontos a hmv csõvezeték anyaga is. A réz eleinte csupasz volt, késõbb cink (horgany) belsõ bevonatot kapott. A mûanyagcsövek bizonyos fajtáinál a belsõ rétegen nem tudnak megtelepedni a baktériumok. A városi müa, eternit, vas vizhálózatot is átmossák + fertõtlenítik idõnként. Még vasbaktériumokat is juttatnak a hálózatba, hogy iható (friss) maradjon a víz.

Az elõremenõ (ha csak induláskor is) 70 fokos víz elvégzi a csõrendszer teljes hosszában a baktériumok elegendõ mennyiségûre való csökkentését.

Ezért pártolom a magasabb hõmérsékletet. A jelenlegi családiházas építési szokások mellett, az alacsony hõmérsékletû hmv-et idõzített bombának tartom. Ne legyen igazam!"

2015. máj. 26. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:

részben igazad van. de általában a lakásoknál sokszor nyitják ki maxra a vízcsapot és vékonyabbak a csövek, ami teljes keresztmetszetű nagynyomású áramlást biztosít és kimossa a csőszakasz falát is, valamit cserélődik a víz folyamatosan, így nincsen pangó rész(lassú áramlásnál és pangó részeknél van az elszaporodás). ez is egy módszer a cső tisztítására amivel élnek is a vízműveknél.

mivel a szállodákban ez nem mindig fordul elő (kiadatlan szoba....) így jobb a vizet másképp "tisztítani"

bomlástermékekre is hasonló igaz, kevés baktérium, kevés bomlástermék, sok vízcsere higít mindent.

a hőfok emelés nélkül is megvan a tisztulás, különben ennyi háztartásra levetítve, már tömeges fertőzés lenne.

2015. máj. 27. 07:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:

És arról mi a véleményed, amikor két nyugdíjas a 120 literes bojlert leveszi 42°C ra?

Abban a bojlerban sose fog lecserélődni a víz.

Na meg nem azt mondom, hogy ez minden eseteben megtörténik, hanem hogy megtörténhet. Ide vezethet, a ész nélküli spórolás. Spórolni kell, csak nem mindegy, hogy min. Minden estre engem nem zavar, ha a szomszédnak baja lesz. Nekem 60°C van beállítva külső tárolóval és ezt a gázkazán fűti fel magasabb hőmérséklettel.

2015. máj. 27. 10:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!