Hogy lehet, hogy ilyen magas az áram és melegvíz számla?
Sziasztok!
Augusztus 12-én költöztünk 75 m²-es panellakásba. A klímát használgattuk rendesen, de csak 27-28 fokra állítva, a többi eszköz, lámpák stb normál használatnak volt kitéve. Jött nemrég 2 hétre egy 18 ezer forintos villanyszámla.
Ma érkezett egy 17 ezer forintos távhő számla(szetáv) 2 órának az állását a napokban kellett kiírni az ajtóra. Alig fogyasztottunk 2 köbmétert.
Ódákat zengett mindenki arról, hogy a panelban alacsony lesz a rezsi. Ehhez képest most rendkívül kétségbe vagyunk esve. Hogy lehetnek ilyen magasak a számlák? A szàmlázási időszakok is stimmelnek :((
A szolgáltatóknál be lett jelentve pontos óraállással, hogy most már mi lakunk itt, nem az előző tulajok.
Azt még el tudom képzelni, hogy óraállás kiírásnál az előzők hazudtak valami alacsonyabbat.
A távhő szerintem átalány, télen-nyáron annyi
A villany meg annyi, mit gondoltál a légkondi ingyen van?
Adásvételnél fel kellett volna jegyezni az óraállásokat
A szolgáltatóval szerződtetek? Mire? Meg kellene nézni a szerződéseket
Nem tudom ki mondott olyat neked, hogy a panelban alacsony a rezsi, mert ez nem igaz. Mindig is a panelekben durván több volt a rezsi a többi lakáshoz képest, pont mert nem te döntöd el mennyit és mikor fűtesz, hogyan lesz melegvized stb. Amikor a 62nm-es panelból kiköltöztünk a 140nm-es házunkba, a télen közel annyit fizettünk, mint előtte a panelben. Persze nem is volt 25-26 fok télen a szobákban, mint a lakásban, hanem csak 21.
Ahogy 1-es írta, a távfűtés az átalánydíjas, a vízfogyasztást fizeted köbméterre és a melegvíz hőjét ennek arányában teszik még rá havonta.
Az áramnál lehet hogy eleve olyan fogyasztás van átalányban megadva, ami ekkora összeget ad és nem a fogyasztásotokat fizettétek ki hanem minden hónapban ennyit fizettek és az éves leolvasásnál van korrigálva ha éves szinten többet vagy kevesebbet fogyasztottatok.
Attól mert a szerződés kötésekor be lett jelentve a pontos óraállás még lehet hogy havi átalányt fizettek. Ennek nézz utána a számlán!
Nem hinni kell, hogy általányt fizettek e vagy nem, hanem utánajárni... nem tőlünk kérdezni mirw mennyit fizettek és miért, hanem a szolgáltatótól.
Ne legyetek ilyen szerencsétlenek.
"Nem hiszem, hogy általányt fizetünk, a radiátorok mindegyikén egyedi mérő van."
Kérdező, mindenkinél van villanyóra is meg vízóra is, azokból is lehet mégis átalányra szerződni.
Az óra méri a fogyasztásodat. Az viszont hogy a kifizetését te hogyan teszed meg már más dolog. Ahogy megállapodsz a szolgáltatóval. Fizetheted átalányban és utána éves vagy féléves szinten leolvassák az órádat és megnézik, hogy többet vagy kevesebbet fizettél-e mint a fogyasztásod.
13 éve szigetelt panelban lakom, (csak a külsejét csinálták meg a háznak, azt is trehányan, belül le van pusztulva) a közös költség a 60 nm-es lakásomhoz tavaly nyáron 10.500 forint volt, leváltódott a vezetés, azonnal felugrott 15.000-re, majd két hónap múlva 21.000 forintra, szóval néhány hónap leforgása alatt 100%-ot emelkedett. Erre jön még a 13.000-res fűtés (átalány, költségelosztókkal felszerelve, szelepek 0-ra állítva mindenhol), az 6000 ft-os villanyszámla (mindenhol energiatakarékos izzókkal), 6000 forint tv+internet+telefon, 6000 forint vízdíj, 2000 forint tárolódíj, plusz a 6000 forintos lakásbiztosítás.
60 ezer forint csak a rezsi, a többi kiadásról már ne is beszéljünk.
Azt sem értem, hogy miért magasabb a nagyobb lakásnak a közös költsége. Egyedül élek, semmivel sem használok több közös dolgot, mint egy kisebb lakásban élő. Nem a lakás méretét kellene figyelembe venni ilyenkor, hanem a lakók számát, hiszen több ember többször használja a kinti villanyt, liftet, több szemetet dobnak ki, stb.
Nem elég hogy a lakáson belüli számláim nagyobbak, még a közös költségre is fizessek súlyos ezrekkel többet, holott egymagam lakom a lakásban, míg az összes körülöttem lévő kisebb lakásban ketten-hárman laknak!
Nagyon igazságtalan ez így.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!