Villanyóra csere/teljesítmény növelés hogyan működik?
Adott egy régi parasztház, amit megörököltem. Egyedül lakom benne, jelenleg az a problémám, hogy ha pl. a mosógépet meg a villany sütőt elindítom, lecsapja a biztosítékot. (vagy mit) Vagy bàrmi más nagyobb teljesítményű gépet. Hívtam egy (bunkó) villanyszerelőt, aki annyival elintézte, hogy teljesítményt kell növelni. Köszi.. 23 éves lány vagyok, fingom nincs ezekről. Azt tudom, hogy 2008-ban a villanyvezetékek cserélve lettek aluminiumról rézre. (Vagy fordítva?Mondom, buta vagyok ehhez..) A lenyeg hogy a vezetékek elvileg jók. A régi villanyóra szekrényben, az órán én 2 biztosítékot (vagy mit) látok, az egyikre 20 vagy 25 van írva, a másikra azt hiszem 10. Jelentsen ez bármit. A 10-eset szokta lecsapkodni. A kérdésem az lenne azokhoz akik eddig elolvasták.. hogy mit kellene nekem tennem, hogy megoldódjon a problémám? E-Onnak kell jeleznem? Azt olvastam, 32 Amperig dijmentes a bővités. Hogy tudom kideríteni, nekem mennyi van? Illetve ha nincs meg 32, kihivom az e-ont, díjmentesen megcsinálják? Gondolom ez túl szép lenne igy. Szóval.. kérlek, valaki, akinek van türelme egy ilyen idiótához mint én. Magyarázza el legyen kedves, mit kell nekem tenni, naaaagyon nagy vonalakba ez mennyi kiadással járna, hova forduljak, stb. Nagyon hálás lennék ha valaki felvilágosítana!
Köszönöm szépen előre is!!
Mi mindennel együtt, nem értem? Minek a reg.szerelő, ha van 25A-ed? Halálosan felesleges. A belső hálózatot kell rendbe tenni. "Sima" villanyszerelő elégséges. Nyilván kicserélné neked az óraszekrényt, neki ez pénz, de nincs extra igényed, legalábbis nem írtál semmi extra igényt, elég így a 25A. A belső hálózatod kuka. Azzal van a baj. Igyekszem úgy fogalmazni, hogy közérthető legyek... Azért megy le a biztosíték, mert az a 10A-es bizti túlterhelt, de mivel van 25A-ed, ezért plusz áramkör létesítésével megoldható, hogy ne menjen le a bizti.
Ha felvezetted neki, hogy ez a problémád, hogy lemegy az albiztosíték, a 10-es és elmondtad mely fogyasztók együttes használata során old le a bizti és ezek után Ő előadta, hogy hálózatbővítésre van feltétlen szükséged akkor konkrétan megkísérelt átverni!
"Mi mindennel együtt, nem értem?"
Tán pék vagy? Méretlen csövezés csere, műanyag szekrényes mérőhely, ez már megvan fél millió.
#34 Nem vagyunk baráti/haveri viszonyban, hogy ezt megengedd magadnak...
Azért kérdeztem, hogy a "minden" ennyit tesz, hogy pusztán mérési hely korszerűsítés vagy a belső hálózat felújítása/részleges felújítása is benne van az 1.3M-ban...
Igen, azért kérdeztem, hogy ebben az árban mi van benne, mert ha csak a teljesítménynövelés, akkor baromira drága 1.3M, mivel ha jól értem 1 órád van (egy van?), így az anyag ára az lényegesen olcsóbb, mintha több órád lenne, azonban ha ebben az árban a belső hálózat korszerűsítése is benne van, akkor viszont korrekt ár, de az én meglátásom szerint (ennyiből, amit elmondtál) nincs szükséged teljesítménynövelésre. Milyen fogyasztók vannak? Feltudod sorolni? Sütőt és mosógépet említetted... van-e esetleg villanybojler vagy a melegvíz előállítás gázzal történik? A sütő alatt mit értünk, mert sokaknál a tűzhelyre egy másik kifejezés a sütő? Csak a sütő része villany, vagy a főzőlapok is villannyal mennek? Ha villany a főzőlap is, hány lapot szoktál egyszerre használni, szoktál-e egyszerre sütni és főzni is?
Nézd, nekem 1x16A van, van mosógép, mosogatógép, mikró, kávéfőzők, 2 hűtő, meg a sallangok, kisebb fogyasztók. Büdös életben soha le nem oldott még a főbiztosíték. Az, hogy van sok fogyasztó az nem feltétlen lényeges, az egyidejűség ami lényeges. Mit használsz egyszerre... Mosogatógép mindig este megy, mielőtt lefekszem, akkor kapcsolom be. Mosógép mindig délután megy, főzés meg délelőtt van. Mikrót nyilván nem használom soha, ha épp a kávéfőzőt használom stb. stb.
Egy mosógép a felfűtési időszakban ami pár perc, addig számít nagyobb fogyasztónak, ekkor közel 10A-t (7-8A-t) felránt, na most nyilvánvaló, hogy a 10-es biztosítékod le fog oldani abban az esetben ha a sütő (ami 2-3kWh, azaz 8-13A-t igényel) és a mosógép is ugyanazon a 10A-es biztosítékon lóg, tehát abban az esetben ha a sütőt épp használod, az 8-13A, és ha emellé becsatlakozik a mosógép egy felfűtési időszakkal, az további 7-9A, amit ha összeadsz, akkor kiderül, hogy a 10A-t igencsak meghaladta, ennek okán leold az a nyamvadék 10A-es biztosíték. Igen ám, de neked van 25A-ed, a főbiztosítékod 25A-es. Azaz ha külön áramkör épül ki (a házon belül) a sütőnek és külön áramkör a mosógépnek, és külön-külön kap 1-1 biztosítékot a két berendezés, akkor nem fog leoldani egyik biztosíték sem, sőt a főbiztosíték sem, mivel együtt a kettő nem tesz ki 25A-t, csak 15-20A-t. Ezért gondolom, hogy nem feltétlen szükséges a teljesítménynövelés. Ha ezen felül nincs más nagy fogyasztó, amit használtok azon időszak alatt is, míg sütés, mosás megy, gondolok itt villanybojlerre, vagy klímára, víz forralóra, hajszárítóra, mosogatógépre, netán villamos fűtőtestre (hősugárzó, fűtőpanel) stb. stb. akkor ennek elkell mennie, csak így nem, hogy a két nagyobb fogyasztó egy nyamvadt, 10A-el biztosított áramkörön lóg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!