Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Tapasztalatokra vagyok kíváncs...

Tapasztalatokra vagyok kíváncsi a Noriot fűtőpanelekkel kapcsolatban. Mennyire fogyaszt sokat?

Figyelt kérdés

Konvektorral fűtöttünk eddig. Felújítás során leszereltük, mert központi fűtésrendszer került volna be a házba. Viszont úgy alakult, hogy idén már nem kerül rá sor anyagiak miatt. Majd talán jövőre.

Van a nappaliban egy vasöntvény kandalló, jelenleg azzal fűtünk. Nappaliban konyhában meg ahova eljut a meleg ott nagyon jó idő van. Viszont a szobába annyira nem megy be a meleg. Oda szeretnék valami kiegészítő fűtést.

2023. nov. 29. 10:41
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Nem hasonlat, amit írtam, ne vedd már komolyan ez egy szakállas vicc csupán! Azt tudom javasolni, hogy végezz el egy kísérletet, és akkor rájössz, hogy nem mindegy! Azért nem mindegy, mert nem mindegy hogy van takarva az a cekász! Hatékonyság tekintetében már az sem mindegy, hogy egy 2kW teljesítményű hősugárzó ventilátoros vagy sem, az sem mindegy, hogy ha nem ventilátoros, akkor hogy van kialakítva a burkolat, amiben helyet kap az a cekász és még csak az sem mindegy, hogy az a cekász bordák közé kerül vagy sem! Ez mind növelheti annak hatékonyságát, és nem fog ugyanolyan hatékonyan fűteni egy adott helyiségben egy csupasz cekász és teszem azt egy ventilátoros hősugárzó. Nem fog ugyanolyan hatékonysággal működni egy olyan hősugárzó, aminek a tetején van a kiáramló nyílás mint egy olyan, aminek az oldalán van a kiáramló nyílás. Nem mindegy ez sem! Míg az előbbinél közel függőleges irányban, felfele száll a meleg levegő, addig a másik igyekszik a meleg levegőt a helyiség közepe felé áramoltatni és ezt érzed!!! Leteszteled külön-külön mind a kettőt és határozottan vélsz felfedezni különbséget és ennek okán adódhat egy olyan jelenség, hogy hiába azonos felvett teljesítménnyel bírnak, mégis az egyik nem tudja kifűteni a helyiséget, mert a meleg levegő megreked a helyiség egyik végében (ahol a fűtőtest van), addig a másik nem csak, hogy kifűti azt, hanem szinte azonnal meleget érzel, mihelyt bekapcsoltad azt. Ha pedig egy csupasz cekászt üzemeltetsz, az max. passzív házban tud kifűteni egy helyiséget és hát ha már ekkora fizikus vagy, akkor ezzel is számolhattál volna!

2023. nov. 30. 09:24
 12/17 anonim ***** válasza:
71%

Egy helyiségnek, vagy háznak téli hővesztesége van, ezt kell kompenzálni.

[link]

[link]

Ezek a szabadonálló vagy falra, mennyezetre szerelt fűtések főként konvekció elvén adják le a fűtési hőteljesítményüket. Mindegy hogy mivel működik!

Bel lehet kavarni a dolgokba, de a lényeg akkor is az lesz, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, a fűtőtestől távolodva vissza hűlve alul vissza áramlik a fűtőtest alá, és megindul a körfolyamat.

A fűtő eszköz majd akkor kapcsol le, ha a termosztátja azt mondja.

Ha egy szobának -13°C-ban kell 500w a 20°C-os belső hőmérséklethez óránként, akkor mindegy mivel fűtesz, ha az eszköz nem ad le ennyit vissza hűl a szoba.

Egy konvektor 500wjához kell valójában 500*1,3=650w, míg egy fűtőpanelnek a 99% hatásfokával pedig 505w.

konvektor: 0,65/10,5=0,062 m3 gáz -->*116= 7,18 ft

Elektromos bármi: 0,65*71= 35,8 ft

Mert gázzal bele lehet férni a rezsikeretbe, de villanynál kizárt!!!

5. válaszban leírtam, hogy kell átszámolni...

