A férjemmel családi házba szeretnénk költözni. Fűtés kérdés?
A kérdés alatt leírt kalkuláció elég reálisnak látszik, bár szerintem 20 ezernél olcsóbban is meg lehet venni erdei köbméterét, méteresben.
A száraz fa valóban nagyon lényeges, ég és föld a nyers tegnap vágotthoz képest.
Száraz fát rendszerint nem lehet venni, hanem ki kell szárítani. Vagyis kiszárad az magától. Tavasszal, tél végén kell megvenni a fát, és a nyár már elég ahhoz, hogy őszre használható legyen.
Én egy kiváló szovjet gyártmányú Vinyisztó kazánnal fűtök egy 100 négyzetméteres földszintes házat, és a 12 köbméter fából szokott maradni egy kicsi. Jó meleg is van tőle.
Tény, hogy a gázfűtést nem nagyon lehet überelni. Tiszta, gyors, hatékony. Ha nem kell egy szálloda méretű házat felfűteni és van korszerű szigetelés, akkor nem sokkal drágább mint a fatüzelés. Mindenki megöregszik és akkor már nem tud tizenköböket felfűrészelni és hasogatni, a konyhakész fa pedig gázárban van.
Csak hogy érzékeltessem az arányokat, egyszer egy 65 m2-es szigetelt lakásban laktam központi gázfűtéssel, és 21 fok mellett a maximum számla a tizenkétezret sem érte el. A mostani szigeteletlen házban 35 alatt nem úszom meg a téli hónapokban, pedig ez olcsó méterfa aminek minden köbjét meg kell fogni, fűrészelni, hasogatni, helyre rakni, majd megint megfogni és összekoszolni vele a házat. Tüzeléskor szó szerint felismerem az egyes fákat hogy jaj ezzel mennyi szívás volt.. Most még bírom, de nem tudom elképzelni hogy hetvenévesen is bírni fogom.
A szigetelés az első.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!