Köteles vagyok-e beengedni a gázost, közműtartozás miatt, hogy kikapcsolhassa a gázt, amit nem én csináltam?
Megvásároltuk életem első lakását, egy panel lakást tehermentesen. Legalábbis mostanáig ezt hittük, amikor is a tigáz képviselője bejelentkezett, hogy közműtartozás tartozás miatt kiköti a gázmérőt.
Előzmény: Akitől vettük az nem lakta, hanem albérlőknek volt kiadva éveken át. Az ingatlanos azt mondta még az ügyvédnél is, hogy per és tehermentes, közműtartozás sincs rajta. Aztán kiderült, hogy az albérlő felhalmozott „egy kis gáz számla tartozást” amit nem hajlandó kifizetni, hiszen már nem lakik ott. Nem rég örökölt egy házat egy másik városban, de abban nincs gáz. Az új címét tudom, de ez is csak egy albérlet.
HOGYAN LEHET AZ ALBÉRLŐT FELELŐSSÉGRE VONNI, HOGY A TARTOZÁSÁT Ő FIZESSE KI ÉS NE KÖSSÉK KI A GÁZMÉRŐT? Milyen jogszabályok vannak, amikre tudnék hivatkozni?
A tigáz ügyfélszolgálatán azt mondta a nem éppen kedves ügyintéző, hogy ha nem engedem be a gázost, akkor az egész lépcsőháznak kiköti és megnézhetem magam, mert több százezer ft a visszakötés.
A kérdésem az lenne hogy kiköthetik-e, ha én még 1 percet nem laktam a vásárolt lakásban, mert felújításra szorul, 1 m3 gázt sem fogyasztottam, nem velem volt szerződése a tigáznak? Ezért nem igazán akarnám beengedni, mert a visszakötést nekem számláznák ki, holott én semmit nem követtem el, csak vettem egy lakást
De mit mondtak az átírásnál?
Akkor nem derült ki, hogy tartozás van?
Hát én ebből azt szűrtem le, hogy
1. Adásvételi szerződésnél átvert az ingatlanos és az ügyvéd.
2. Nem történt meg a közművek hivatalos átírása.
3. A közművek nincsenek a neveden, csak a lakás. Szolgáltatói szerződést nem kötött veled egyetlen szolgáltató sem. Vagyis: nincs a neveden se a gáz, se a víz, se a villany.
4. Az ingatlanost és az ügyvédet, sőt az eladót is pereld be nyugodtan, mert becsaptak.
- Be kell engedned, itt nincs sok lehetőséged.
- Ha tehermentesen vetted, akkor neked az eladóval van dolgod. Kifizetteted vele a tartozást, a ki és visszakapcsolást. Ha nem hajlandó erre, akkor csalás bűncselekmény miatt feljelented.
Ennyi.
Neked nem kell fizetned semmit sem.
A szerelőt nem vagy köteles beengedni. a lépcsőházba valóban kikapcsolhatják de ennek nagyon kicsi az esélye a többi folyasztó ilyenkor jógosan reklamálhatna. És ha elmondod a szerelőnek is ezt valoszinű nem fog nagyon problémázni.
A gáz órát meg minél hamarabb írasd a nevedre. Ha a volt túlajdonos nevén van a gázóra jogilag az ő tartozása. Ha meg a bérlőén akkor az ővé neked semmi közöd hozzá. A tigáz följelenheti a tartozás miatt.
Ezzel a pírral tudod bejelenteni figyelj az óra állásra mert innentől neked számláznak mindent.
Ha ez meg van és az adásvételi is nem küldhetnek el az ügyfél szolgálaton elvileg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!