A férjemmel családi házba szeretnénk költözni. Fűtés kérdés?
A kazánba sokkal több fa megy el, mint a cserépkályhába (ez a tapasztalatom) Kazánba 110 m2-es szintes házat fűtöttünk átlagos télen durván 12-14 köbméter.
Jelenleg 120 m2-es vályogházban (nem vizesek a falak, normál nyílászárók, beépített veranda) 2 nagy cserépkályha van, és egy normál télen TAVALYI, KISZÁRADT fával (ez nagyon-nagyon lényeges, mert vizes fából sokkal több megy el) 22 fokos átlag hőmérsékletet elérve 4-5 köbméter bőven elég volt.
"Nagyon fontos, hogy kiszáradt fát vegyetek, mert nagyságrendekkel jobb a hatásfoka. Ja, és köbméterre vegyétek, ne súlyra, mert a vizes fa jó nehéz tud lenni."
Hát, ha tudnának kiszáradt fát venni, azt pont súlyra érné akkor meg, nem? ;)
Ilyen méretű gyengén szigetelt háznál éves szinten 300 e ftot ötlöttem fára + kb 60 e ft ot gázra kiegészítésnek.
Szigeteléssel, és fűtés optimalizálással, jóval alacsonyabb hőfokon nagyobb konfortot kaptam.
Az új házamba, egy modern kondenzációs kazán lesz, és csak gázzal akarok fűteni.
Nekem elegem lett a fával járó macerával.
Amikor van pénzem, augusztusban szeptemberben akkor nincs eladó fa. Amikor van eladó akkor vizes. Dolgozok, koszolok mocskolok vele, és mindenki megpróbál átverni.
m3, erdei m3, mázsa, háncsolt, szélléc, menjek érte, méressük, 2-3x pakolom, hasogatom...
Kiszámoltam, hogy mennyi víz van benne, annak mennyi a súlya, és rájöttem, hogy elég a bolondozásból.
Az új háznál befogok állítani egy havi 20 e ftos általányt, és nyáron előre fizetek, télen pedig felélem az előnyt....
Lehet, hogy jóval olcsóbb, de arányaiban sokkal több a munka, előkészület, kosz és odafigyelés vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!