Az épület energetika mérésekkel meghatározható fizikai tényeken alapul.

2023. nov. 30. 11:02
 13/17 anonim ***** válasza:
53%

>szinte azonnal meleget érzel, mihelyt bekapcsoltad azt.

-Két dolog keveredik itt, a hőérzet kialakításának gyorsasága és a hatékonyság. De ennek csak ideiglenesen fűtött helyiségek esetén van értelme, pl. fürdőszoba, ami alapból mondjuk 20 fokos, de amíg meztelenül vagy, addig szeretnél 30 fokos hőérzetet: akkor bekapcsolsz egy infrafűtést, és amelyik oldaladat süti, az nem fázik. Ami a hatékonyságot illeti, olyan nincs, hogy valami nem jön ki az elektromos fűtőeszközből: létrejön az a hőlépcső, hogy kijöjjön.

>a meleg levegő megreked a helyiség egyik végében (ahol a fűtőtest van)

-ilyen nincs, a hőmérséklet kiegyenlítődő mennyiség. Olyan van, hogy nem egyenletes a hőeloszlás, pl. alsós koromban a Klebelsberg-korabeli tanteremben a belső sarokban volt a nagy tojásszénnel fűtött kályha, az sugározta a meleget, az ablak meg a másik oldalról a hideget, átlagosan jól voltam :) Ezért tesszük a fűtőtestet az ablak alá. Ha az korszerű háromrétegű, (=nem az ablak a hidegforrás) akkor meg minél jobban eloszlatva.

Egy 2000W-os Noirot 86 500 Ft és csak egy ponton fűt. Ha veszel három mini elektromos radiátort, az kb. fele ár, és egyenletesebb hőérzeted ad a 3*700W, ha a szoba három pontját fűtöd.

[link]

Amúgy esztétikailag én megvenném a Noirot, ha tartósan elektromos fűtést terveznék, mondjuk egy lakókonténerben, de a kérdező egy szezonra szeretné csak. Akkor meg tökmindegy: cserélje vissza izzószálasra a lámpákat, ne kapcsolja ki a számítógépet, a tévé mindig menjen: ezek is ugyanolyan áron fűtenek.

2023. nov. 30. 11:35
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Kifűti a házat. Ez csak teljesítmény kérdése. Viszont nagyon sok lesz a rezsi, 2-3x több mint konvektorral.
2023. nov. 30. 16:25
 15/17 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező,mi is most keresgélünk hasonlók miatt,kiegészítő

fűtésként.Nézd meg a Klarstein hősugárzóit,illetve infrapaneljait is,

szerintem ár értékben nagyon jók,és a dizájn is szép.

Nekünk van gázfűtés radiátorral,de próbáljuk azt csökkenteni,mert havonta 75 ezer általányban.. :-(

H tarifát be kötettük,remélem ha rá segítünk az elektromos

sugárzókkal,lentebb tudjuk tornászni.

2023. dec. 4. 13:32
 16/17 anonim ***** válasza:

#15 Talán kevésbé kellene ahhoz bátorság, ha akkor ajánlod, amikor már megvásároltad és van is tapasztalat.

Az elég érdekes egyébként, mert H tarifáról ilyet nem üzemeltethetsz. Arról csak hőszivattyút lehet üzemeltetni! Már az igény leadása is úgy történik, hogy a fogyasztókról nyilatkozni kell, hány fogyasztó lesz, milyen fogyasztó lesz, mennyi a max. felvett áram.

2023. dec. 4. 15:22
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

"szerintem ár értékben nagyon jók,és a dizájn is szép."

Nem bántásból, de egy drága energiát (gáz) akarsz 3x drágábbra (villany) cserélni.

És ahogy írja az előző kommentelő is, H-tarifával nem fűtheted se a kályhát, se a panelt. Arról csak hőszivattyú/klíma mehet. A szolgáltató nem véletlenül hozta ezt a szabályt, próbálják az embereket a gazdaságos technika irányába terelni. Az "elektromos sugárzók" egyáltalán nem gazdaságosak.

2023. dec. 4. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!