Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hogyan fűtsek kazánnal?

Hogyan fűtsek kazánnal?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 30 éve panelban éltem, most költöztem kertesbe, ahol vegyestüzelésű kazánnal fűtök ( fával).

A ház jól szigetelt új nyílászárokkal. Ha felfűtöm a vizet 60 fokra ( automata huzatszabályzó tartja) akkor nagyon meleg van a házban. Azt olvastam mindenhol, hogy 60 fok alatt káros a kazánnak. Ha 50 fokra állítanám lehet nem lenne ilyen meleg. Azt a tanácsot kaptam, hogy nyissam ki az ablakokat...hát nem az utcát szeretném fűteni. Mi volna a megoldás? Használhatom 50 fokon is a kazánt vagy felejtsem el?

2014. nov. 27. 16:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Nyugodtan használhatod! Kapcsold be a keringtetőt is ha van!

Cső termosztátod van? Állítsd 30°-ra

2014. nov. 27. 16:18
 2/13 anonim ***** válasza:
Vagy ott van az a pofonegyszerű megoldás, hogy a radiátorokon szűkítesz amennyire szükséges. Így a vízhőfokot megtarthatod 60 fokon. A gondot inkább az jelentheti (míg bele nem tanulsz a fűtésbe) hogy sikerüljön beállítani a kazánon az optimális égést. A huzatszabályzó nem annyira intelligens megoldás, mint gondolnád. Fával fűtéshez meg nem is tudom milyen lehet...
2014. nov. 27. 16:51
 3/13 anonim ***** válasza:

Nem a kazánnak káros ,annak semmi baja sem lesz.Az alacsony füst hőmérséklet okoz gondot,mert 100 fok alatt a kéményben csapódik a pára ,és a kén,kátrány .A kátrány végig folyik a kémény belső felén,vissza csöpög.esetleg még a kémény falát is átáztatja idővel .Gondolom a kazán kémény is olyan helyen van ,hogy ez sem okoz gondot .

Amit ajánlani tudnék,kezdetben vékonyabb fát rakjál rá,ami jól ég és gyorsan melegiti fel a vizet .Aztán vastagabbat rá,nem megtömni,itt már csak az a lényeg,hogy a hőfokot tartani,és mindig legyen parázs ,amit újra lehet éleszteni,ha szükséges.Az égést a huzatszabályzóval

is lehet szabályozni .Az nem megoldás ha elzárod a radiátor szelepeket. Ezzel csak a cirkulációt szünteted meg.A kazán vize meg egyre melegebbé válik is .

Ki kell tapasztalnod,mi a jó megoldás ,ez nem megy egyik napról a másikra .Akár 40 fokon is ,ha tudod ezt tartani .

2014. nov. 27. 17:42
 4/13 anonim ***** válasza:
kombinálhatsz kevés fabrikettet is. ha mindenképpen jóval alacsonyabb hőfok volna jó, akkor egy megfelelő puffertartály beépítése volna megoldás.itt tudod tárolni a kazán gyorsan leadott energiáját, és megfelelő keverőszeleppel beállítani az előremenő vizet.
2014. nov. 27. 18:15
 5/13 A kérdező kommentje:
A radiátorokon hiába zárok, ugyanolyan meleg van. ( lehet a rendszerem nem jó, de a radiátor attól ugyanolyan meleg) Szivattyúm 40 fokra van állítva. Vettem fabrikettet is, szoktam rádobni, de nem igazán tudom hogy viselkedik. Annyit tudok,h a 60 fokos vizem hamar megvan és szépen tudom is tartani, csak ekkoránál nagyon meleg van. Ezért gondoltam, hogy 50 fokos vízzel használnám a rendszert, de valószínű ahogy írtátok eléggé kátrányosodna.
2014. nov. 27. 18:53
 6/13 anonim ***** válasza:
#1 vagyok. évek óta a megszokottak szerint tüzelek a vegyesben semmi rosszat nem tapasztaltam amit lentebb olvastam! A gáz kazánt csak ha be áll a tartósabb hideg 0°--2° akkor kapcsolom be, de semmin nem változtatok csak a víz 60° -n ennyi! Ki kell kísérletezni-mint írták!
2014. nov. 27. 19:41
 7/13 anonim ***** válasza:

Nyugodtan lemehetsz a vízhőfokkal 50 fokra, vagy még alacsonyabb értékre. A kazán vízhőfoka nem azonos a füst hőmérsékletével. De ezt megtapasztalhatod, ha a nagy lánggal égő fa és 50 fokos kazánvízhőfok alkalmával megpróbálnád megérinteni a füstcsövet. Tapasztalhatod, hogy több száz fokos.

