Melyik olcsóbb: főzni, vagy kifőzdében/étteremben napi menüt venni?





Régebben olcsóbb volt a napi menü szerintem mint a főzés, főleg ha az idődet is beleszámolod.
Most már nem vagyok benne biztos.
Viszont abban biztos vagyok, hogy a minőséggel nekem mindig gondom volt ezekkel a menükkel. Talán pár főzelék volt ami ízlett, de pl a csirkemell rágós volt. A szaftos húsok undorítóak voltak, stb.
Így szerintem inkább kényszer max, ha valakinek nincs ideje, vagy lusta rá.





Hány emberre?
Egy emberre változatos főzni rengeteg idő, sokféle alapanyag. Egy főnél még esetleg megérheti a kifőzde, főleg ha az idődet is beleszámolod.
Míg egy 2 fős, vagy nagyobbacska gyerekkel 3-4-5 fős háztartásban 1 ember megfőz mindenkire, közben a többiek viszik a házimunka egyéb részeit, addig 1 embernél a főzés ideje alatt nem sok mindent tud csinálni.
Bizonyos ételeket lehetetlen egy adagban elkészíteni (levesek, rakott, tepsis ételek), mert pl. egyszemélyes serpenyőt még csak-csak lehet venni, de egyszemélyes tepsit nem nagyon kapsz.





2-es: kicsit vitatkoznék veled, mindenböl lehet egy adagot készíteni.
Nem feltétlen egy személyes tepsi kell, bármilyen tüzálló edény jó, és kisebb üveg vag kerámiatál simán van.
Mivel elég speciális étrenden kell élnem, és csak frissen készült éteket tudok megenni komolyabb rohamok nélkül, ezért tapasztalatból tudom, nem gond az egy személyre fözés, semmilyen szempontból sem.





#2 Egy emberre is úgy kell főzni mint sokra, csak a többi adagot egyenként le kell csomagolni és be kell tenni a fagyasztóba. Persze nem lehet mindent fagyasztani, de ha csinálsz egy adag pörköltet 2-3 személyre valót, abból 2 nap tudsz enni, a harmadikat lefagyasztod és később csak tésztát vagy krumplit kell főzni hozzá.
Ott van a gond, hogy 1 fős adagot próbál az illető készíteni, ami nem sikerül, kicsit mindig több lesz. 2 kajára már nem elég, de 1-nek meg sok, így megy a kukába. Ha eleve többet készítesz és a többletet kis zacskókban beteszed a fagyasztóba, akkor elég hétvégén főzni és hétköznap csak kiveszel belőle valamit amihez épp kedved van.




















A kérdés arra irányult, hogy melyik az olcsóbb. Általában valóban olcsóbb a főzés, de az, hogy 1-2 főre tényleg megéri-e, ebben nem vagyok biztos.
1. Ha főzni akarsz, akkor vásárolni kell. Lehetőség szerint pont annyit, amennyit el fogsz készíteni. Ha többet veszel lehet, hogy nem fogod tudni felhasználni és megromlik, kidobásra kerül, tehát veszteség.
2. Ha nem akarsz naponta sajtos tésztát enni, akkor komolyan rá kell készülnöd a menüre. Nem lehetetlen, de időbe telik. Vagy egyszer kitalálsz magatoknak heti vagy kétheti menüt, és tudod, hogy páros héten kedden paprikáskrumpli van. Tutira! Amíg a gyerekek kicsik voltak, így csináltuk, mert egyik gyerek sem tudta megenni az menzakaját.
3. Meg kell szeretned a fagyasztott dolgokat és jól kell tudnod őket elkészíteni! Sajnos az 1-2 személyes főzés lefagyasztás nélkül nagyon macerás. Nem az edények méretén múlik, hanem a vásárolható alapanyagok mennyiségén, és a befektetett munkán.
4. Időben kb. ugyanannyi, ha 1 főre főzöl, mintha 4-re. A befektetett idő megoszlik a 4 adagon. A fagyasztott kaját, csak bizonyos ételekből tudom elviselni. Két személyre még hajlandó vagyok, mert alapvetően szeretek főzni, és szeretem a saját készítésű ételeket. Csak magamnak viszont akkor főzök, ha kreatív akarok lenni, és ki akarok próbálni valamit.





Minden készen vett dolog akkor éri meg, ha a ráfordított idő alatt ténylegesen szignifikánsan több pénz ütné a markodat, tehát ettől az összegtől (pontosabban a különbözettől) esnél el, ha magad csinálnád. Persze ezzel folytonos jó minőséget is feltételezünk, és annak is megvan a maga árazása a piacon.
Ezen felül természetesen akkor éri meg, ha belefér. Ha nem arányos a hasznod az időddel, akkor gond nélkül eldöntöd, hogy mikor honnan rendelsz, hova ülsz be, vagy hogy mikor lenne öröm a konyhádat megtöltened egy kis valódi önkifejezéssel. Ami nem ez, az mind kompromisszumos. :)





Egyszemélyes háztartást vezető középkorú pasi vagyok, aki viszonylag alapfokon tudok főzni, azaz komplikált ételekbe nem vágok bele, de alapvető dolgokat megcsinálok magam is. Úgy nagyjából úgy látom, hogy nyilván függ attól, hogy milyen igényességgel étkezünk, de hozzávetőlegesen ekvivalens a kettő. Ha hideg kosztot eszem, vagy főzöcskézek, vagy elmegyek egy napi menüt megenni kifőzdébe, néha hozatok pizzát vagy egyéb melegételt, nagy vonalakban ugyanúgy jönnek ki az élelmezésem költségei. De mondom: nem konyhatündér, egyedüli pasi vagyok.
Ha valahol nagy a család, és az asszony mondjuk főz egy nagyon nagy fazék húslevest vagy főzeléket és két napig is azt eszi a család, akkor ott minden bizonnyal sokkal gazdaságosabb lesz a házikoszt személyenként nézve, mintha kifőzdéből étkeznének. De ha egy emberre csináljuk a kosztot, akkor versenyképes a házival a kifőzdei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!