Miért van az, hogy ha vacakul ég a gáz, akkor mindenki meg akarja magyarázni, hogy a készülékkel van a baj, és nem a gáz minőségével?
"De ettől mint mondtam még lehet rossz a gáz"
Igen, de akkor vissza is tértünk a sztori elejére, hogy ezt igyekeznek tagadni, és a gázkészülékre fogják.
"a készülékkel van a baj, és nem a gáz minőségével?"
Sokszor és sokan feltették már a kérdést. Próbáltam elmagyarázni, hogy a földgáz fűtőértéke 33-35 MJ/m³ és minden gáz, amivel hamisítani, vagy rontani lehetne még a 750 forintos teljesárú gázárnál IS drágább. Szóval sem nitrogénnel, sem más inert gázzal nem rontják a minőségét. (Levegővel meg nem lehet, mert robbanásveszélyes elegyet alkot vele.)
Mivel a csapvíz nyáron 25 fokos, télen meg 5 fokos, nyilván még egy kanna teavíz is lassabban fő fel.
Mennyi levegő kellene bele, hogy robbanás veszélyes elegyet alkosson?
Általános iskolában is tanították, de a wikipedia is segít. 😉
Bocs, de általánosban sohasem tanítanak alsó és felső robbanási határokat.
A robbanás gyors égés. Ezenkívül ha a gázba levegőt keversz, akkor az égés visszajut a csőbe, mert ott is jelen van az oxigén. Innentől ugyanúgy fel tud robbanni, mint egy hegesztőpalack alacsony nyomáson. Nemhiába tesznek bele visszaégésgátlót.
A földgáz meg alacsony nyomású, és így könnyen visszaég.
Ebből kifolyólag egy időzített bomba lenne a teljes gázhálózat.
Persze te okosabb vagy.
Az én általános iskolámban tanították a metánt, meg azt is, hogy hogy lesz sujtólég robbanás.
Ha a gázcsőben lévő gáz alacsonyabb nyomású lenne, mint a környezet, akkor nem jönne ki belőle, meg nem menne át a gáztűzhely fúvókáján.
Nem kell nagyon okosnak lenni hozzá, mondom, mindez általános iskolai tudás tudás szint.
"Az én általános iskolámban tanították..... "
Nagyszerű, akkor te mindent tudsz, pontos térfogatszázalékot, alsó és felső értékeket.
"Ha a gázcsőben lévő gáz alacsonyabb...." ilyent senki sem írt. Tudod az elosztóhálózat kisnyomású (nem kisebb) hivatslosan.
Neked tanították meg már általánosban, hogy metán+levegő az robban. Mégis levegővel higítod a gázt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!