Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » A férjemmel családi házba...

A férjemmel családi házba szeretnénk költözni. Fűtés kérdés?

Figyelt kérdés
A férjemmel családi házba szeretnénk költözni, és beszélgettünk a kiadásokról, hogy mennyi plusszal/minusszal járna egy lakáshoz képest. A legfőbb kérdés az, hogy vajon mennyi fára lenne szükségünk egy télre? Tehát ha beköltöznénk egy 130 nm-es, közepes szigetelésű házba, kb. mennyi fára lenne szükségünk, hogy kihúzzuk egész télre, és az mennyibe kerülne átlagosan? Mi olyan 10-12 köbméter fával számoltunk. (És 1 köbméter fát 20.000 forintra saccolunk + a kiszállítás házhoz). Jelenleg 20-25 ezer forintot fizetünk 1 hónapban fűtésre, a lakásban egyedi gázfűtésünk van most. Ti mennyit tüzeltek el egy tél alatt, illetve mennyibe kerül?
2015. febr. 2. 13:49
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Fatüzelésű a kazán? Az egész házat fűti?
2015. febr. 2. 13:51
 2/13 A kérdező kommentje:
Vegyes tüzelésű, és a gáz is be van kötve. Radiátorok vannak felszerelve a házba. Tehát nem cserépkályhák vannak, vagy ilyesmi.
2015. febr. 2. 13:52
 3/13 A kérdező kommentje:
Gázzal semmiképpen nem szeretnénk fűteni, mert a gatyánk is rámenne, max "vészhelyzet" esetére lenne jó.
2015. febr. 2. 13:53
 4/13 anonim ***** válasza:
Nekem 106 m2-es földszintes házam van és egy 29 Kw kandalló fűti, így pedig elmegy úgy 15 (erdei) köb keményfa. Nincs szigetelésem, szóval ezért is sok és persze szeretem ha jó meleg van(20-24 fok). Viszont a fa nem vastag hanem vékonyabbak és ágak, ezért szállítással 16.000 Ft. Kiszámoltam hogy ha gázzal akarnám ugyanezt elérni (nekem is van gázkazánom), akkor havi nyolcvan alatt nem úsznám meg. Így viszont egy szezon 240.000 Ft, szigeteléssel nyilván kevesebb lenne.
2015. febr. 2. 14:01
 5/13 anonim ***** válasza:
81%

A kazánba sokkal több fa megy el, mint a cserépkályhába (ez a tapasztalatom) Kazánba 110 m2-es szintes házat fűtöttünk átlagos télen durván 12-14 köbméter.

Jelenleg 120 m2-es vályogházban (nem vizesek a falak, normál nyílászárók, beépített veranda) 2 nagy cserépkályha van, és egy normál télen TAVALYI, KISZÁRADT fával (ez nagyon-nagyon lényeges, mert vizes fából sokkal több megy el) 22 fokos átlag hőmérsékletet elérve 4-5 köbméter bőven elég volt.

2015. febr. 2. 14:01
 6/13 anonim ***** válasza:
Nagyon fontos, hogy kiszáradt fát vegyetek, mert nagyságrendekkel jobb a hatásfoka. Ja, és köbméterre vegyétek, ne súlyra, mert a vizes fa jó nehéz tud lenni.
2015. febr. 2. 14:04
 7/13 anonim ***** válasza:
76%

"Nagyon fontos, hogy kiszáradt fát vegyetek, mert nagyságrendekkel jobb a hatásfoka. Ja, és köbméterre vegyétek, ne súlyra, mert a vizes fa jó nehéz tud lenni."

Hát, ha tudnának kiszáradt fát venni, azt pont súlyra érné akkor meg, nem? ;)

2015. febr. 2. 14:16
 8/13 anonim ***** válasza:
76%
Egyébként nem mindig kap az ember szárazat ha friss vágás van, akkor az jön ami jön. Ha persze haver az illető akitől veszed akkor esélyes, egyébként pedig meg kell venni előre két évadnyi fát hogy legyen esélye száradni a felének. Nem olcsó dolog. Persze azon is múlik ki milyen fát szeret. Van aki az akácra esküszik, az elég gyorsan kiszárad ha napos a nyár. Én mindig csert meg tölgyet veszek, az nehezen szárad, kell neki 2 év. Fáskamra is kell, különben sosem szárad ki rendesen.
2015. febr. 2. 14:24
 9/13 anonim ***** válasza:
83%

Ilyen méretű gyengén szigetelt háznál éves szinten 300 e ftot ötlöttem fára + kb 60 e ft ot gázra kiegészítésnek.

Szigeteléssel, és fűtés optimalizálással, jóval alacsonyabb hőfokon nagyobb konfortot kaptam.

Az új házamba, egy modern kondenzációs kazán lesz, és csak gázzal akarok fűteni.

Nekem elegem lett a fával járó macerával.

Amikor van pénzem, augusztusban szeptemberben akkor nincs eladó fa. Amikor van eladó akkor vizes. Dolgozok, koszolok mocskolok vele, és mindenki megpróbál átverni.

m3, erdei m3, mázsa, háncsolt, szélléc, menjek érte, méressük, 2-3x pakolom, hasogatom...

Kiszámoltam, hogy mennyi víz van benne, annak mennyi a súlya, és rájöttem, hogy elég a bolondozásból.

Az új háznál befogok állítani egy havi 20 e ftos általányt, és nyáron előre fizetek, télen pedig felélem az előnyt....

2015. febr. 2. 15:51
 10/13 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy jóval olcsóbb, de arányaiban sokkal több a munka, előkészület, kosz és odafigyelés vele.

[link]

2015. febr. 2. 16:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!