A begyújtáskor, illetve ebben a lángolási szakaszban van füst, és kátrányképződés. Nyugi, ha rendesen karbantartott a kazánod és a kéményed, ki kell bírja a képződő kátrányt. [Hiszen nem egyből van üzemi hőfokon begyújtáskor sem, erre a gyártó számított!] Parázslásnál már nincs füst és kátrányképződés, és a felszálló forró levegő és égéstermék felszárítja a kátrányos dzsuvát.

A rendszeredet a legnagyobb hidegre méretezték, ami Magyarországon -20 fok körül van. Majd ha kint ennyi lesz, akkor kell 60-70 fokos előremenő vízzel dolgoznod. Vagy ha utólag hőszigetelték a házat, lehetséges, hogy még akkor sem!!! De amíg nincs tartósan fagypont alatt a hőmérséklet, addig sokkal alacsonyabb előremenő hőfokkal kell dolgoznod. Különben eregethetnéd az utcára a meleget, de azt ahogy olvastam, ne akarod. Joggal!

Egyelőre fabrikettet se használj, annak szerintem nagyobb a fűtőértéke, mint a fának. Majd akkor használd, ha keményen beáll a fagy. Szóval sokkal kevesebb tüzelőanyaggal fűts!

2014. nov. 28. 10:22
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat nagyon hasznosak voltak!!

50 fokra állítottam a vizet és 30 ra a keringtetőt, most így próbálom. A hőfok barátibb lett, fa is kevesebb fog menni..a kátrányosodás kérdéses, mert a füstcsőre rámértem és 65 fokos..ez szerintem elég kevés.

2014. nov. 28. 11:23
 9/13 anonim ***** válasza:

"A tüzelőberendezésben begyújtás után jelen van a tüzelő anyag, melyhez a szükséges levegőt biztosítani kell. Ezt szolgálja a tüzelőberendezésen található alsó ajtó, csappantyú stb., ami az égési levegő bejutását biztosítja.

Gyakorlati tapasztalat az, hogy a gyakori tüzelőanyag pótlás elkerülése miatt a kazán tűzterét - úgy mondva - jól megrakják, a tüzelőanyag begyúlása után a levegőbeáramló-szerkezetet elzárják, mondván ne égjen le hamar, vagy ne fűtse túl a rendszert. Ezzel kezdetét veszi az ún. kátrányosodás. Ugyanis:

-az égési levegő hiánya miatt az égés nem tökéletes, nincs elegendő levegő, a

tüzelőanyag nem tud elégni,

-a füstgáz hőmérséklete nagy mértékben csökken, ezáltal a kémény üzemi hőmérséklete is csökken, azaz lehűl,

a lehűlt kéményben a lehűlt füstgáz a kémény oldalára lecsapódik,

-a tökéletlen égés miatt el nem égett tüzelőanyagból korom és kátrány rakódik le a kéménytest felületére,

-nagyobb hideg esetén, amikor fokozott fűtést kell alkalmazni / nem zárjuk el a levegőnyílást / a nagyobb hőhatástól a füstcső betorkollásánál keletkezett hő miatt a lerakódott kátrány meggyullad, ami tovább égve kéménytűzhöz vezet."

és nemcsak a füstben van kátrány, hanem a távozó gázokban is, ami az alacsonyabb hőfok miatt nem ég ki lerakódik.

A fűtést meg sosem méretezik -20 fokra. -5, -7 fokra szokás. egyébként a a rendszer túlméretes. a hőveszteséget, hőtárolást figyelembevéve, pedig kibí a ház jónéhány napos -20 fokot.

de ki lehet próbálni ezt. [link]

2014. nov. 28. 13:44
 10/13 anonim ***** válasza:
Bizony az elég kevés. Visszatérnék a radiátor-szelepek leszűkítése javaslatomra: a szűkítést már begyujtáskor állítsd be, így a melegedést kézzel tudod ellenőrízni folyamatosan. Akkor lesz megfelelő, ha a radiátor alsó harmadán csak langyosodás tapasztalható, nem emelkedik tovább. Tökéletesen lehet szabályozni, csak ki kell tapasztalni. (lehet, hogy csak egy fordulatot kell nyitni rajta, vagy kettőt). És így megválaszthatod a vízhőfokot magasabban, ami azért csak jobb lenne, mint ahogy írták.
2014. nov. 28. 13:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!