Vegyes tüzelésű kazánnál normális ez?
Egy sátortetős, szigeteletlen lakásban élek, ahova nemrég költöztem be. Régi nem túl jó állapotú fa nyílászárókkal. A fűtési rendszer eredetileg gravitációs volt, régi nagy vastag ( másfél, illetve kétcolos csövekkel). A régi öntött vas radiátorokat már sikerült lecserélnem új lapradiátorokra, illetve beépítettem egy keringető szivattyút, mondván, hogy így jobb lesz. Kazánom egy normál méretű régi szarvasi kazán ( talán kb. 28 kW-os lehet, de nem biztos ), a ház nagyjából 100 m2-es, kb. 2,7m belmagassággal. A keringető szivattyúnál a termosztát 30 fokra van beállítva, azonban mikor begyújtok és alul teljes huzatot kap az égés, kb akkor kapcsol be a keringető, amikor a víz nagyjából 60-70 fokos. Normális ez? míg fel nem melegszik az összes radiátor, addig így szoktam teljes lángon égetni a kazánban ( tehát alul a szellőztetője teljesen nyitva ). Mikor felmelegedtek, lezárom alul a szellőztetőjét, hogy csak "takarékon" égjen, és így reggelig kibírja... Azonban, 1-2 óra elteltével már a radiátorok hűvösek, illetve a kazán így lezárt üzemmódban nem képes melegen tartani teljesen a radiátorokt, ha megkeveri a rendszert a szivattyú, akkor is kb. a radiátorok fele melegszik fel.. ugye a visszatérő víz szinte teljesen lehűlten érkezik vissza a kazánba, és sok idő neki míg újra felmelegíti lezárt üzemmódban arra a bizonyos kb 60 fokra, mikor már bekapcsol a keringetőszivattyú.. így könnyen lehűl a lakás.. Normális ez? Valami tipp, hogy ne legyen így? Ha teljes lánggal égetem a kazánt persze nem hűlne le, de úgy hamar elég benne a fa és így is rengetegbe kerül egy télen a költsége...
A házban 3 db 180 cm-es, illetve 3db 100 cm-es radiátor van.. Lehetséges, hogy kicsi a kazán ahhoz, hogy ezt a vízteret felfűtse? vagy valami más a baj? Esetleg a termosztátot kéne átállítanom kisebb, vagy nagyobb fokra?
Amit írsz abból én azt veszem ki, hogy 30 fokra van állítva a termosztát, de mégis csak 60-70 foknál kapcsol be, ha jól értelmezem.
Szerintem ez így nem jó, pont azért mert ha lezárod a kazánt akkor lehet nincs meg az a 60-70 fok (szerintem folyamatos 60-70 fokos vízre nincs is szükség folyamatosan, főleg hogy még hideg sincs) és nincs ami keringessen a vizet.
Biztosan jön majd fűtésszerelő aki ír valami okosat, de én alacsonyabb hőfokra állítanám a termosztátot.
Az elgondolás jó,csak a termosztát lehet rossz.A szivattyúnak 30 fokon indulni kellene,és mind addig szünet nélkül menni,amig a víz hőfoka ÚJBÓL nem esik 30 fok alá .
Lehetne ezt kombinálni,szobatermosztáttal,hogy közben pihentesse a szivattyút,de ez óriási balesetveszély rejt magában.Vegyes tüzelésű kazánról van szó .Ebben nem akkor szűnik meg a hőforrás ,mit a gázkazánnál .A bent lévő parázs tovább hevitheti a vizet,és hanem megy a szivattyú
akkor ez fel is forrhat még .Jó esetben lefúj a bistonsági,ha nem felejtettek ilyet beépiteni .
A termosztát, az gondolom egy csőtermosztát, ami elvileg harminc fokra van állítva?
És mégis 60-70 fokos vízhőfokon indul el a keringetés?
Valami nagyon nem jól van. Lehet, hogy nem jó helyen van a hőfokérzékelője. Túl távol a kazántól. Meg kellene oldani, hogy 40 fokos víznél is tényleg elinduljon a keringetés. Egy negyven fokos radiátort már langyosnak érzel, és melegít is!
Az már a házad hőveszteségeitől függ, hogy a visszatérő mennyire hideg tartós üzemben. Ha nagy a hővesztesége a háznak, bizony előfordulhat, hogy sokat kell fűteni, és sokba fog kerülni a tüzelő...
Sajnos a szökő meleget csak folymatos pótlással lehet megoldani...
Nyilván ez csökkenthető hőszigeteléssel, és a húzó ablakok tömítésével, vagy hőszigeteltre cserélésével...
Mégegyszer elolvastam amit a fűtési rendszerről irtál,és válaszokat is .A multbéli kazánfűtői tapasztalatom gondolkodni kezdtem,kicsiot jobban ,mint eddig,hol is lehet még a hiba .A szivattyút inditó termosztát a visszatérőbe van beépitve.Ezt viszont a kazánhoz nagyon közel az előremenőbe kell .Ekkor indul már 30 fokon is fűtési rendszered.Logikus hogy csak akkor kezd egyébként a fűtés indulni,ha kazán hőfoka már 70 felé közeleg.Ekkor még a gravitáció viszi a meleg vizet előre .Ahogy aztán a szív.beindul,hirtelen forrósodnak fel a radiátorok .
Temészetesen a visszatérő sokkal előbb éri el a30 fokot,mint az előremenő.A szivattyud leáll ,annak ellenére ,hogy még elég meleg a kazán vize .
4es voltam .
hol van a szivattyúd? előremenőbe vagy visszatérőbe?
radiátort eleve kár volt kicserélni...jók azok az öntöttvasak.
egy vegyes kazánt meg nem igen tudsz ilyen primitíven vezérelni jól.semmivel nem lesz gazdaságosabb, sőt a variálásokkal csak rontasz rajta.
mivel már nem üzemel gravitációsan, mindig keringtetheted a vizet, nehogy felforrald (pláne ha nincs biztonsági berendezése).
átalakítások előtt volt jó a rendszered.
Bocs 7 es, a sziv beépitése nem volt rossz ötlet, ha az ott van ahol lennie kell .Pillanatok alatt melegszenek fel a radiátorok.Ha gravitációra készült,akkor lehet olyan megoldást is alkalmazni,hogy egy idő után ki lehessen kézzel kapcsolni a szivattyut.A keringtetést már a gravitáció biztosítja .Az öntött vas radiátorokat nagy kár volt lecserélni ,ebben egyet értek .
4 es voltam
Hát tényleg nem túl pontos a leírás. Szerintem elég sok hiba van a rendszerben, lehet, hogy tényleg kár volt hozzányúlni.
Amit megfontolásra javaslok:
- kazánvédő keverőszelep bekötése, ez biztosítja, hogy a visszatérő víz 60 fokos legyen, az alacsony hőmérsékletű víz kátrányosodást okoz, és tönkreteszi a kazánodat.
- puffertartály beépítése, ami eltárolja a hőt, így viszonylag hamar el tudod égetni a tüzelőt, de a hőt később fel tudod használni. A tüzelés így a legideálisabb módon történhet.
- 2 szivattyú alkalmazása. Egy a kazánhoz - ezt vezérli a csőtermosztát és egy másik a radiátoros körhöz, ezt pedig egy szobatermosztát.
A kazán teljesítménye véleményem szerint elég ekkora házhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!