Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mi lesz, ha haláleset után 60...

Mi lesz, ha haláleset után 60 napon belül nem íratom át a közműveket?

Figyelt kérdés

A probléma, hogy azt hittem majd a hagyatéki eljárás után tudom rendezni, és most szóltak hogy nem, 60 napon belül át kell. Na most én azt is megértem hogy ez a szabály, meg azt is, hogy nekik csak egy munka. De a gyászolónak nem az az első dolga, hogy szalad a közművek ügyfélszolgálatára, hogy jelentem xy elhunyt. Próbálom intézni, de hétvégén letelik a 60 nap, 2 napba nem biztos, hogy belefér. Elvileg a vízmű ködbérezik, a többit nem tudták megmondani. Az eon és az MVM is? Illetve elég, ha beér 60 napon belül? Mármint ha e-mailben küldöm be?

A 60 napot a szolgáltatók is megerősítették.

2023. márc. 15. 22:22
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Én vagy 6 évig nem írattam át semmit,amikor apám után megörököltem a lakást.

Azután ajándékozás volt,nekiadtam a fiamnak,és Ő íratta át a tata nevéről a sajátjára. Semmi kötbér nem volt sehol.

Szeged

2023. márc. 15. 22:58
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Mamáméknál lakom, 20 éve meghalt nagypapám, de a gázszámla még mindig az ő nevére szól. Szerintem ameddig van aki rendszeresen befizeti, addig nincs ezzel gondjuk.

Mindenesetre, ne halogasd 20 évig...

2023. márc. 15. 23:55
 3/16 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem nem is tudod átíratni a hagyatéki előtt, vagy nem tudom. Majd aki megörökli rendezi, de honnan tudod, hogy ki fog örökölni?

Szóval ez nincs normálisan végiggondolva már megint… Amúgy ha tudod, hogy te örökölsz, akkor fizesd be.

2023. márc. 16. 00:02
 4/16 anonim ***** válasza:
79%

Mármint nem a te kérdésed, hanem a szolgáltatók nem gondolkodnak.

Amúgy nálunk egy olyan lakásban, ahol nem lakunk már nem sikerült a gáz leolvasása (nem értesültünk róla időben, mikor jöttek leolvasni), kiküldtek egy 700 ezer forintos számlát. Telefonálgatás után az ügyintéző azt bírta javasolni, hogy ne fizessük be, ha két hónap múlva kevesebbet olvasnak le. Még mi kérdeztünk rá, hogy és erre mennyi lesz a két hónapos büntető kamat (jegybanki alapkamat - 16.000 vagy 24.000 forint fölött, ha nem keveredik el valami, az átfutási idő függvényében)? És azt nem számlázzák ki, ha kevesebben álltunk? (Ezt nem tudta).

(Amúgy részlet fizetést kell kérni.)

Szóval az ügyintézőkkel vigyázni kell…

2023. márc. 16. 00:11
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Jogos amit 3-as mond.

Mégis miért kellene NEKED átíratnod a szolgáltatónál bármit ha egyszer még az sem dőlt el ki lesz az örökös és mit örököl?

Amíg fizetve van a számla addig nem foglalkoznak vele kinek a nevén van. Amikor meg majd eldől, hogy ki az örökös, akkor eldől az is hogy kinek a nevére kell/lehet átíratni a szolgáltatóval a szerződést.

A vízműnek nincs miért kötbéreznie ha fizeted rendben a számlát. nekik hulla mindegy, hogy mikor lesz átírva az elhunyt nevéről egy másik ember nevére ha közben ez nem okoz gondot és van aki kifizeti.

Szerintem valami félreértés van itt az ügyben. Ráadásul ezen cikkek szerint nem 60 hanem 180 nap van haláleset idején a tulajdonos változásnak bejelentésére, az átírásra.

[link]

[link]

2023. márc. 16. 01:01
 6/16 A kérdező kommentje:
Már teljesen elegem van belőlük. Holnap felhívom a fogyasztóvédelmet, és utánajárok. Mondjanak valami hatályos jogszabályt, amire hivatkozni tudok. A vízmű ha 15 napon belül nem íratod át, (vásárlás esetén), kötbérezik. Ez biztos, mivel ott dolgozom... 10.000 Ft.
2023. márc. 16. 01:50
 7/16 A kérdező kommentje:
Elvileg én leszek az örökös, mert öröklési szerződés van.
2023. márc. 16. 01:51
 8/16 mindentudó99 ***** válasza:
100%
#6 Lehet ez a jogszabàly de szerinted a vízmü honnan tudná hogy az illető meghalt? Sehonnan. Majd ha minden papirod megvan átíratod. Nem foglalkozik vele senki.
2023. márc. 16. 07:01
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

6# vásárlást írtál, ez meg nem vásárlás.

Elvileg on-line is tudod intézni ezeket, központilag, nem kell bemenni.

2023. márc. 16. 07:19
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Hülyeséget beszélsz kérdező.

Amíg nincs örökös, addig nincs új tulajdonos sem (pontosabban nem lehet tudni, ki lesz az). Amíg nincs új tulajdonos, kinek a nevére írnátok át? Ennyi erővel Jóska-Pista nevére is átírathatnád.

A vásárlást ne keverd ide, mert az egészen más.

2023. márc. 16. 08:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!